Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

gastronomia

  • Firmy gastronomiczne mogą domagać się zwrotu VAT


    materiały prasowe
    Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z tytułu stosowania 8-procentowej zamiast 5-procentowej stawki VAT przy sprzedaży dań na wynos. Na początku sierpnia 2024 r. jeden z dyrektorów Krajowej Izby Skarbowej wycofał z NSA swoją skargę kasacyjną w tej sprawie.  więcej
    04-10-2024, 16:03, _, Pieniądze
  • MAKRO Polska uruchamia aplikację do zamawiania dla gastronomii


    Makro
    Makro Companion to najnowsza aplikacja mobilna Grupy METRO dedykowana branży HoReCa. Jej głównym celem jest ułatwienie i przyspieszenie procesu zamawiania produktów. Aplikacja jest dostępna w 14 krajach, a od początku kwietnia mogą z niej korzystać także klienci MAKRO w Polsce.  więcej
    08-05-2024, 16:54, pressroom , Technologie
  • Kiosk samoobsługowy czy aplikacja na telefon - które rozwiązanie jest lepsze?

    Automatyzacja obsługi w gastronomii powoduje powstanie coraz to nowych rozwiązań, które mają przyspieszyć przyjmowanie zamówień. Na prowadzenie wysuwają się zaś dwa systemy: aplikacja na telefon i kioski samoobsługowe. Które z nich przynosi więcej korzyści?  więcej
    19-10-2023, 09:21, Artykuł poradnikowy, Technologie
  • Lady chłodnicze, które świetnie wyeksponują Twoje produkty

    Lady chłodnicze, które wykorzystujesz w swoim sklepie muszą wykazywać się wysoką jakością, która umożliwi utrzymanie odpowiedniej temperatury produktów.  więcej
    03-06-2022, 09:35, Artykuł partnera, Publikacja_partnera
  • Komory chłodnicze w lokalach gastronomicznych - rodzaje i zastosowanie

    Magazynowanie produktów spożywczych wymaga z jednej strony ogromnej odpowiedzialności, z drugiej natomiast sprawnej organizacji. Żywność nie może być wciśnięta byle gdzie, nie każdy surowiec wymaga tej samej temperatury. W procesie obróbki, stosowanej w gastronomii nie można z przyczyn higienicznych pozwolić na przemieszanie surowców z miejsca na miejsce. Jakie powinny być komory chłodnicze w lokalach gastronomicznych? Na co zwrócić uwagę i jak zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne konsumentom? Sprawdźmy.  więcej
    30-04-2022, 20:48, Artykuł poradnikowy, Publikacja_partnera
  • Jak zadbać o ochronę przeciwpożarową w branży gastronomicznej?

    Prowadzenie własnego przedsiębiorstwa to nie tylko ogromne możliwości ale i duża odpowiedzialność. Należy systematycznie wykazywać się zdolnościami organizacyjnymi i umiejętnościami przewidywania wielu niespodziewanych sytuacji. Podstawową kwestią jest oczywiście zapewnienie bezpieczeństwa i stosownych warunków wszystkim pracownikom. W przypadku branży gastronomicznej niezwykle dużą wagę należy przyłożyć do ochrony przeciwpożarowej. Oto wszystko, co trzeba wiedzieć na jej temat.  więcej
    03-08-2020, 20:04, Artykuł poradnikowy, Bezpieczeństwo
  • Konstytucja Biznesu a naliczanie podatków 5 lat wstecz


    Ryan Poplin (lic. CC)
    Przedsiębiorcy z branży gastronomicznej, męczą się problemami, których miało nie być. Miała to gwarantować Konstytucja Biznesu i jej zapisy. Problemy związane są z stosowanymi przed 2016 rokiem stawkami podatku VAT. W 2016 roku Minister Finansów wydał interpretację ogólną, zgodnie z którą sprzedaż dań gotowych do spożycia powinna być opodatkowana stawką 8%, właściwą dla usługi restauracyjnej, a nie 5%, jak dostawa gotowych dań i posiłków.  więcej
    07-05-2019, 22:11, Nika, Pieniądze
  • Gastronomia w innowacyjnym wydaniu


    Adam Wyles (CC)
    Branża gastronomiczna dynamicznie się rozwija. Powstaje coraz więcej restauracji, debiutują nowe koncepty, ale przede wszystkim rozwija się rynek zamówień jedzenia online, co przekłada się na zainteresowanie dużych graczy tym segmentem.  więcej
    08-10-2018, 12:55, Nika, Pieniądze
  • Aranżacja lokalu gastronomicznego

    Zarówno otworzenie nowego jak i adaptacja starego lokalu gastronomicznego wymaga dużego nakładu zarówno finansowego jak i pracy. Oprócz wybrania odpowiedniego menu dopasowanego pod odpowiednią klientelę musimy zadbać też o wystrój, aby chętnie do nas wracali.  więcej
    25-09-2018, 08:40, Komunikat firmy, Pieniądze
  • Rekordowy rok na rynku HoReCa, to także rekordowy ruch na rynku pracy

    Prognozy PMR pokazują, że rynek HoReCa osiągnie w tym rok kolejny rekordowy pułap. Wzrost o około 4% ma oznaczać przekroczenie bariery 26 mld zł. wartości całej branży. Czy większe obroty i rosnąca liczba restauracji, hoteli czy firm cateringowych to zapowiedź jeszcze większych problemów w pozyskiwaniu pracowników tego sektora? Vigo, aplikacja gdańskiej firmy informatycznej pokazuje, że można tego uniknąć.  więcej
    04-11-2016, 06:37, Komunikat firmy, Technologie
  • Restauracje walczą z robieniem zdjęć potrawom. To przekracza rozsądne granice


    Pixel Addict
    Fotografowanie jedzenia w celu opublikowania zdjęcia na Facebooku może być nieznośne, gdy jedząc w drogiej restauracji, musisz znosić błyskające flesze albo gdy klient obok staje na krześle, by mieć lepsze ujęcie. Restauracje z tym walczą, coraz bardziej kreatywnie.  więcej
    24-01-2013, 13:30, Marcin Maj, Lifestyle
  • Internetowa mapa wegetariańskiej Polski

    Już wkrótce ruszy internetowa baza punktów gastronomicznych przyjaznych dla wegetarian. Nowy portal może być pomocny przede wszystkim dla osób, które będąc w podróży, chcą szybko znaleźć bezmięsny punkt gastronomiczny, ale zapewne pozwoli też odkrywać nowe restauracje i jadalnie we własnym mieście.  więcej
    22-08-2012, 22:13, Marcin Opolski, Lifestyle
  • Wydadzą miliony, byś mógł wygodniej zamawiać jedzenie

    Mogę jedynie powiedzieć, że w następnych latach yd. yourdelivery planuje przeznaczyć wielomilionową kwotę na Pyszne.pl oraz rozwój rynku - mówi przedstawicielka usługi.  więcej
    13-07-2012, 17:39, Adrian Nowak, Technologie
  • Turystyka i gastronomia najczęściej pod lupą Polaków


    © BVI Media - Fotolia.com
    W ciągu ostatniego roku Polacy najczęściej szukali w sieci informacji na temat firm z branży turystycznej i gastronomicznej - wynika z badania Millward Brown SMG/KRC dla Rzetelnej Firmy. Internet jest wykorzystywany przez konsumentów także do sprawdzania usług finansowych oraz ofert sklepów detalicznych i hurtowni. Tylko 4 proc. badanych nie szukało w internecie żadnych informacji na temat firm.  więcej
    25-10-2011, 21:46, paku, Lifestyle
  • Foodcamp - otwarte spotkanie dla gastronomów

    26 czerwca w Warszawie odbędzie się Foodcamp - pierwsze w Polsce otwarte spotkanie typu barcamp dla przedstawicieli branży gastronomicznej. W Foodcamp udział wezmą eksperci, którzy nakarmią uczestników wiedzą o marketingu i gastronomii.  więcej
    23-06-2010, 13:38, Paweł Kusiciel, Kalendarium
  • Glodomor.pl gromadzący menu restauracji, rozszerzył swoją bazę lokali z Wrocławia także na Warszawę i Kraków  więcej
    31-05-2008, 14:37, Krzysztof Gontarek, Lifestyle

 Zobacz wszystkie tagi (Chmura Tagów)