Kawa po wiedeńsku to dla wielu osób forma deseru. Ma słodki smak, dosyć kremową konsystencję i jest podawana z bitą śmietaną zamiast mleka. Często posypuje się ją czekoladą lub kakao. Dobrze rozgrzewa i pobudza. Dla wielu osób to prawdziwa uczta dla zmysłów. Sprawdź, skąd wziął się pomysł na taki napój i jak go przyrządzić w domu.
Za prekursora napoju można uznać Jerzego Kulczyckiego, który w zamian za swoją pomoc w bitwie pod Wiedniem od Jana III Sobieskiego, otrzymał możliwość wyboru nagrody z łupów pochodzących z obozu wroga. Bohater wybrał worki z ziarnami. Pierwotnie zakładano, że to karma dla wielbłądów, ale Kulczycki doskonale wiedział, co naprawdę zawierają worki, ze względu na to, że często podróżował po Imperium Osmańskim. Od rady miasta otrzymał również 100 dukatów i dom, który częściowo przerobił na kawiarnię. Dom Pod Błękitną Butelką, bo taką nazwę otrzymała kawiarnia, był jednym z pierwszych tego typu miejsc w Wiedniu i całej Europie. Stopniowo zyskała na dużej popularności i Kulczycki otwierał kolejne punkty, w których sprzedawano napoje parzone na bazie kawy. Początkowo bazowały głównie na mleku i miodzie, a później przerodziło się to w kawę po wiedeńsku znaną w obecnej formie, czyli z bitą śmietaną.
Kawę po wiedeńsku można zamówić w wielu kawiarniach, a także przygotować samemu w domu. Potrzeba około 150-200 ml czarnej kawy, kilka kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej oraz bitą śmietanę. Można również przygotować ją z mlekiem. Einspänner to mocna kawa z dużą porcją bitej śmietany, a Franziskaner to czarna kawa z dodatkiem mleka i bitej śmietany. Mleka nie powinno być jednak więcej niż 50 ml. Proces trzeba rozpocząć od zaparzenia kawy. Może to być klasyczny przelew lub podwójne espresso (jeżeli nie lubisz mocnej kawy, wybierz americano) lub kawa z kawiarki. Ziarna pod wybraną metodę parzenia znajdziesz w sklepie: https://coffeelove.pl/. Kawę przelej do kubka lub filiżanki. Jeżeli lubisz słodkie napoje, dodaj porcję cukru i dokładnie wymieszaj. Na tarce zetrzyj czekoladę i przesyp do suchego naczynia. Następnie nałóż porcję bitej śmietany i posyp ją obficie wiórkami. Tak przygotowany napój trzeba pić od razu. Kawa po wiedeńsku najlepiej smakuje, gdy gorący napój jeszcze nie wymiesza się z chłodną, bitą śmietaną.
Kawa po wiedeńsku to doskonały wybór dla osób, które lubią bardziej słodkie wersje tego napoju. Pomimo tego, że ma dosyć deserowy charakter, to w wielu miejscach podaje się ją dodatkowo z kawałkiem ciasta, najczęściej z sernikiem wiedeńskim lub tortem czekoladowym, a także z kruchymi ciasteczkami.
Foto i treść: materiał partnera
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
Naturalne i bezpieczne - jak wybrać idealne drewniane zabawki dla malucha?
|
|
|
|
|
|