Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Suplementy diety z kwasami Omega-3 stosuje się zazwyczaj w celu uzupełnienia codziennej diety. Czy i Ty ich potrzebujesz? Poznaj źródła kwasu Omega-3 oraz właściwości ALA, EPA i DHA.

Suplementy Omega-3 czy jednak zdrowsza dieta?

Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 - właściwości

Kwasy Omega-3 (czyli trzy kwasy: ALA, EPA i DHA) stanowią istotny składnik ludzkiej diety, który ma korzystne działanie na organizm. Wspierają pracę serca i prawidłowe ciśnienie tętnicze - wykazują więc właściwości profilaktyczne w układzie sercowo-naczyniowym. Co więcej, wpływają również na prawidłową pracę mózgu.

Należy podkreślić, że to Omega-3 EPA i DHA posiadają takie korzystne zdrowotne właściwości. Omega-3 ALA to kwas, który w ludzkim organizmie zostaje przekształcony w EPA i DHA. Potrzebne jest jednak jego większe spożycie, jeśli synteza ALA ma stanowić ich wyłączne źródło.

Omega-3 suplementy - kiedy je rozważyć?

Według zaleceń dietetyków oraz środowiska medycznego zaleca się spożywać tygodniowo ok. 200-300 g ryb, czyli 2-3 razy w tygodniu po 100 g. Ta porcja powinna całkowicie wystarczyć, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na kwasy Omega-3 EPA i DHA. Jeżeli jesz ryby rzadziej, wówczas suplementacja kwasami Omega-3 może zostać przez Ciebie wzięta pod uwagę.

Z dostarczaniem sobie Omega-3 ALA raczej rzadko ma się problemy, o ile wykorzystuje się w codziennej kuchni oleje roślinne i czasem sięga po orzechy. Wg badań, u Polaków nie obserwuje się zbyt niskiej podaży Omega-3 ALA.

Co istotne, suplementy diety Omega-3 DHA sugeruje się również kobietom w ciąży - istnieją bowiem badania, które wskazują, że wspierają one rozwój ośrodkowego układu nerwowego oraz zmniejszają ryzyko zbyt wczesnego porodu. Jest to porcja 200 mg DHA na dobę.

Źródła kwasu Omega-3 w popularnych produktach żywnościowych

Produkty bogate w Omega-3 to zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Należy zauważyć jednak, że innych kwasów Omega-3 dostarczą nam produkty odzwierzęce, a innych roślinne. Różnego rodzaju ryby i jaja to źródła kwasu Omega-3 EPA i DHA. To dlatego suplementy diety Omega-3 najczęściej zawierają właśnie pochodzący od ryb tran.

Z kolei źródła kwasu Omega-3 ALA to m.in. siemię lniane, olej lniany i rzepakowy, orzechy oraz pestki dyni. Co więcej, zawierają go też owoce i to więcej, niż można by przypuszczać! Jaki owoc zawiera Omega-3? Tego dowiesz się z obszerniejszego artykułu o źródłach Omega-3: pure4me.pl/blog/najlepsze-zrodla-kwasu-omega-3.

Jak długo stosować kwasy Omega-3?

Nie istnieje żadna żelazna reguła, jak długo należy stosować suplementy diety Omega-3. Sięga się po nie w celu uzupełnienia niskich poziomów składników odżywczych, stąd przyjmuje się zazwyczaj, że suplementacja diety trwać powinna od 1 do 3 miesięcy - należy to jednak skonsultować z lekarzem lub dietetykiem indywidualnie.

---------------------------------------------------

Źródła:

https://www.profilaktykawmalopolsce.pl/centrum-wiedzy-dzieci/902-dlaczego-i-jak-czesto-nalezy-jesc-ryby

https://dietetycy.org.pl/korzysci-suplementacji-kwasow-omega-3/ 


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca

              *              





Ostatnie artykuły:



fot. DALL-E




fot. DALL-E



fot. Freepik


Tematy pokrewne:  

tag suplementytag omega-3tag nolstag dietatag Amin12tag ALH