Użytkownicy komunikatora WhatsApp
otrzymują od swoich znajomych wiadomości z linkiem prowadzącym do strony
wyglądającej jak oficjalny serwis Netflix.

Po kliknięciu w link, użytkownik zostaje
przekierowany na stronę, na której zostaje wyświetlony komunikat informujący,
że aby otrzymać bezpłatny roczny dostęp do serwisu, należy przesłać link do 10
kolejnych osób na WhatsApp.
Jeśli użytkownik udostępni link określonej liczbie
znajomych, zostaje przekierowany na stronę wskazującą ostatni etap aktywacji. W tym czasie przestępcy wykradają
informacje ze smartfona użytkownika i wysyłają wiadomości na numery SMS Premium.

Zaobserwowaliśmy rozprzestrzenianie się
wiadomości w języku angielskim, hiszpańskim i portugalskim, jednak z uwagi na popularność
i wielojęzyczność Netflixa nie możemy wykluczyć pojawienia się w najbliższym
czasie wiadomości z linkiem do rzekomej promocji w innych językach.
Osoby, które
wpadły w pułapkę, przede wszystkim powinny nie udostępniać linku kolejnym znajomym
– dzięki temu mniej osób padnie ofiarą oszustów. Warto także poinformować
osoby, od których otrzymaliśmy link, że padły ofiarą cyberprzestępców. Dodatkowo warto skontaktować się z operatorem sieci komórkowej, by
upewnić się, że wysyłanie wiadomości na numery SMS Premium zostało zablokowane.
Autor: Kamil Sadkowski, ESET















