Siarka jest jednym z ważniejszych pierwiastków, zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Współczesne rozwiązania technologiczne stosowane w hodowli i produkcji żywności wpływają na jej deficyt w naszej codziennej diecie. Czym się on objawia i jaką rolę pierwiastek ten pełni w ludzkim organizmie?
Siarka to trzeci pod względem ilości występowania pierwiastek w organizmie człowieka, który magazynuje się głównie w mięśniach, kościach i skórze. Odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby - wspomaga wydzielanie przez nią kwasu żółciowego oraz bierze czynny udział w procesie usuwania toksyn z organizmu.
Nie bez znaczenia jest także jej rola w regeneracji naskórka, dlatego sięga się po nią często w trakcie leczenia wielu chorób dermatologicznych, takich jak łuszczyca, trądzik czy egzema. Prawidłowy poziom tego pierwiastka skutkuje także zdrowymi i lśniącymi włosami oraz mocnymi paznokciami.
Ponadto, siarka wykazuje silne właściwości przeciwzapalne. Z uwagi na to zaleca się jej suplementację w przypadku reumatyzmu i zwyrodnienia stawów. Jest także silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się skóry. Finalnie, wzmacnia układ immunologiczny człowieka, jako że odpowiada za wzrost produkcji przeciwciał walczących z drobnoustrojami, takimi jak wirusy czy bakterie.
Pod akronimem MSM kryje się organiczny związek siarki. Skrót ten pochodzi od metylosulfonylomentu, związku chemicznego znanego także pod nazwą metylosiarczanu metanu czy dimetylosulfonem. W naturalnych warunkach, organiczna siarka znajduje się w świeżych warzywach i owocach, mleku krowim, produktach zbożowych czy herbacie.
MSM jest niezwykle delikatny i bardzo łatwo ulega destrukcji pod wpływem niekorzystnych czynników zewnętrznych, takich jak ekstremalne temperatury czy pasteryzacja. Z racji tego zauważa się jego zmniejszone ilości w naturalnym pożywieniu będące konsekwencją obróbki termicznej lub sposobu uprawy, ponieważ tylko naturalne nawozy i pasze oraz wypasanie krów na pastwiskach pozwala na uzyskanie wartościowego poziomu organicznej siarki w pożywieniu. Niestety, takie rozwiązania nie są obecnie stosowane na szeroką skalę dlatego zaleca się jej suplementację. MSM jest dostępny w formie białego, bezzapachowego proszku, który nie tylko łatwo rozpuszcza się w wodzie, ale przede wszystkim relatywnie szybko wchłania się do organizmu człowieka.
Wśród najczęściej pojawiających się objawów, mogących świadczyć o niedoborze MSM wyróżnia się:
Na niedobór organicznej siarki narażone są osoby, które nie przestrzegają zdrowej i zbilansowanej diety, jak i te zmagające się na co dzień z różnymi dolegliwościami, np. wirusowym zapaleniem wątroby, chorobą wieńcową, reumatoidalnym zapaleniem stawów czy będące po zawale serca.
Co ciekawe, nadmiar organicznej siarki nie daje żadnych widocznych objawów. MSM nie stanowi żadnego zagrożenia toksykologicznego dla człowieka, ponieważ jej nadmiar jest bardzo szybko usuwany z organizmu z moczem.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|