Indianie z plemienia Guarani żując liście ostrokrzewu odkryli, iż pomaga im to w regeneracji organizmu. Do dziś yerba słynie z właściwości redukujących zmęczenie i poprawiających koncentrację umysłu. Yerba mate swoje właściwości zawdzięcza bogatemu składowi. Susz charakteryzuje się wysokim stężeniem kofeiny, ale także antyoksydantów.
Idealną alternatywa dla kawy jest yerba mate. Kawa jest niezwykle popularnym napojem. Ma świetne właściwości pobudzające. Zwiększa skupienie i wytrzymałość na zmęczenie. Jest to napój o działaniu pobudzającym, o dość wyrazistym i oryginalnym smaku, zwykle gorzkim. Interesującym faktem jest, że yerba nie ustępuje kawie jeśli wziąć pod uwagę moc działania. Yerba oddaje energię w nieco inny sposób, co przemawia na jej korzyść. Kofeinę uwalnia wolniej, stopniowo. Mało tego - w przeciwieństwie do kawy nie wypłukuje organizmu z minerałów. To napój nazywany też herbatą jezuicką, czy też misyjną, a wszystko za sprawą Jezuitów, którzy sprowadzili yerbę do Europy z misji wśród Indian.
Do dziś Paragwajczycy, ale nie tylko bo również Argentyńczycy i Urugwajczycy pijają yerba mate jako napój narodowy. Yerbę pija się na co dzień i od święta, głównie w gronie przyjaciół i rodziny. Jest ona zdecydowanie bardziej popularna w tym obszarze świata niżeli w Europie, w Polsce. Na polskim rynku krąży wiele nieprawdziwych mitów o Yerbie, tymczasem jest to napój o bardzo pozytywnym działaniu na zdrowie. Zawiera mnóstwo mikroelementów, które wzmacniają i odżywiają organizm. Mimo to kojarzony jest przede wszystkim z poprawą nastroju i pobudzeniem. Faktycznie yerba to świetny substytut kawy. Więcej informacji: yerbamate.com.pl/3-yerba-mate.
Proces parzenia yerby jest dość złożony i wymaga przygotowania. Przede wszystkim zadbać należy o dobrze wyselekcjonowane ziele suszonego ostrokrzewu paragwajskiego. Ponadto parzenie yerby wymaga posiadania akcesoriów takich jak matero, czyli specjalne naczynie w którym susz zalewany jest gorącą lub zimną wodą. Naczynie to służy również popijaniu yerba mate przez dedykowaną rurkę, słomkę, zwaną bombillą. Prócz tego warto zapoznać się z techniką parzenia na zimno i ciepło, bowiem od temperatury wody jaką zalewany jest susz ziela zależy wyrazistość smaku yerby oraz jej właściwości, zwłaszcza intensywność działania kofeiny na organizm.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|