Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, jak ważną rolę w organizmie odgrywa witamina D (a właściwie – hormon steroidowy, z którego można wyróżnić D 2 i D3). Co gorsze, z badań wynika, że większość Polaków cierpi na jej niedobór, chociaż pozornie jest to witamina łatwo dostępna – ludzki organizm syntetyzuje ją w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Co warto wiedzieć o witaminie D, jakie są skutki jej niedoboru i w jaki sposób można ją suplementować?
Witamina D w największym stopniu wpływa na układ kostny – dzięki niej człowiek może cieszyć się mocnymi kośćmi i zdrowymi zębami, zapobiega także krzywicy. Dzieje się tak dlatego, bo witamina D reguluje wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego i tym samym reguluje gospodarkę wapienno-fosforową w organizmie człowieka. To jednak nie jedyne funkcja, jaką pełni; pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia, układu nerwowego, zapobiega kurczliwości mięśni, a także bierze udział w regulacji poziomu insuliny i łagodzi stany zapalne. Co ciekawe, witamina D zwiększa również liczbę i siłę komórek mięśniowych, co bezpośrednio przekłada się na ogólną siłę mięśni.
Najbardziej charakterystycznymi objawami niedoboru witaminy D są bóle kostno-mięśniowe, pojawienie się dolegliwości związanych z uzębieniem, utrata apetytu połączona z biegunkami, a także bezsenność czy nawet zaburzenia widzenia. Niedobór witaminy D prowadzi także do podwyższenia ryzyka, jeśli chodzi o wystąpienie chorób autoimmunologicznych, takich jak stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów czy toczeń rumieniowaty układowy. Brak wystarczającej ilości witaminy D w organizmie to także ryzyko rozwinięcia się osteoporozy oraz znaczne osłabienie siły mięśniowej. Jak się okazuje, groźny może być również nadmiar witaminy; do takiej sytuacji dochodzi wprawdzie znacznie rzadziej, jednak nie należy jej lekceważyć. Do głównych objawów nadmiaru witaminy D należą nudności, zwiększone pragnienie, osłabienie, wzmożone pocenie się czy ból głowy i oczu.
Większość witaminy D w organizmie człowieka syntetyzuje się pod wpływem promieni słonecznych. W pokarmie witamina D zawarta jest przede wszystkim w rybach, a w mniejszej ilości także w żółtym serze, żółtku jaja i mleku. Dodatkowa suplementacja witaminy D okazuje się potrzebna u niemal 9 na 10 Polaków; preparaty można kupić najczęściej w postaci kapsułek. Przedawkowanie witaminy D jest bardzo trudne; zalecana dawka dla dorosłych to do 2000 IU na dobę.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|