Witamina C jest często uważana za cudowny środek, który pomoże w wyleczeniu każdej choroby. Tak oczywiście nie jest, ale kwas askorbinowy faktycznie pełni wiele ważnych funkcji i może znacząco przyczynić się do polepszenia stanu i ogólnej kondycji organizmu. Z tego względu warto wiedzieć, kiedy mamy do czynienia z niedoborem witaminy C, jak warto ją suplementować i jakie jest ryzyko jej przedawkowania.
Często witamina C jest podawana jako środek na przeziębienie. Nie udowodniono jednak, by kwas askorbinowy był w stanie zwalczyć infekcję – jego regularna suplementacja może natomiast spowodować, że gdy już dojdzie do przeziębienia, będzie ono trwało krócej. Ta teoria sprawdza się zwłaszcza w przypadku sportowców i osób ciężko pracujących fizycznie; według badań suplementacja witaminy C może w ich wypadku skrócić okres trwania infekcji o połowę.
Witamina C pełni jednak w organizmie wiele innych, niezwykle pożytecznych funkcji. Wspomaga pracę układu krwionośnego (m.in. wzmacnia ścianki naczyń), przeciwdziała miażdżycy, opóźnia procesy starzenia się, a według niektórych lekarzy – może również okazać się użyteczna w walce z rakiem (zgodnie z częścią badań witamina C ma opóźniać proces powstawania przerzutów).
Jak sprawdzić poziom witaminy C w organizmie? Objawy niedoboru
Kwas askorbinowy należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i jest wydalana z organizmu wraz z moczem. Z tego względu warto dbać o jej suplementację – zarówno w jedzeniu jak i w postaci gotowych preparatów. Jakie są objawy niedoboru witaminy C w organizmie? Najczęstszymi objawami są osłabienie, spadek wagi, bóle kostno-stawowe, obrzęki kończyn, męczliwość, rogowacenie naskórka, a nawet – zaburzenia neurologiczne i depresja. Objawy niedoboru są na tyle mało charakterystyczne (i w dodatku mogą mieć inne podłoże), że warto wypróbować test do kontroli poziomu witaminy C w organizmie.
Źródła witaminy C, dodatkowa suplementacja
Witaminę C bardzo ciężko przedawkować; należałoby spożyć ponad 1000 mg witaminy, a objawami przedawkowania są zazwyczaj bóle brzucha, nudności czy biegunka. Skąd czerpać witaminę C? Po pierwsze – z pożywienia, choć nie zawsze jest to wystarczające. Kwas askorbinowy można znaleźć przede wszystkim w warzywach i owocach (ze szczególnym uwzględnieniem warzyw kapustnych). Zazwyczaj warto jednak sięgnąć po dodatkowe preparaty (najczęściej w formie tabletek).
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|