Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Drewno od lat już stanowi materiał uważany za szlachetny i wyjątkowo doceniany. Stoły drewniane uważamy za eleganckie i stylowe, nieco ekskluzywne i luksusowe. Dzisiaj taki stół każdy może mieć we własnej kuchni czy jadalni. Jakie drewno nadaje się najlepiej do produkcji stołu i jak należy dbać o taki stół, by na długo zachował swój piękny wygląd? Postaramy się odpowiedzieć Ci na to pytanie

Stoły z drewna - jakie mają zalety?

Stoły z drewna cechują się przede wszystkim szlachetnym i eleganckim wyglądem. Zdecydowanie największą popularnością cieszą się sosnowe stoły, których wygląd, ale także wytrzymałość są ogromne. Trwałość i solidność takich stołów to kolejne ogromne zalety tego rozwiązania. Drewno wykorzystywane do produkcji stołów jest olejowane lub pokryte farbą wodną dla odpowiedniego zabezpieczenia i konserwacji. Żadne działanie konserwacyjne nie powoduje ograniczenia widoczności naturalnych, unikalnych sęków i słojów drzewnych, które sprawiają, że każdy stół jest inny i jedyny w swoim rodzaju.

Stół drewniany - czy warto?

Stół drewniany rozkładany do salonu i jadalni

Do jadalni najczęściej używany jest stół wykonany z litego drewna sosnowego lub dębowego. Taki mebel pasuje w szczególności do jadalni urządzonej w rustykalnym bądź prowansalskim stylu. Świetnie wygląda w duecie z bielą i frezami. Do salonu taki stół również sprawdzi się rewelacyjnie, a jeszcze lepiej, jeśli będzie rozkładany- pozwoli na przyjęcie większej liczby gości. 

Zarówno w salonie, jak i w jadalni, to właśnie stół należy do najważniejszych mebli. To dlatego tak bardzo zależy nam na tym, by był to mebel nie tylko piękny wizualnie, ale także wytrzymały i odporny na zniszczenie. Stoły kuchenne czy stoliki kawowe wykonane z drewna, przy odpowiedniej konserwacji, z pewnością będą służyć przez wiele lar. Drewniany stół w połączeniu z białymi meblami będzie doskonałym urozmaiceniem przestrzeni kuchni. Do salonu warto wybrać stół imitujący wygląd starego drewna. Ta klasyczna imitacja doskonale wpisze się w rustykalny charakter wnętrza.

Drewniany stół - jak pielęgnować?

Drewniane stoły wymagają odpowiedniego traktowania. Drewno jako materiał najszlachetniejszy z możliwych, wymaga odpowiedniej troski. Kupiony stół zawsze jest odpowiednio zabezpieczony i zakonserwowany. Trzeba jednak pamiętać, że proces konserwacji takiego stołu nie jest jednorazowy. Po jakimś czasie- najlepiej zapytać o to producenta- proces ten musi zostać ponownie zakonserwowany. Służą temu specjalne środki specjalistyczne- trzeba pamiętać, by były one dopuszczone do kontaktu z żywnością. Drewniany stół przez wiele osób uważany jest za niepraktyczny ze względu na małą odporność na wilgoć i np. wylanie czegoś na jego powierzchnię. W rzeczywistości jednak problem ten dotyczy tylko stołów niezabezpieczonych i niezakonserwowanych. W przypadku odpowiednio zabezpieczonych stołów ten problem nie występuje.

Stół rozkładany - największe zalety

Stół rozkładany to bardzo ciekawe rozwiązanie do salonu. Na co dzień zdecydowanie wolimy niskie stoliki kawowe, które nie zabierają zbyt dużo salonowej przestrzeni. Zdarzają się jednak sytuacje, w których tego miejsca potrzebujemy znacznie więcej, np. podczas urodzinowej imprezy czy innej uroczystości. W takim przypadku najlepiej sprawdza się stół rozkładany. Na co dzień może stanowić niewielki stolik kawowy, a w razie potrzeby możesz go rozłożyć. dzięki temu oszczędzasz miejsce w salonie na co dzień, a w sytuacji przyjęcia i zaproszenia większej ilości osób, nie musisz martwić się o miejsce na stole.

 


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *              





Ostatnie artykuły:




fot. DALL-E




fot. DALL-E



fot. DALL-E



Tematy pokrewne:  

tag stołytag stół drewnianytag nolstag nolh