Słodycze to tylko puste kalorie i ogromna ilość cukru? Niekoniecznie. Słodycze powinno jeść się z umiarem, jednak po niektóre produkty można sięgać częściej niż po inne. Gorzka czekolada, batony zbożowe i sezamki bez cukru to słodkości, które są smaczne i jednocześnie zdrowe. Dlaczego warto zjadać je na deser?
Czekolada gorzka i inne zdrowe słodycze nigdy nie powinny stać się podstawą codziennej diety, jednak warto sięgać po nie częściej. Dzięki nim ochota na słodkości nie przekreśla zdrowych nawyków żywieniowych. Masło kakaowe w czekoladzie gorzkiej, naturalny aromat waniliowy w lekkim batonie lub ksylitol w sezamkach w żaden sposób nie niszczą zdrowia i nie mają negatywnego wpływu na samopoczucie. Które słodycze można zjeść na deser?
Gorzka czekolada zawiera co najmniej 70% kakao, które jest bogatym źródłem magnezu. Zawartość masy kakaowej w gorzkiej czekoladzie może być wyższa i wahać się w okolicy 90%. W tabliczce o tej zawartości masła kakaowego znajduje się ilość magnezu pokrywająca całe dzienne zapotrzebowanie na ten mikroelement. Dodatkowo ciemna czekolada może zawierać orzechy, które dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, ważnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Gorzkie czekolady warto zatem jadać w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego. Warto pamiętać przy tym o umiarze, gdyż tłuszcz kakaowy jest kaloryczny. Cztery kostki czekolady mają przeciętnie aż 150 kcal — czekolady gorzkie, podobnie jak inne produkty, spożywane w zbyt dużej ilości powodują tycie.
Batony zbożowe, owocowe i orzechowe bez dodatku cukru są bogatym źródłem błonnika i różnych mikroelementów. Za ich słodki smak odpowiada substancja słodząca i naturalny cukier znajdujący się w owocach. Ich kaloryczność jest podobna do tradycyjnych batonów, jednak spożycie batona zbożowego nie powoduje dużych wahań poziomu glukozy we krwi. Błonnik w batonie utrzymuje poziom glukozy na podobnym poziomie. Jeśli ma się ochotę na baton zbożowy w słodszej wersji, można wybierać batony i wafle, które pokrywa masa kakaowa.
Sezamki słodzone ksylitolem i maltitolem zawierają ziarna sezamu, które są wartościowym źródłem witamin i mikroelementów i jednocześnie są pozbawione cukru, szkodliwego dla cukrzyków i nie tylko. Brak cukru w składzie sprawia, że sezamki nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Można sięgnąć po nie nawet na diecie. Jeden lub dwa sezamki poprawią nastrój i jednocześnie nie zniweczą wysiłków wkładanych w redukcję masy ciała.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|