Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Surowiec potrzebny do stworzenia napoju bogów rośnie na drzewie zwanym kawowcem: małe czerwone owoce zawierają w sobie ożywcze pestki, z których przygotujemy dowolną kawę ziarnistą lub rozpuszczalną. Po odseparowaniu wnętrza ziaren od łupinek i przetransportowaniu do fabryki zaczyna się proces wypalania. Poddane działaniu gorącego powietrza w nagrzanych piecach, ziarenka zmieniają kształt i smak.

mat partnera

W efekcie powstają:

- ziarna jasno wypalane: ich kolor przybiera barwę jasnego brązu, a zewnętrzna warstwa składa się z śliskiego w dotyku olejku. Walory smakowe uzyskanej z nich kawy uznaje się za łagodne doświadczenie doprawione nutką cytrusowego aromatu.

- ziarna ciemniejsze: warstwa olejku jest tu mniejsza, a osoba pijąca ten energetyczny napój wyczuwa oryginalne nuty smakowe i te uzyskane w procesie obróbki termicznej,  

- ziarna ciemne: ich smak ma gorzkie nuty wynikające z procesu wypalania. To idealne rozwiązanie dla ludzi, którzy nie lubią słodyczy.

Kiedy proces zamiany owoców w surową kawę dobiegnie końca, jest ona pakowana do szczelnie zamkniętych torebek, aby pozostała świeża i pachnąca. Dzięki temu zapach arabiki o delikatnym smaku jest wyczuwalny nawet w zamkniętym opakowaniu, a z krzaku robusty wytwarza się pyszne kawy rozpuszczalne. Ziarna na nie płyną z tak odległych krajów, jak Indonezja bądź Etiopia. W internecie można znaleźć wiele rankingów kaw, które z pewnością ułatwią wybór producenta. Tylko, co zrobić, aby z dobrych pestek kawowca przygotować jeszcze lepszy napój?

Jak zaparzyć pyszną kawę w kilka chwil?

Najprostszym sposobem jest użycie odpowiedniego ekspresu, aby w kilka chwil rozkoszować się wybornym smakiem. Jego przeciwnikiem, podczas własnoręcznego przygotowywania napoju kofeinowego, jest wrzątek. Niższa temperatura cieczy wydobywa z ziaren kwaskowaty posmak, delikatną słodycz i inne niuanse, które zazwyczaj giną zagłuszone cukrem, mlekiem lub goryczą.

Miłośnicy  kawy, pragnący pozbyć się gorzkiej nuty i zachować intensywny smak, mogą sięgnąć po ekspres ciśnieniowy. Gorąca woda jest przepuszczana w nim z dużą siłą przez ziarna, aby uzyskać ekstrakt, któremu Włosi nadali wdzięczną nazwę espresso. Inną metodą na ożywczy napój ze zmielonej kawy ziarnistej jest:

- parzenie kawy turecku: miłośnik napoju zmieliwszy kawę przed zaparzaniem w młynku, przesypuje ją do tygielka i podgrzewa z wodą aż do momentu powstania lekkiej pianki na powierzchni. Następnie zdejmuje naczynie z gazu, doprawia zawartość i cieszy się energetycznym napojem o poranku,

- włoski ekstrakt po amerykańsku: w czasach wojny, amerykanie dolewali wody do espresso, aby złagodzić smak. W ten sposób pito kawę americano. Obecnie jej receptura uległa drobnej modyfikacji. Parzenie takiej kawy jest o wiele wygodniejsze, gdyż odbywa się w ekspresie do kawy.

- cold brew: to nietypowa metoda parzenia, polegająca na zalaniu świeżo zmielonych ziaren wodą o pokojowej temperaturze i odstawieniu naczynia na 12 h. Zawartość należy co jakiś czas zamieszać, a po upłynięciu wyznaczonego czasu – przefiltrować. Napój będzie rześki i pozbawiony nut kwaskowatości. Należy pamiętać, że kawa rozpuszczalna ze sklepu nie nadaje się do tego celu.

A czy kawa może być zielona?

Ostatnio pojawiła się też moda na zieloną kawę, ze względu na jej właściwości odchudzające. Wbrew pozorom nie jest to żaden suplement diety, ale ziarna kakaowca z łupiną. Dzięki nim, pita regularnie, pomaga stracić zbędne kilogramy. Proces parzenia takiej kawy nie odbiega od postępowania z wypalonymi ziarnami. Zmielony pył zalewamy ciepłą wodą i czekamy 3-5 minut. Ponieważ ziarna są bardzo twarde, warto je wcześniej rozdrobnić, aby wykorzystać ich pełen potencjał. Smak zielonej kawy charakteryzuje się jako lekko kwaśny i gorzkawy. Niektórzy, porównują go do walorów smakowych zielonej herbaty.


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *              





Ostatnie artykuły:

fot. DALL-E




fot. DALL-E



fot. DALL-E



fot. Freepik



fot. DALL-E


Tematy pokrewne:  

tag komunikat firmy