W japońskiej kuchni główną rolę odgrywają odpowiednio dobrane składniki oraz wielowiekowe receptury. Jednak żadne wyśmienite danie kuchni japońskiej nie powstałoby bez odpowiedniego wyposażenia. Akcesoria kuchenne pomagają wydobyć esencję tradycyjnych potraw oraz sprawiają, że ich przygotowywanie urasta do rangi ceremonii.
Każdy z japońskich przyborów kuchennych ma swoją historię oraz stare sprawdzone metody produkcji. Przywiązanie do tradycji to jedno, lecz Japończycy zawszę chcą się rozwijać, więc cały czas udoskonalają swoje akcesoria kuchenne by mogły służyć im przez długie lata. Szykowanie każdego posiłku dla Japończyków jest codziennym rytuałem, który wyraża ich kulturową tożsamość oraz wzmacnia więzi rodzinne.
Główna zasada wyrabiania akcesoriów kuchennych w Japonii jest używanie jedynie szlachetnych o raz naturalnych surowców. Są one wtedy trwałe a także nie przenoszą na jedzenie sztucznych aromatów. Najczęściej jest to Drewo oraz bambus, a ostre narzędzia, w szczególności noże, kute są z stali i żelaza. Przygotowane jedzenie trafia na zastawy z porcelany i terakoty.
Narzędzia bambusowe:
Narzędzia drewniane:
Japońskie noże są nie tylko kuchennym narzędziem, ale także symbolem wielowiekowej tradycji. Każdy japoński nóż jest od siebie inny. Są one wykuwane już od 10 wieków. Od kształtu noża zależy jego przeznaczenie. Każdy japoński mistrz kuchni posiada swój własny bogaty zestaw noży o różnej formie i wielkości. Podczas przygotowywanie np. sushi lub sashimi kucharz sięga po długi nóż – Yanagiba, a gdy właśnie „pracuje” nad rybą pewnie chwyta z ostrze o nazwie Deba.
Dzięki swojej diecie Japończycy są jednym z najzdrowszych narodów świata. Zdrowe odżywianie jest częścią tradycji, więc jakoś łatwiej im to przychodzi. Gotując Japończycy wybierają taki rodzaj obróbki cieplne, podczas którego utraci się najmniej cennych składników odżywczych. Dlatego też najczęściej potrawy przygotowuje się na parze. Do tej metody gotowania, Japończycy tez stworzyli sobie odpowiednie narzędzia.
Jednym z nich są specjalne koszyczki bambusowe – mushiki seiro. Do Japonii przywędrowały one z Chin. Dzięki możliwości umieszczania koszyczków na parą warstwowo można podgrzać kilka składników a nawet potraw naraz, co bardzo przyspieszy cały proces. Skoro mówimy już o naczyniach to do podania i prezentacji dania też są oddzielne. Są one zazwyczaj wielokolorowe z wzorami inspirowanymi naturą.
Tradycyjnie zastawy były zmieniane wraz ze zmieniającymi się porami roku. Były one dopasowywane zarówno po względem kolorystyki, jak i zdobniczych motywów. Tradycja ta już nie jest stosowana, lecz wciąż każdemu posiłkowi w Japonii towarzyszą wielobarwne wzorzyste naczynia. W Japonii każdy kuchar traktowany jest jak mistrz i artysta w jednym.
Dlatego też jak każdy artysta muszą mieć swój zestaw akcesoriów. Muzyk ma instrument, malarz ma płótno i pędzle a japoński mistrz sztuki kulinarnej ma swoje noże, naczynia oraz sprzęty kuchenne. To dzięki tym wszystkim akcesoriom kucharze mogą na spokojnie rozwijać swój talent oraz wymyślać coraz to nowe potrawy, które zachwycają swoim pięknem oraz kubki smakowe aromatem.
Teraz można zamówić jedno z tych dzieł sztuki kulinarnej z restauracji Sushi Kushi poprzez stronę PizzaPortal.pl.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|