Znamy to aż za dobrze – ból lub ucisk w brzuchu, wzdęcia, odbijanie się, uczucie pełności. Zaburzenia trawienia to częsty towarzysz, zwłaszcza w okresach świątecznych lub podczas biesiad, które w Polsce dostarczają mnóstwo pysznych, acz nie do końca lekkostrawnych potraw. Co nam najczęściej dolega? Jak radzić sobie z objawami niestrawności?
Zaburzenia układu trawiennego pojawiają się wówczas, gdy niedomaga jeden z jego elementów. Działa tu zasada naczyń połączonych. Jeśli np. jelita nie działają właściwie, treść pokarmowa zalega w żołądku, który produkuje za dużo kwasów trawiennych. Odczujemy to w postaci bólu i pieczenia w przełyku jako zgagę.
By uniknąć zgagi, należy ograniczać potrawy obfitujące w tłuszcz, gdyż spowalnia on trawienie. Ważne jest także, by popić posiłek po jego zakończeniu, a nie w trakcie. Można też jeść kęsy składające się z różnych składników. Znanym od lat środkiem zaradczym jest rumianek lub mięta, także pod postacią kropli miętowych. Dobrym pomysłem jest stałe używanie jako przypraw rozmaitych ziół wspomagających trawienie, np. rozmarynu, estragonu, majeranku. Pomoże także termofor położony na brzuch.
Wzdęcia pojawiają się, gdy jelita wypełnią się nadmiarem gazów, powstałych podczas procesu trawienia (metan, dwutlenek węgla, wodór) lub połykania powietrza w czasie jedzenia. Objawiają się głośnym kruczeniem i przelewaniem w jamie brzusznej oraz nadmiernym oddawaniem gazów. Jeśli tylko ich przyczyną nie są poważne schorzenia narządów, można sobie z nimi poradzić stosunkowo łatwo. Z naturalnych środków najlepiej sprawdzi się herbatka z kopru włoskiego, ale zadziała też któryś z dostępnych leków zawierających simetikon, jak na przykład Ulgix Total, Espumisan czy Manti Gastop.
Przyczyną zaparć bywa najczęściej zaburzona perystaltyka jelit i pospieszny tryb życia. Mówiąc wprost – brak czasu na spokojne wypróżnianie się. Z kolei ruchy jelit spowalnia zalegająca w nich treść pokarmowa. Najlepszym sposobem, by dbać o ich sprawność, jest regularny ruch, na przykład ćwiczenia fizyczne czy bieganie. Ważne jest również stałe dostarczanie błonnika, który pomaga w usprawnianiu procesu trawienia jako swoiste czyściwo. Znajdziesz go w owocach, kaszy i pełnoziarnistym pieczywie; a śniadania rozpoczynaj od garstki otrębów owsianych z jogurtem. Zaparcia biorą się również z niedostatecznej ilości wody w organizmie, więc trzeba zadbać o częste przyjmowanie płynów.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
Test Renault Megane GT Line TCe 160 - na co zwracać uwagę przy kupnie auta
|
|
|
|
|
|