Magazynowanie produktów spożywczych wymaga z jednej strony ogromnej odpowiedzialności, z drugiej natomiast sprawnej organizacji. Żywność nie może być wciśnięta byle gdzie, nie każdy surowiec wymaga tej samej temperatury. W procesie obróbki, stosowanej w gastronomii nie można z przyczyn higienicznych pozwolić na przemieszanie surowców z miejsca na miejsce. Jakie powinny być komory chłodnicze w lokalach gastronomicznych? Na co zwrócić uwagę i jak zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne konsumentom? Sprawdźmy.
To wyspecjalizowane pomieszczenia, instalowane wewnątrz infrastruktury lokalu gastronomicznego bądź sklepowego, w których przechowuje się gotowe produkty lub półprodukty spożywcze.
Przestrzenie w komorach powinny być wyposażone w przegrody umożliwiające osiągnięcie optymalnych warunków termicznych i wilgotnościowych dla danej grupy artykułów.
Dzięki technologii modułowej gabaryty komory w każdym przypadku dostosowuje się do kubatury pomieszczenia, w którym są montowane.
Restauratorzy zwykle borykają się z niedostateczną ilością miejsca, zwłaszcza w lokalach często i licznie odwiedzanych przez konsumentów. Niezwykle trudno jest pogodzić duże moce przerobowe z odpowiednią kubaturą pomieszczeń kuchennych.
Należy też pamiętać o właściwych parametrach chłodzenia żywności, różnych dla poszczególnych artykułów, oraz odmiennych terminach ich przydatności do spożycia. Równie istotna jest też odpowiednia wilgotność.
Już z tego wynika, że optymalna komora chłodnicza powinna składać się z autonomicznych segmentów, pozwalających na uzyskanie niezależnych temperatur.
Wykonanie z blach stalowych z powłoką antykorozyjną;
Skuteczna izolacja (np. bez freonowa pianka poliuretanowa).
Technologia powinna uwzględniać szybki montaż komory chłodniczej;
Konstrukcja musi zapewnić należytą higienę (zaokrąglone narożniki);
Wymiary paneli powinny uwzględniać potrzeby lokalu oraz jego kubaturę;
Komory powinny uwzględniać możliwość przechowywania produktów wymagających temperatury dodatniej;
Dla potrzeb optymalnej logistyki drzwi komór powinny uwzględniać warianty przesuwne bądź wahadłowe.
Komory chłodnicze mogą być opcjonalnie wyposażone w izolowane okna podglądowe. Jest to niezwykle przydatne w rozbieralniach mięsa, zarówno z punktu widzenia zarządzania produkcją, jak i bezpieczeństwa personelu przebywającego w chłodni.
Przeznaczenie komór oraz ich klasyfikacja jest predysponowane warunkami, jakie muszą być spełnione dla potrzeb funkcjonalnego przechowywania żywności.
Inne są parametry w odniesieniu do mrożonek, inne w przypadku żywności świeżej. Warzywa i owoce w ogóle nie powinny podlegać schłodzeniu, natomiast wymagają zapewnienia stałych warunków klimatycznych i właściwej wilgoci powietrza. Z tego względu komora do warzyw także powinna cechować się szczelnością.
Chłodnicze;
Mroźnicze;
Mroźnicze głębokiego mrożenia.
W kontekście lokali gastronomicznych wypada wspomnieć, iż w komorach chłodniczych przechowywane są także wyroby cukiernicze.
W przypadku obfitej oferty gastronomicznej warto zainwestować w kilka komór, w celu uniknięcia lokowania różnych wyrobów w tych samych chłodniach. Chodzi tu przede wszystkim o transmisję aromatów.
Mając powyższe na uwadze, zakup dedykowanej komory chłodniczej powinien być dokonany jedynie u renomowanego dostawcy. Jest to gwarancja, iż urządzenie spełnia wszystkie, surowe kryteria wymienione w prawie krajowym i europejskim.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|