Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Jak wybrać formę do pieczenia chleba? - czyli sposób na udany wypiek

27-04-2021, 09:49

Forma do pieczenia chleba odpowiednio dobrana ułatwi nam wypiek chleba. A ta czynność kulinarna jest ostatnio bardzo w modzie – i bardzo dobrze, gdyż wypiek domowego chleba to krok ku lepszemu zdrowiu. Oprócz doboru odpowiedniej mąki (w zależności od rodzaju chleba, jaki chcemy upiec) i zastosowania przepisu, równie ważny jest wybór formy do pieczenia chleba.

  1. Domowy chleb – od czego zacząć?
  2. Forma do pieczenia chleba – różne rodzaje.
  3. Jaka forma do pieczenia chleba, czym się kierować przy wyborze?
  4. Inne zastosowanie formy do pieczenia chleba.

Pachnący chleb z chrupiącą skórką to ponadczasowy rarytas. Mało kto jest się w stanie mu oprzeć. Jako baza do kanapek jest składnikiem, który decyduje nie tylko o ich walorach smakowych, ale także odżywczych. Dziś, gdy bardzo modne stało się samodzielne pieczenie chleba, można upiec dokładnie taki, jaki nam odpowiada. A co najważniejsze: mamy wtedy pewność, co w chlebie się znajduje, zwłaszcza gdy zakupimy mąkę i inne składniki ze źródeł, które zapewniają wyroby ekologiczne. Poza wyborem odpowiedniej mąki i innych składników chleba bardzo ważne jest postawienie na odpowiednią formę do pieczenia chleba. Ona także wpłynie na to, że będziemy mogli się cieszyć w pełni udanym wypiekiem. Jak wybrać formę do pieczenia chleba? Kilka podpowiedzi w dalszej części artkułu.

Domowy chleb – od czego zacząć?

Ponieważ przy wypieku domowego chleba mamy pełną dowolność, co do tego, jak on będzie smakował i z jakiej mąki będzie zrobiony, dobrze jest zacząć cały proces przygotowawczy do pieczenia chleba od wyboru odpowiedniej mąki. Na rynku mamy do wyboru mąki:

  • pszenne (zrobione z różnych odmian pszenicy, na przykład pradawnej niezmodyfikowanej płaskurki),
  • żytnie,
  • orkiszowe,
  • jęczmienne,
  • owsiane.

Trzeba również pamiętać o tym, że nie bez znaczenia są umieszczone na mąkach numery (typ mąki). Zasada jest taka, że im numer wyższy, tym mąka jest mniej oczyszczona ze składników odżywczych i witamin, a tym samym – jest zdrowsza. Dlatego im mąka jest jaśniejsza, tym bardziej jest oczyszczona i uboższa w wartości pozytywnie wpływające na nasze zdrowie. Chleb możemy przygotować na zakwasie, który musi przez jakiś czas dojrzewać, a to wymaga czasu. Dlatego dla osób mniej cierpliwych, a którym zależy na samodzielnym wypieku chleba, dobrą opcją na początek jest pieczenie chleba przy użyciu drożdży. Chleby piecze się w wysokich temperaturach – dlatego też bardzo ważna jest odpowiednia forma do pieczenia chleba, która sprawi, że nasz wypiek nie będzie na przykład do niej przywierał i łatwo będzie go z niej wyjąć.

chleb foremkowy

Forma do pieczenia chleba – różne rodzaje

Odpowiadając sobie na pytanie: jaka forma do pieczenia chleba?, musimy zwrócić uwagę na wielość opcji pod tym względem. Przede wszystkim dobrze jest się przyjrzeć materiałowi, z którego forma jest wykonana, bo pod tym względem panuje dość duża różnorodność. Najbardziej popularne na rynku są formy do pieczenia ze stali nierdzewnej. Jak już wcześniej wspomniano, pieczenie chleba wymaga bardzo wysokich temperatur, a właśnie takie foremki są na nie wytrzymałe (wytrzymują temperaturę nawet do 400°C). Poza tym takie formy są lekkie i bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne. Szczególnie polecane do pieczenia chlebów na zakwasie. Jeśli chodzi o formy do pieczenia chleba wykonane z metalu, to również popularne są te aluminiowe. To formy bardzo uniwersalne, dobrze oddające ciepło i łatwe w utrzymaniu ich w czystości (nie należy jednak myć ich w zmywarce). Istnieją jeszcze formy szklane i silikonowe. Jednak prawdziwym ekologicznym hitem nadającym niepowtarzalnego klimatu pieczeniu chleba są formy drewniane. Są one wykonane z wysokiej jakości drewna bukowego. Takie formy zapewniają to, że nasz chleb się nie przypali. Jak każda formę przed użyciem, także tę drewnianą trzeba naoliwić (można też wyłożyć ją papierem do pieczenia).

Forma drewniana wymaga przed pierwszym użyciem jeszcze jednego zabiegu – trzeba wypalić ją w piekarniku w temperaturę 190°C, a gdy ostygnie – natrzeć olejem roślinnym.

Co jeszcze wziąć pod uwagę, rozważając kwestię: jaka forma do pieczenia chleba? O tym w dalszej części tekstu.

Jaka forma do pieczenia chleba, czym się kierować przy wyborze?

Gdy kwestię wyboru materiału formy do pieczenia chleba mamy już za sobą, warto się zastanowić nad jej kształtem. Wśród forem istnieją formy prostokątne (przypominające popularne keksówki), jak i kwadratowe. Takie formy mają różne rozmiary – zarówno jeśli chodzi o głębokość, jak i długość. Dlatego, by nasz chleb po upieczeniu nie okazał się za duży (nie zdążymy go zjeść, zanim się zestarzeje – choć chleby domowego wypieku starzeją się wolniej) lub za mały. Warto też zwrócić uwagę na estetykę wykonania formy i jej odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz łatwość czyszczenia.

Inne zastosowanie formy do pieczenia chleba

Forma do pieczenia chleba to zakup dość uniwersalny. Odpowiednio dobrana nadaje się także do pieczenia ciast. To także znakomite naczynie do wypieków pasztetów czy też wieloskładnikowych obiadowych zapiekanek – zarówno mięsnych, jak i tych wegetariańskich.

Jeśli w kwestii: jak wybrać formę do pieczenia chleba nastała pewna jasność, nie pozostaje nam nic innego, jak zakasać rękawy i cieszyć się przygodą, jaką jest pieczenie chleba, którego smak jest niepowtarzalny.

 


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *              





Ostatnie artykuły:

fot. Freepik