Każda infekcja górnych dróg oddechowych jest bardzo nieprzyjemna. Ból i drapanie gardła, zatkany nos, katar, przekrwione oczy i bolące mięśnie. Szczególnie jednak uciążliwa jest grypa, która rozwija się nagle i często trudno się jej pozbyć. Jak się przed nią zabezpieczyć?
Osłabiony układ immunologiczny to otwarta furtka dla wirusów i bakterii. Łatwiej wtedy zachorować i trudno się wyleczyć. Odporność może spaść z wielu przyczyn. Najpowszechniejszym czynnikiem wpływającym na jej obniżenie jest stres, przebyte choroby i przyjmowane leki, przede wszystkim antybiotyki. Flora bakteryjna jelit zostaje osłabiona i odporność zaczyna kuleć. Nie można dopuszczać do tego typu sytuacji, choć niestety, często są one niezależne od człowieka. Zawsze jednak można zminimalizować ryzyko spadku formy, dbając o wspieranie dobrych bakterii, bytujących w jelitach. Należy przyjmować probiotyki w suplementach diety, ale też naturalne produkty, w których występują: kefiry, maślanki, kiszonki. Ich działanie jest korzystne dla funkcjonowania całego organizmu. Oprócz ochrony przed wirusami zwiększają też wchłanianie witamin i minerałów, czy ułatwiają proces trawienia.
Wiele osób miesza ze sobą dwa różne pojęcia: probiotyki z prebiotykami. Tymczasem prebiotyki są składnikami pokarmów, które nie ulegają procesowi trawienia. Ich zadanie polega na pobudzeniu do wzrostu bakterii znajdujących się w jelicie grubym. Prebiotykami są m.in. polisacharydy, szczególnie te z grupy inuliny, skrobia. Gdzie można je znaleźć? M.in. w porach, bananach, cebuli, czosnku i pszenicy.
Odporność można stracić na skutek braku odpowiedniego odpoczynku. Codzienny relaks, choć bardzo krótki i kilkugodzinny sen to gwarant nie tylko lepszej ochrony przed infekcjami, ale też lepszej wydajności organizmu i ogólnie dobrego samopoczucia. Bez regeneracji praca będzie nieefektywna, a w tobie może wzrastać zmęczenie i zniechęcenie, co powoduje następne dolegliwości i koło się zamyka.
Jakiekolwiek zaniedbania ujawniające się podczas diety, mogą odbić się na zdrowiu, szczególnie na spadku odporności. Brak świeżych warzyw i owoców, dobrych pożywnych śniadań bogatych w pełnowartościowe białko, węglowodany i tłuszcze to duży błąd. Produkty zbożowe, chude mięso, nabiał i przetwory mleczne oraz ryby – to wszystko powinno znaleźć się w codziennym jadłospisie, a szczególnie w śniadaniu. To pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dzięki któremu zyskuje się zastrzyk energii do podejmowania swoich obowiązków.
Nie zawsze jednak można się uchronić przed infekcją. Wtedy też trzeba robić wszystko, aby jak najszybciej wyzdrowieć, bez przyjmowania masy różnych leków. Można sięgnąć po takie preparaty jak Gripex Max, thearflu czy aspirina. Często kilka wypitych saszetek skutecznie zapobiega rozwojowi choroby, tłumiąc ją w zarodku. Nie jest to jednak pewnik, bo kiedy zabraknie odporności, to organizm znacznie wolniej zwalcza wirusy.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|