Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Ewolucja ekspresów do kawy: od tradycyjnych metod parzenia do nowoczesnych technologii baristów

27-06-2023, 15:22

Dzisiaj, aby zaparzyć idealną kawę, wystarczy na ekranie ekspresu ciśnieniowego wybrać ulubiony napój i gotowe. Po chwili można cieszyć się jego smakiem i aromatem. Zanim jednak do sprzedaży trafiły zaawansowane urządzenia elektroniczne, ekspres musiał przebyć długą drogę. Jak zmieniały się metody parzenia kawy i co należy robić, aby sprzęt służył jak najdłużej?

Ewolucja ekspresów do kawy: od tradycyjnych metod parzenia do nowoczesnych technologii baristów

Krótka historia ekspresu do kawy

Najprostsze modele ekspresów powstały na przełomie XVII i XVIII w. Były to pojemniki z przykrywką i wbudowanym kranikiem do spuszczania płynu. Wykorzystywano wtedy mało higieniczne filtry flanelowe.

Cały proces parzenia naparu polegał na wsypaniu do dzbanka zmielonych ziaren kawy i zalaniu ich wrzątkiem. Nie było jeszcze mowy o żadnym ciśnieniu.

Pierwszy prototyp ekspresu ciśnieniowego powstał na początku XIX w.

Do generowania ciśnienia wykorzystywano pompę ręczną. Z kolei sam zbiornik na wodę był na tyle duży, że urządzenie mogło funkcjonować jedynie w kawiarniach.

Co więcej, nie było możliwości płynnego regulowania ciśnienia i zapewnienia powtarzalności całego procesu. Dlatego w efekcie każdy napar smakował nieco inaczej.

Pierwsze ekspresy ciśnieniowe wytwarzały ciśnienie na poziomie 1,5 bara, czyli 10-krotnie mniej niż wartość, która dzisiaj jest uważana za standard.

Początek XIX w. przyniósł prawdziwą rewolucję. Opracowano technologię pozwalającą na kontrolę temperatury i ciśnienia oraz zmniejszono bojler. Dzięki temu urządzenia stały się łatwiej dostępne.

Pierwszy ekspres ciśnieniowy bez technologii parowej (wykorzystujący wyłącznie wodę pod ciśnieniem) opatentowano na niedługo przed wybuchem II. wojny światowej, we wrześniu 1938 r.

Jakie możliwości oferują dzisiaj ekspresy do kawy?

Dzisiaj nowoczesne ekspresy ciśnieniowe to niewielkie urządzenia, na których zakup decydują się nie tylko lokale gastronomiczne, ale także coraz więcej indywidualnych użytkowników.

Wysokiej jakości sprzęty generują ciśnienie na poziomie 15 barów lub nawet więcej (taką wartość uważa się za optymalną do przygotowania idealnego espresso). Pozwalają one na wybór jednego spośród kilkunastu rodzajów kawy, personalizację profili użytkownika, określenie mocy naparu i wiele więcej.

Znaczna część modeli jest też wyposażona w programy do automatycznego czyszczenia maszyny.

Czy to oznacza, że ekspresy ciśnieniowe są bezobsługowe? Nie do końca. Nadal należy pamiętać o konserwacji sprzętu zgodnie z zaleceniami producenta. Inaczej w razie awarii próżno liczyć na uznanie reklamacji.

Na szczęście do konserwacji ekspresu wystarczy kilka podstawowych produktów – odkamieniacz i filtry.

Jak dbać o ekspres ciśnieniowy?

Kluczowe znaczenie dla utrzymania pełnej sprawności wszystkich układów ma stosowanie odkamieniacza do ekspresu.

Z biegiem czasu we wnętrzu urządzenia gromadzi się kamień kotłowy. Choć nie stanowi on zagrożenia dla człowieka, to obciąża maszynę i może doprowadzić do przegrzania się i uszkodzenia poszczególnych układów.

Płyn do odkamieniania ekspresu należy wlewać według zaleceń producenta lub komunikatów wyświetlanych na ekranie urządzenia (jeśli jest w nie wyposażone). Najczęściej używa się go co kilka miesięcy.

Warto wybierać produkty renomowanych firm jak Durgol, Puly, Bosch czy Philips.

Obok standardowych płynów dostępne są też tabletki do czyszczenia ekspresu.

Teoretycznie można odwołać się do „sprawdzonych” metod domowych i korzystać z soli, soku z cytryny albo sody oczyszczonej. Takie metody są zwykle jednak mało skuteczne, wystarczają na krótko, a kamień jest usuwany niedokładnie, przez co problem się nawarstwia.

Aby zredukować odkładanie się kamienia, warto stosować również filtry do ekspresu. Zmiękczają one wodę oraz sprawiają, że mniej nalotu osadza się na ściankach, grzałce i przewodach urządzenia.

Filtry do ekspresu poprawiają też smak i zapach wody, eliminując z niej m.in. chlor. Dlatego kawa na bazie wody filtrowanej jest bardziej aromatyczna.

Każdy taki produkt wyróżnia się określoną żywotnością i powinien być regularnie wymieniany.

Choć na rynku nie brakuje tanich zamienników, producenci rekomendują korzystanie z oryginalnych wkładów. Są wprawdzie nieco droższe, ale gwarantują idealne dopasowanie do urządzenia, lepszą jakość filtracji i dłuższe działanie.

Wybierając ekspres ciśnieniowy do domu lub biura, warto pamiętać, że jego konserwacja powinna stanowić stały element rutynowego korzystania ze sprzętu. Pamiętając o regularnym czyszczeniu i odkamienianiu, można wydłużyć żywotność urządzenia i cieszyć się pyszną kawą przez lata.

 

Foto i treść: materiał partnera


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *