Sporządzanie domowym sposobem różnego rodzaju trunków: wina, piwa, cydru czy nalewek, staje się popularniejszą praktyką. Dla amatorów własnoręcznie przygotowywanego wina przygotowaliśmy poradnik, a w nim m.in.: w czym przygotować owoce do wstępnej i właściwej fermentacji oraz do czego przelać i jak przechowywać gotowy trunek, by długo zachował swoją świeżość i aromat.
By wino dobrze fermentowało, potrzebne jest odpowiednie opakowanie. Koneserzy domowych trunków najczęściej sięgają po duże, szklane butle, funkcjonujące również pod innymi nazwami (balon lub gąsior). To nie wszystko, by zaczął się proces fermentacji - niezbędna jest jeszcze rurka fermentacyjna. Wiele sklepów, oferujących produkty do produkcji domowych alkoholi, posiada w asortymencie sprytne 2w1: szklane opakowanie z korkiem i rurką fermentacyjną.
Inny rodzaj urządzenia to pojemnik fermentacyjny. Taki produkt służy do wstępnej fermentacji owoców na wina, nalewki czy inne trunki. Proces przygotowywania i fermentacji wina domowego dzieli się na kilka etapów. Pierwszy z nich to przygotowanie owoców. Można to zrobić na 2 sposoby:
Drugi etap to fermentacja - biorą w niej udział następujące komponenty: owoce (lub inna baza, np. ryż), drożdże z pożywką lub drożdże turbo, woda i cukier. Fermentacja wina dzieli się na 3 etapy: zafermentowanie (trwa około 2-3 dni, na powierzchni balonu pojawia się piana), fermentacja burzliwa (trwa 2-3 tygodnie, moszcz intensywnie pracuje, pieni się, a jego temperatura podnosi), dofermentowanie (trwa dopóki wydzielanie się CO2 całkowicie ustanie, drożdże osiadają na dnie butli). Przedostatni krok to zlewanie wina znad osadu (najlepiej wężykiem) - zabieg ten można powtarzać aż trunek będzie całkowicie klarowny. Ostatni krok to przelewanie wina do mniejszych butelek i zakorkowanie - o tym piszemy więcej poniżej.
Po wykonaniu wszystkich opisanych powyżej etapów przychodzi pora na przelanie domowego wina do stosownego opakowania. Najbardziej odpowiednie będą oczywiście butelki na wino oraz korki (do ich wkładania przyda się korkownica). Można też użyć beczki szklane. Generalna zasada, jaka rządzi w świecie koneserów wina, jest następująca: butelki w kolorze oliwkowym lub zielonym nadają się do wina czerwonego, z kolei opakowania przezroczyste do wina białego lub różowego. Najpopularniejsza pojemność butelki na wino to 0,75 litra, ale można również postawić na inne objętości, np. 0,5 litra. Warto również wiedzieć, że korki należy wymieniać co kilka lat. Specjaliści podpowiadają, że syntetyczny korek typu Stericork wykazuje się najwyższą trwałością.
By prawidłowo przechowywać wino domowe, wystarczy przestrzegać kilku najważniejszych zasad, czyli:
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|