Aby klimatyzacja samochodowa pracowała bez zarzutu, należy o nią dbać. Absolutną koniecznością jest coroczny przegląd układu chłodzenia. Wówczas to serwisanci dokonują niezbędnych zabiegów takich jak uzupełnienie czynnika chłodzącego, aplikacja oleju, czyszczenie połączone z odgrzybianiem, wymiana filtrów. Jeśli nie wykonujemy tych wszystkich czynności, klimatyzacja będzie działać nieprawidłowo, a w końcu się zepsuje.
Często zdarza się, że po zimie klimatyzacja nie spełnia swoich podstawowych funkcji. Po włączeniu nawiewu zamiast świeżego powietrza wydobywa się nieprzyjemny zapach. Jego przyczyną jest brud gromadzący się na filtrze kabinowym, w parowniku i w przewodach wentylacyjnych. Materiał biologiczny, dla którego świetną pożywką są brud i wilgoć, powoduje nie tylko przykry zapach, ale także poważne infekcje dróg oddechowych, alergię i ataki astmy.
Kolejną przyczyną wadliwego działania klimatyzacji jest niedobór czynnika chłodzącego i oleju w sprężarce. Niektóre auta są wyposażone w systemy zabezpieczające i w przypadku niewystarczającej ilości gazu i oleju klimatyzacja po prostu się nie uruchomi. Nie wszystkie samochody jednak są w ten sposób zabezpieczone, a niewystarczająca ilość tych dwóch substancji jest przyczyną zatarcia kompresora. Jego naprawa jest bardzo kosztowna. Gaz do klimatyzacji samochodowej należy zatem uzupełniać regularnie podczas corocznego przeglądu (w ciągu roku układ traci nawet około 15% czynnika chłodzącego). Serwisant zaaplikuje wówczas także olej chroniący sprężarkę.
Warto pamiętać, że zatarciem kompresora grozi też zbyt długa przerwa w używaniu klimatyzacji. Można więc uruchomić ją od czasu do czasu także w sezonie zimowym.
Pomocy przy tworzeniu artykułu udzieliła hurtownia oferująca gaz do klimatyzacji samochodowej Elma RK
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|