Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Czym jest mleczko pszczele i kiedy warto po nie sięgać?

10-05-2017, 12:30

Słów kilka o mleczku pszczelim. Mleczko pszczele wytwarzane jest przez pszczoły, które karmią nim królową roju, a także młode larwy przez pierwsze dni ich życia. Ma ono kwaskowaty i cierpki posmak, dlatego nie można mówić o nim, że jest wyjątkowo smaczne.

Zawiera wyjątkowo bogatą skarbnicę niezbędnych dla zdrowia składników, takich jak białko, cukry, kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, acetylocholinę, związki fosforu, a także witaminy z grupy B, witaminę C, D i E. W jego składzie znaleźć można również potężną ilość mikro- i makroskładników, na przykład: fosfor, krzem, siarkę, a także miedź. Mleczko pszczele zawiera również substancje grzybobójcze i antybakteryjne. Dostarcza organizmowi niezbędne związki, których brakuje w codziennym pożywieniu, a których działanie jest niezwykle ważne dla każdego człowieka. Podnosi sprawność intelektualną, fizyczną, a także zwiększa odporność na różne schorzenia i infekcje. 

Właściwości i zastosowanie mleczka pszczelego

Mleczko pszczele zbawiennie działa na układ odpornościowy człowieka. Jest ono szczególnie korzystne w leczeniu chorób autoimmunologicznych, wspiera terapie przeciwnowotworowe, a także zalecane jest w okresach rekonwalescencji. Przyspiesza ono odbudowę tkanek, z powodzeniem zwalcza miażdżycę oraz arytmię. Warto wiedzieć, że mleczko pszczele charakteryzuje się również fantastycznym działaniem w procesie gojenia się ran,  zadrapań i odleżyn - nawet trzykrotnie przyspiesza ich gojenie się. Leczy wrzody dwunastnicy, doskonale sprawdza się w zapobieganiu marskości wątroby. Przynosi także ulgę pacjentom, którzy borykają się z reumatyzmem, artretyzmem i zesztywniającym zapaleniem stawów kręgosłupa. Substancja ta poprawia płodność, a także działa ochronnie na nasienie. Uważa się także, że przyjmowane przez kobietę w ciąży mleczko pszczele - zmniejsza ryzyko poronienia.  Mleczko pszczele ma doskonałe działanie antydepresyjne. Poprawia nastrój, dostarcza energii witalnej, a także likwiduje zmęczenie fizyczne. Może być ono także podawane dzieciom przy niedożywieniu, jak również w zaburzeniach trawienia i odżywiania. Skutkuje ono wzrostem łaknienia, przyrostem masy ciała i uregulowaniem procesów trawiennych. Ponadto zwalcza anemię, powoduje wzrost liczby czerwonych krwinek, a także zawartości hemoglobiny w ludzkim organizmie.   

Na co zwrócić szczególną uwagę, aby rozpoznać właściwe i zdrowe mleczko pszczele?

Przede wszystkim ma ono perłowy połysk, a także kremowy kolor. W pierwszej fazie posiada ono żelową konsystencję, ale wraz z upływem czasu staje się ona coraz gęstsza. Mleczko pszczele ma zazwyczaj delikatnie słodkawy lub ciepło - kwaśny smak. Jeżeli więc to, które spożywasz posiada słodki smak, jest to równoznaczne z tym, że zostałeś oszukany, a produkt, który nabyłeś nie ma nic wspólnego z prawdziwym i zdrowym mleczkiem pszczelim. Należy również pamiętać o tym, że mleczko pszczele nie jest lekarstwem, które zwalcza każdą możliwą chorobę, lecz dodatkiem, który pomocny jest w prawidłowej profilaktyce.

Wykorzystaj szansę, jaką daje Ci życie i odwiedź wyjątkową stronę Wcinaj miód!

Lubisz miód? Pragniesz pozbyć sie dolegliwości, które od dłuższego czasu spędzają Ci sen z powiek? Jesteś prawdziwym znawcą i smakoszem tego lepkiego cuda? Nie zwlekaj dłużej i wejdź na Wcinaj Miód! Tylko na naszej stronie uzyskasz dostęp do najlepszych wyrobów pszczelarskich w niezwykle atrakcyjnej cenie. Nie musisz dłużej zastanawiać się nad tym, gdzie szukać miodu, który spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Odwiedź Wcinaj Miód! i ciesz się tym, co naprawdę zdrowe i pyszne!

wcinaj-miod.pl


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *              





Ostatnie artykuły:

fot. DALL-E




fot. DALL-E



fot. DALL-E



fot. Freepik



fot. DALL-E