Na Wschodzie zielona herbata to panaceum, środek na różne choroby, od leczenia otyłości po profilaktykę raka czy chorobę Alzheimera.
Liść krzewu herbacianego praktycznie nie jest poddawany żadnej obróbce w celu uzyskania zielonej herbaty, dlatego jego skład jest jak najbardziej zbliżony do pierwotnego naturalnego. Ze względu na niską zawartość kalorii zielona herbata jest stosowana, jako podstawa lub integralna część diety i środków odchudzających. Zawarte w naparze katechiny zwiększają utlenianie tłuszczów, wpływając w ten sposób na metabolizm tłuszczów i pomagając w redukcji wagi. Wysoka zawartość białka w tym produkcie również przyczynia się do chudnięcia. Przy minimalnej zawartości kalorii jej stosowanie zmniejsza uczucie głodu
Niesfermentowana herbata liściasta zawiera: minerały i pierwiastki śladowe (cynk, magnez, fluor, fosfor), polifenole i tokoferole, przeciwutleniacze i witaminy C, P, B, kofeinę. Każdy z komponentów bierze udział w procesie życiowym, aktywując pracę układów organizmu człowieka. Na przykład obecność pierwiastków śladowych jest ważna dla pełnego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, polifenole biorą udział w rozkładzie tłuszczów, przeciwutleniacze zmniejszają ilość wolnych rodników, a kofeina ożywia i tonizuje.
Zielona herbata bogata w kofeinę i przeciwutleniacze, pomaga organizmowi spalać kalorie. Dodatkowo przyspiesza metabolizm, co przyczynia się do utraty wagi. Pomaga w odchudzaniu, ponieważ obniża ilość cukru w organizmie. Ponadto jest doskonałym środkiem moczopędnym, dzięki czemu nadmiar płynów nie jest zatrzymywany w organizmie, lecz wydalany. Dlatego, została uznana jako niezwykle korzystna dla utraty wagi i redukcji tkanki tłuszczowej z brzucha.
Głównym przeciwutleniaczem zawartym w herbacie jest EGCG, związek hamujący działanie enzymu odpowiedzialnego za rozkład hormonu noradrenaliny. Kiedy enzym jest hamowany, a ilość noradrenaliny jest zwiększona, tłuszcz ulega rozkładowi. Z drugiej strony można go również uznać za wsparcie w tłumieniu głodu. To właśnie EGCG daje organizmowi sygnał do spalania komórek tłuszczowych. W rzeczywistości picie zielonej herbaty pomaga organizmowi zrozumieć, że tłuszcz nie musi już być magazynowany i powinien być traktowany, jako energia.
Spożywanie tego popularnego napoju może w rzeczywistości zmniejszyć apetyt i pozwoli uniknąć podjadania między posiłkami. Dlatego twierdzenie, że zielona herbata pomaga w odchudzaniu, nie jest mitem, ale rzeczywistością. Zielona herbata pomaga wątrobie w bardziej efektywnym przekształcaniu tkanki tłuszczowej w energię. Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy pili herbatę i uprawiali sport, stracili średnio o kilogram więcej niż osoby aktywne fizycznie, które nie korzystały z dobroczynnych właściwości tego napoju. Ogólnie naukowcy zgadzają się, że zielona herbata jest korzystna dla utraty wagi.
Otyłość dotyka 30% światowej populacji. Poszukując skutecznego środka na odchudzanie, naukowcy zbadali również korzystne właściwości zielonej herbaty. A oto, co z tego wyszło: przeprowadzono badanie, które wykazało, że po wypiciu zielonej herbaty tłuszcz utlenia się o 17% szybciej niż po przyjęciu placebo. Ponadto zielona herbata faktycznie poprawia metabolizm o 4%.
Chińczycy i Japończycy piją zieloną herbatę przy każdym posiłku, aby wspomóc trawienie i ogólny stan zdrowia. Picie zielonej herbaty do każdego posiłku pomoże szybciej poczuć się pełniejszym i spalać szybciej kalorie. Aby zaparzyć zieloną herbatę, należy dodać jedną łyżeczkę liści zielonej herbaty do gorącej wody (od 65 do 75 stopni). Nie należy używać wrzącej wody, ponieważ może ona nadać herbacie gorzkiego posmaku. Napój należy parzyć przez 1-2 minuty.
Problemy z naczyniami krwionośnymi i sercem powstają między innymi na skutek utleniania cząstek złego cholesterolu, co prowadzi do powstawania blaszek miażdżycowych i skurczu naczyń. Zielona herbata dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy ogranicza utlenianie. Jest rekordzistką pod względem zawartości witaminy P, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Jest w niej też dużo witaminy i kompleks witamin z grupy B, które normalizują układ nerwowy, pobudzają przemianę materii i poprawiają stan skóry. Przeciwutleniacze pomagają spowolnić utlenianie komórek, co obniża ryzyko rozwoju raka. Picie zielonej herbaty ma korzystny wpływ na profilaktykę raka: piersi, prostaty, jelita grubego, płuc, skóry, żołądka, jajników, pęcherza moczowego.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|