Witamina C – co warto o niej wiedzieć?

18-08-2017, 06:44

Witamina C jest często uważana za cudowny środek, który pomoże w wyleczeniu każdej choroby. Tak oczywiście nie jest, ale kwas askorbinowy faktycznie pełni wiele ważnych funkcji i może znacząco przyczynić się do polepszenia stanu i ogólnej kondycji organizmu. Z tego względu warto wiedzieć, kiedy mamy do czynienia z niedoborem witaminy C, jak warto ją suplementować i jakie jest ryzyko jej przedawkowania.

Często witamina C jest podawana jako środek na przeziębienie. Nie udowodniono jednak, by kwas askorbinowy był w stanie zwalczyć infekcję – jego regularna suplementacja może natomiast spowodować, że gdy już dojdzie do przeziębienia, będzie ono trwało krócej. Ta teoria sprawdza się zwłaszcza w przypadku sportowców i osób ciężko pracujących fizycznie; według badań suplementacja witaminy C może w ich wypadku skrócić okres trwania infekcji o połowę.

Witamina C pełni jednak w organizmie wiele innych, niezwykle pożytecznych funkcji. Wspomaga pracę układu krwionośnego (m.in. wzmacnia ścianki naczyń), przeciwdziała miażdżycy, opóźnia procesy starzenia się, a według niektórych lekarzy – może również okazać się użyteczna w walce z rakiem (zgodnie z częścią badań witamina C ma opóźniać proces powstawania przerzutów).

Jak sprawdzić poziom witaminy C w organizmie? Objawy niedoboru

Kwas askorbinowy należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i jest wydalana z organizmu wraz z moczem. Z tego względu warto dbać o jej suplementację – zarówno w jedzeniu jak i w postaci gotowych preparatów. Jakie są objawy niedoboru witaminy C w organizmie? Najczęstszymi objawami są osłabienie, spadek wagi, bóle kostno-stawowe, obrzęki kończyn, męczliwość, rogowacenie naskórka, a nawet – zaburzenia neurologiczne i depresja. Objawy niedoboru są na tyle mało charakterystyczne (i w dodatku mogą mieć inne podłoże), że warto wypróbować test do kontroli poziomu witaminy C w organizmie.

Źródła witaminy C, dodatkowa suplementacja

Witaminę C bardzo ciężko przedawkować; należałoby spożyć ponad 1000 mg witaminy, a objawami przedawkowania są zazwyczaj bóle brzucha, nudności czy biegunka. Skąd czerpać witaminę C? Po pierwsze – z pożywienia, choć nie zawsze jest to wystarczające. Kwas askorbinowy można znaleźć przede wszystkim w warzywach i owocach (ze szczególnym uwzględnieniem warzyw kapustnych). Zazwyczaj warto jednak sięgnąć po dodatkowe preparaty (najczęściej w formie tabletek).


Następny artykuł » zamknij

Szkolenie Swift ADVANCED

Źródło: Komunikat firmy. Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami w DI: kf@di24.pl
Tematy pokrewne:  

tag komunikat firmy
To warto przeczytać





fot. Gkenius



fot. od dot.pr




RSS - Interwencje
RSS - Porady
Porady  
RSS - Listy
Listy  
Jak czytać DI?
Newsletter

Podaj teraz tylko e-mail!



RSS
Copyright © 1998-2017 by Dziennik Internautów Sp. z o.o. (GRUPA INFOR PL) Wszelkie prawa zastrzeżone.