Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska jest bardzo zdrowa. Nic zatem dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na znaczne ograniczenie lub całkowitą eliminację mięsa z jadłospisu. W wegetariańskim menu należy zadbać o odpowiednią podaż białek, tłuszczów i węglowodanów z produktów pochodzenia roślinnego. Nie bez znaczenia są także drogocenne witaminy i składniki mineralne. Sprawdź, jak przygotować catering wegetariański do pracy. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na zdrowe i pożywne przekąski bezmięsne.

Pomysły na wegetariańskie przekąski do pracy

Co jedzą wegetarianie? 

Wyróżniamy kilka typów diety wegetariańskiej. Dużą popularnością cieszy się obecnie laktowegetarianizm - sposób żywienia, który pozwala na spożywanie mleka i produktów mlecznych. Coraz więcej zwolenników zyskuje również fleksitarianizm, czyli elastyczna forma wegetarianizmu, dopuszczająca okazjonalne jedzenie mięsa i ryb. 

Typowa dieta wegetariańska wyklucza mięso i ryby. Jadłospis oparty jest o następujące grupy artykułów spożywczych:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • warzywa i owoce,
  • rośliny strączkowe,
  • nabiał,
  • orzechy i pestki. 

Przekąski do pracy w wersji wege

Jadłospis wegetariański może być smaczny i pożywny. Wystarczy, że odpowiednio skomponujesz dania zarówno pod względem kaloryczności, jak i poszczególnych składników odżywczych. Co jeść w pracy, będąc na diecie wegetariańskiej? 

  • Sałatki warzywne - proste danie, które dostarcza cennych witamin i składników mineralnych. Najlepiej sięgać po sezonowe i surowe warzywa. Do sałatek możesz dodawać orzechy, pestki dyni i nasiona słonecznika. Całość warto skropić oliwą z oliwek. Zdrowy tłuszcz z oliwy sprawia, że organizm łatwiej przyswaja witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. 
  • Sałatki owocowe - idealna przekąska na lato. Nie tylko świetnie smakują, ale również zaspokajają apetyt na słodycze. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej lub zmagasz się z cukrzycą, uważaj na wysokokaloryczne owoce o wysokim indeksie glikemicznym.
  • Koktajle i soki owocowo-warzywne - pożywne źródło witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Świetną bazę do koktajli stanowi mleko roślinne. Do zagęszczania możesz użyć również jogurtu naturalnego. 
  • Domowe batony - dostarczają sporo węglowodanów złożonych, które zapewniają uczucie sytości na długo. Możesz zrobić je z ulubionych suszonych owoców - rodzynek, moreli lub daktyli. 
  • Owsianka w słoiku - klasyk śniadaniowy, który nie tylko dobrze smakuje, ale również dostarcza sporo energii. Do jej wykonania potrzebujesz płatków górskich i ulubionych owoców. Możesz dodać również nasiona chia, które są źródłem cennych kwasów tłuszczowych z grupy omega.
  • Kanapki z tofucznicą - tofucznia to wegańska odpowiedź na jajecznicę. Wystarczy podsmażyć tofu na patelni i ułożyć na kanapce. Do tego garść szpinaku i pomidorków koktajlowych i pożywna przekąska gotowa.

Wegetariański catering dietetyczny

Nie lubisz lub nie masz czasu gotować? Sprawdź, czy w Twojej okolicy działa catering wegetariański z dostawą. W ofercie dobrych firm cateringowych znajdziesz różne propozycje diet pudełkowych, w tym pyszne i odpowiednio zbilansowane posiłki bezmięsne.


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *              





Ostatnie artykuły:


fot. DALL-E



fot. DALL-E



fot. Freepik



fot. DALL-E



fot. DALL-E