Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Czego potrzebujesz do domowej produkcji kiełbas, kaszanek i innych wyrobów?

29-04-2023, 19:03

Wszystko, co domowe, smakuje o wiele lepiej niż gotowe produkty ze sklepów. Samodzielna produkcja różnego rodzaju wyrobów pozwala odpowiedzieć na preferencje smakowe, ale też kontrolować ich skład. Zero cukru, polepszaczy, barwników, wypełniaczy i innej chemii – za to z prawdziwym mięsem, aromatycznymi przyprawami, dokładnie tak, jak lubisz. Sprawdź, jakie narzędzia oraz półprodukty spożywcze będą Ci potrzebne do wyrabiania domowych kiełbas, kaszanek i nie tylko.

Czego potrzebujesz do domowej produkcji kiełbas, kaszanek i innych wyrobów

Wędzenie w domowych warunkach – czy to możliwe?

Jeśli dysponujesz przydomowym ogródkiem albo działką, niewielką przestrzeń możesz wykorzystać na ustawienie automatycznej wędzarni. Taka szafa wędzarnicza z całym osprzętem pozwoli Ci w wygodny sposób wędzić spore ilości kiełbas i innych domowych wyrobów. Nie każdy jednak ma szczęście posiadać choćby mały ogródek, a mimo to chce raczyć się własnoręcznie robionymi wędlinami. Marka Browin wyszła naprzeciw tym oczekiwaniom, wypuszczając na rynek niewielkie wędzarnie balkonowe. Szczelnie zamknięta brytfanna zajmuje mało miejsca, nie zadymi Twoich sąsiadów, a przy tym umożliwi Ci produkcję niewielkiej ilości wędlin.

Dlaczego peklosól, a nie zwyczajna sól kuchenna?

Sól kuchenna od peklującej różni się składem chemicznym, który odpowiada za właściwości istotne w procesie peklowania. Peklosól, oprócz chlorku sodu, zawiera także azotany i azotyny, które hamują rozwój bakterii, stanowiąc tym samym skuteczny konserwant. Zwykła sól nie zapewnia wędlinom tak dobrej ochrony, dlatego do produkcji domowych wędlin warto użyć dedykowanego produktu.

Jakie jeszcze artykuły będą przydatne do produkcji domowych wędlin?

Oprócz wspomnianej wędzarni i soli peklującej do domowego wyrobu wędlin przyda Ci się kilka innych artykułów. To między innymi jelita, które wypełnia się mięsem w celu uzyskania aromatycznej kiełbasy. To też zrębki drewniane niezbędne do wytworzenia dymu kluczowego w procesie wędzenia. Swoją kuchnię warto wyposażyć również w maszynkę do mięsa z różnymi sitkami, nadziewarkę pionową albo poziomą, specjalną siatkę do wędzenia szynki, metalowy lejek do wyrobu kiełbasy krakowskiej, zioła, przyprawy czy suszoną krew na kaszankę. Artykuły do produkcji domowych wędlin warto kupować w dobrych sklepach oferujących sprawdzone rozwiązania, naturalne mieszanki przyprawowe oraz wysokiej jakości sprzęt.

Samodzielne wypiekanie chleba, wytwarzanie sera oraz produkcja wędlin nie są dziś koniecznością, ale satysfakcjonującym hobby. W internecie znaleźć można liczne fora dyskusyjne dla amatorów domowego wyrabiania najróżniejszych smakołyków i wymieniać się spostrzeżeniami. Zanim zaczniesz, zapoznaj się z wiedzą teoretyczną dostępną w podręcznikach, a następnie skompletuj swoją domową linię produkcyjną. Przekonaj się, jak dużo radości daje częstowanie bliskich własnoręcznie wyprodukowanymi kiełbaskami i wędlinami.

 

Foto: Unsplash, treść: materiał partnera


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *