Komunikaty są wyświetlane w postaci aktualizacji statusu i wiele z nich wygląda w następujący sposób:
Właśnie testuję aplikację Facebook for iPhone:P Dostałem dziś darmowego iPhone’a, jestem taki szczęśliwy lol … Jeśli ktoś chce jednego, jest tutaj: LINK
Ktoś chce mój starty telefon? Dostałem dziś darmowego iPhone’a, jestem taki szczęśliwy lol … Jeśli ktoś chce jednego, jest tutaj: LINK
Użytkownicy Facebooka, którzy klikną link reklamowany przez ich znajomych, są pytani, czy zezwalają tej aplikacji na dostęp do podstawowych informacji w swoim profilu. Ci, którzy wyrażą na to zgodę, są przekierowywani na stronę internetową przynoszącą zysk spamerom stojącym za tym oszustwem.
:[IMG-a4848]:– Jeśli nabrałeś się na tę sztuczkę, nie czekaj z niecierpliwością na nowego iPhone’a – mówi Graham Cluley, starszy konsultant ds. technologii w Sophos. – Użytkownicy Facebooka muszą nauczyć się myśleć, zanim „polubią” podejrzane strony na Facebooku. To, że coś znajduje się na tablicy znajomego, nie oznacza wcale, że pochodzi z wiarygodnego źródła, a dając dostęp nieznanej aplikacji do swojego profilu, nieświadomie pomagasz w rozprzestrzenianiu scamu, nabijając przy tym portfele spamerom.
Użytkownicy dotknięci atakiem powinni skasować linki do scamu ze swojej tablicy i usunąć złośliwą aplikację.





