Dlaczego warto stosować olej kokosowy?

21-08-2018, 10:14

Coraz więcej ludzi używa oleju kokosowego na co dzień. Dlaczego zyskuje sobie on coraz większą popularność? Ponieważ można stosować go w kuchni i w kosmetyce, a jego cenne właściwości mówią same za siebie.

Co kryje w sobie olej kokosowy?

Olej kokosowy otrzymuje się z miąższu owoców kokosa. Jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych średnio-łańcuchowych, co oznacza, że nie zagrażają one naszemu zdrowiu. Oprócz tego, ceniony jest także za właściwości energetyczne, co oznacza, że szybciej jest pożytkowany na energię. Za jego pomocą szybciej też zaspokoisz głód, dzięki czemu nie będziesz mieć ochoty na podjadanie między posiłkami (bezcenne w czasie odchudzania).

Olej kokosowy to także źródło wielu odżywczych składników mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest to min: kwas laurynowy , który ma działanie bakteriobójcze i wzmacnia odporność oraz kwas kaprylowy, mający zastosowanie w walce z grzybicą i chorobami skóry. Obydwa wykazują właściwości przeciwutleniaujące. W oleju kokosowym nie brakuje w nim także wapnia, żelaza, potasu, cynku, kwasu foliowego oraz witamin B2, B3 B6,C, K i E. Jak widać, skład jest bardzo dobry, co przekłada się na prozdrowotne działanie kwasu foliowego.

Olej kokosowy topnieje już temperaturze 25 stopni Celsjusza i ma białawo-żółty odcień w formie stałej.

Rafinowany czy nierafinowany?

Stojąc przed sklepową półką, na której znajdują się słoiczki z olejem kokosowym, często można zobaczyć na etykietkach dwa różne oznaczenia – olej kokosowy rafinowany i olej kokosowy nierafinowany. Czy to ma jakieś znaczenie? Owszem, i to duże! Olej kokosowy nierafinowany, czyli nieoczyszczony, tłoczony ba zimno, jest o wiele zdrowszy. Czasami można znaleźć na etykiecie nazwę virgin. Natomiast olej rafinowany poprzez obróbkę termiczną wysokiej temperaturze traci wiele swoich cennych właściwości, nie ma zapachu, a na wieczku bardzo często można spotkać oznaczane „bezwonny”. Zdarza się, że podczas obróbki dodawane są do niego substancje chemiczne. Jest bardziej przezroczysty i dłużej przydatny do użytku. Wiadomo, jest o wiele tańszy, ale czy to dobre rozwiązanie? Zdecydowanie nie. Warto podczas kupna oleju kokosowego zwracać uwagę na jego skład, a także na kraj pochodzenia, rodzaj uprawy itd. Im więcej informacji na temat jego wytwarzana, tym lepiej dla zdrowia.

Zastosowanie

Olej kokosowy wspiera funkcjonowanie mózgu – jest idealnym zamiennikiem glukozy. Dzięki niemu wzrastają w mózgu ciała ketonowe, które są źródłem energii. Oprócz tego zażywanie leku kokosowego obniża poziom cukru we krwi, zapobiega rozwojowi cukrzycy oraz insulinoodporności. Zwalcza grzyby z rodziny Candida, dlatego, jest niezastąpiony w walce z grzybicą stóp. Używany jest także jako remedium na bakterię wywołujące próchnicę i infekcje jamy ustnej.

Olej kokosowy szeroko wykorzystywany jest w kosmetyce. Stanowi filtr ochronny przed promieniowaniem UV, obudowuje strukturę włosa, pomaga zwalczać trądzik i ogólnie poprawia jakość skóry. Warto stosować olej kokosowy do pielęgnacji małych dzieci, dzięki jego właściwościom nawilżającym. Bez problemu możesz zastąpić nim oliwkę czy balsam dla dzieci, zyskując na jego cennych właściwościach oraz pięknym, delikatnym kokosowym zapachu.


Źródło: Komunikat firmy. Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami w DI: kf@di24.pl
Tematy pokrewne:  

tag komunikat firmytag Dynamite
To warto przeczytać



fot. Sarota PR





fot. DotPR


RSS - Wywiad
Wywiad  
RSS - Interwencje
RSS - Porady
Porady  
RSS - Listy
Listy  
« Listopad 2018»
PoWtŚrCzwPtSbNd
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Serwisy specjalne:
Jak czytać DI?
Newsletter

Podaj teraz tylko e-mail!



RSS
Copyright © 1998-2018 by Dziennik Internautów Sp. z o.o. (GRUPA INFOR PL) Wszelkie prawa zastrzeżone.