Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Zdrowe desery z borówkami amerykańskimi

02-10-2019, 15:04

Borówka amerykańska jest owocem nie tylko zdrowym, ale i smacznym. Szczególnie dobrze smakują borówki z własnej uprawy. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów pysznych deserów, w których owoc ten jest najważniejszym składnikiem.

Dlaczego warto jeść borówkę?

Borówka amerykańska zawiera wiele korzystnych dla organizmu człowieka witamin takich jak A, C, E, PP i witaminy z grupy B oraz składników mineralnych jak żelazo, wapń, magnez, cynk, potas, selen czy miedź. W swoim składzie zawiera przeciwutleniacze, antyoksydanty i antocyjany, które przyczyniają się do dłuższego zachowania komórek ciała w dobrym stanie, spowalniając ich obumieranie. Równie ważną zaletą borówki jest także jej smak. Zdrowe, słodkie i aromatyczne owoce możemy wyhodować we własnym ogrodzie lub nabyć u sprawdzonego dostawcy, przykładem jest  Gospodarstwo rolno-szkółkarskie Jagódka, które od lat zajmuje się uprawą borówek oraz hodowlą ich sadzonek. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na desery, polecanym przez koneserów borówki amerykańskiej.

Borówka z twarożkiem

Półtłusty ser twarogowy blendujemy ze śmietaną 18% w proporcjach 4:1, borówki miksujemy wraz z odrobiną cukru (w zależności czy posiadane owoce są odpowiednio słodkie). Zmiksowane borówki i twaróg układamy warstwowo, całość schładzamy w lodówce przez pół godziny. Przed podaniem dekorujemy owocami lub płatkami czekolady.

Borówkowy biszkopt

Do wykonania deseru użyjemy 6 jajek. Oddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy białka, w trakcie dodając po łyżce cukru i jednym żółtku co pewien czas. Do masy dodajemy ok. 15 dkg mąki tortowej, przesiewając ją przez sito. Masę wlewamy do formy, wcześniej pokrytej olejem i mąką. Bezpośrednio na ciasto układamy wcześniej umyte i osuszone borówki. Pieczemy w ok. 180 stopniach przez około godzinę. Gotowe ciasto po wystudzeniu możemy udekorować wedle preferencji.

Borówkowe pierogi

Jest to borówkowa wersja standardowych pierogów z jagodami. To samo danie z dodatkiem borówek smakuje równie doskonale, przy czym można wykonywać je częściej, gdyż sezon dostępności świeżych borówek trwa dłużej niż w przypadku jagód. Urabiamy ciasto na pierogi, odstawiamy je w folii na 25 minut. Następnie na posypanej mąką stolnicy dzielimy ciasto na małe części, które rozwałkowujemy, wycinamy szklanką koła i wkładamy do środka od 3 do 5 borówek (w zależności od rozmiaru) wraz ze szczyptą cukru. Krawędzie koła smarujemy wodą, składamy ciasto na pół i dociskamy palcami, a potem widelcem. Następnie wrzucamy na gotującą się wodę na ok. 5 minut. Pierogi z borówkami najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem pudrem.

Galaretkowe muffiny z borówkami

Do silikonowej formy do muffinków wkładamy kilka borówek. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu. Najlepiej, aby była przezroczysta – np. smak cytrusowy lub winogronowy. Gdy galaretka ostygnie, zalewamy nią owoce w formach, wsadzamy na dwie godziny do lodówki. Przed podaniem przez kilka sekund podgrzewamy foremki w gorącej wodzie, co spowoduje, że galaretka nie będzie przywierać do ścianek. Deser najlepiej smakuje podany z bitą śmietaną

 

Chcesz stworzyć własną hodowlę borówki amerykańskiej? Dowiedz się jak to zrobić ze strony: www.phu-jagodka.pl


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *              





Ostatnie artykuły:

fot. DALL-E




fot. DALL-E



fot. DALL-E




Tematy pokrewne:  

tag komunikat firmytag borówki