Borówka amerykańska jest owocem nie tylko zdrowym, ale i smacznym. Szczególnie dobrze smakują borówki z własnej uprawy. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów pysznych deserów, w których owoc ten jest najważniejszym składnikiem.
Borówka amerykańska zawiera wiele korzystnych dla organizmu człowieka witamin takich jak A, C, E, PP i witaminy z grupy B oraz składników mineralnych jak żelazo, wapń, magnez, cynk, potas, selen czy miedź. W swoim składzie zawiera przeciwutleniacze, antyoksydanty i antocyjany, które przyczyniają się do dłuższego zachowania komórek ciała w dobrym stanie, spowalniając ich obumieranie. Równie ważną zaletą borówki jest także jej smak. Zdrowe, słodkie i aromatyczne owoce możemy wyhodować we własnym ogrodzie lub nabyć u sprawdzonego dostawcy, przykładem jest Gospodarstwo rolno-szkółkarskie Jagódka, które od lat zajmuje się uprawą borówek oraz hodowlą ich sadzonek. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na desery, polecanym przez koneserów borówki amerykańskiej.
Półtłusty ser twarogowy blendujemy ze śmietaną 18% w proporcjach 4:1, borówki miksujemy wraz z odrobiną cukru (w zależności czy posiadane owoce są odpowiednio słodkie). Zmiksowane borówki i twaróg układamy warstwowo, całość schładzamy w lodówce przez pół godziny. Przed podaniem dekorujemy owocami lub płatkami czekolady.
Do wykonania deseru użyjemy 6 jajek. Oddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy białka, w trakcie dodając po łyżce cukru i jednym żółtku co pewien czas. Do masy dodajemy ok. 15 dkg mąki tortowej, przesiewając ją przez sito. Masę wlewamy do formy, wcześniej pokrytej olejem i mąką. Bezpośrednio na ciasto układamy wcześniej umyte i osuszone borówki. Pieczemy w ok. 180 stopniach przez około godzinę. Gotowe ciasto po wystudzeniu możemy udekorować wedle preferencji.
Jest to borówkowa wersja standardowych pierogów z jagodami. To samo danie z dodatkiem borówek smakuje równie doskonale, przy czym można wykonywać je częściej, gdyż sezon dostępności świeżych borówek trwa dłużej niż w przypadku jagód. Urabiamy ciasto na pierogi, odstawiamy je w folii na 25 minut. Następnie na posypanej mąką stolnicy dzielimy ciasto na małe części, które rozwałkowujemy, wycinamy szklanką koła i wkładamy do środka od 3 do 5 borówek (w zależności od rozmiaru) wraz ze szczyptą cukru. Krawędzie koła smarujemy wodą, składamy ciasto na pół i dociskamy palcami, a potem widelcem. Następnie wrzucamy na gotującą się wodę na ok. 5 minut. Pierogi z borówkami najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem pudrem.
Do silikonowej formy do muffinków wkładamy kilka borówek. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu. Najlepiej, aby była przezroczysta – np. smak cytrusowy lub winogronowy. Gdy galaretka ostygnie, zalewamy nią owoce w formach, wsadzamy na dwie godziny do lodówki. Przed podaniem przez kilka sekund podgrzewamy foremki w gorącej wodzie, co spowoduje, że galaretka nie będzie przywierać do ścianek. Deser najlepiej smakuje podany z bitą śmietaną
Chcesz stworzyć własną hodowlę borówki amerykańskiej? Dowiedz się jak to zrobić ze strony: www.phu-jagodka.pl
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
STOP cyberprzemocy wobec dzieci - Minister Cyfryzacji rusza z nową kampanią
|
|
|
|
|
|