W każdym miejscu, w którym zamierzamy przechowywać żywność, muszą panować odpowiednie warunki. Na powodzenie sklepu spożywczego składa się nie tylko dobra reklama i sposób przechowywania produktów, ale również ich właściwe wyeksponowanie. W tym celu należy zakupić odpowiedniej jakości meble i urządzenia.
fotolia.com, 96816090 | Autor: industrieblick
Prowadzenie sklepu oferującego żywność to niemałe wyzwanie. Tak samo, jak w każdym biznesie, tak i w branży spożywczej liczy się umiejętność skutecznego promowania produktów. Pierwszą kwestią przy urządzaniu sklepu jest więc zakup regałów i przeszklonych lad chłodniczych, a w razie potrzeby – witryn cukierniczych i miejsc do przechowywania pieczywa. W przypadku produktów „wrażliwych” istotna jest właściwa temperatura. Chodzi przede wszystkim o mięso, nabiał, ryby, często również o niektóre słodycze. Owoce i warzywa warto ustawić na osobnych wyspach, które sprawią, że wnętrze będzie prezentować się efektowniej. Za to pieczywo i wyroby cukiernicze wymagają specjalnych regałów, które pozwolą je odpowiednio wyeksponować. Atrakcyjnego wyglądu doda im ciepłe, rozproszone światło górne.
Meble muszą być mocne, trwałe i higieniczne. Taka zasada obowiązuje również wówczas, gdy oferujemy w swoim sklepie już gotowe potrawy. Liczy się zarówno estetyczne wykonanie wyposażenia, jak i jego wysoka jakość. Szczególnie istotne są lady, które spełniają tutaj funkcję psychologiczno-marketingową. Ich rolą jest nie tylko możliwość wystawienia produktów, ale również zaprezentowanie ich w taki sposób, aby przyciągać wzrok klienta i zachęcić go do zakupu. Dlatego wyposażenie gastronomii najlepiej kupować od sprawdzonych firm, przygotowujących meble i sprzęt specjalnie pod konkretny projekt. Oznacza to, że całość będzie tak zaaranżowana, aby rozmiarowo, objętościowo i stylistycznie wpisywać się w wystrój oraz charakter oferty.
Wybieraj meble dopasowane do branży
Przy wyborze mebli liczy się również materiał, z którego zostały wykonane. Jeżeli zależy nam na eleganckim efekcie, a przy tym higienicznym i skutecznym działaniu, najlepiej postawić na modele produkowane z drewna, metalu i płyty laminowanej. Lady i regały wykończone płytami pleksi będą szczególnie skuteczne, ponieważ nie wejdą w reakcję z przechowywaną żywnością. Ogromne znaczenie ma również to, aby zakupione wyposażenie było łatwe w czyszczeniu. W końcu zachowanie wysokiego poziomu higieny ma ogromne znaczenie dla podtrzymania dobrej opinii o każdym sklepie spożywczym.
Urządzając wnętrze, należy pamiętać również o spójności stylistycznej. Kolorystyka i stosowane materiały powinny być takie same lub podobne, budując wrażenie uporządkowania. Aranżacja, w której wszystkie elementy pasują do siebie nawzajem, a także do wymiarów pomieszczenia, odgrywa ogromną rolę marketingową. Jeżeli masz wątpliwości, czy uda Ci się osiągnąć taki efekt, skorzystaj z pomocy profesjonalnych projektantów przestrzeni handlowych takich jak firma ProFrost.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|