reklama
Kaukascy winiarze uznają, że wino zyskuje najlepszy, wyrazisty smak, gdy owoce fermentują razem, bez oddzielania soku od moszczu (pulpy z wytłoków i pestek) – w glinianych, zakopywanych w ziemi naczyniach kwewri (gruz. ქვევრი).
Niektórzy badacze są zdania, że słowo „wino” pochodzi od gruzińskiego ghvino, co tylko podkreśla rangę gruzińskiego trunku na arenie międzynarodowej.
Wędrówki winiarskimi szlakami Gruzji prowadzą przez 6 regionów: Kachetię, Kartlię, Imeretię, Raczę-Leczchimi, Meschetię i wybrzeże Czarnomorskie. Wiele winiarni jest udostępnionych do zwiedzania: traficie zarówno do klimatycznych winnic o wieloletnich tradycjach, jak i tych otwartych stosunkowo niedawno, aby pielęgnować tradycje przodków.
W Gruzji uprawiało się ponad 500 gatunków winogron – opowiada Krzysztof Nodar Ciemnołoński z Biura Podróży Tamada Tour, w żyłach którego płynie krew polska i gruzińska. - W wyniku najazdów tureckich oraz później na rozkaz Stalina większość szczepów została doszczętnie zniszczona, do czasów obecnych przetrwało około 30 odmian dopuszczonych do produkcji wina. W Gruzji mawiamy, że każdy mężczyzna powinien posiadać winnicę i wyrabiać swoje wino, by mieć czym wznosić toasty za radość chwili, ojczyznę, przyjaźń.
To co – ruszamy na winiarskie szlaki Gruzji?
Jednym z najsłynniejszych winiarskich regionów Gruzji jest Kachetia, położona na wschód od Tbilisi. Stąd pochodzi 70% krajowej produkcji wina, a najstarszą (i oczywiście nie jedyną) kachetyjską fabryką wina jest Kindzmarauli Corporation w miejscowości Kwareli. Można tu poznać pełen proces produkcji wina, od fermentacji po butelkowanie, obejrzeć amfory kwewri, stare sprzęty do wytwarzania wina a także posmakować tych samych win produkowanych metodą europejską oraz gruzińską i od razu zaopatrzyć się w najlepsze gruzińskie trunki. Bo co do tego, że wybierzecie właśnie wersję gruzińską, nie ma najmniejszych wątpliwości - wyraźne różnice w smaku nie pozostawiają złudzeń co do powodów, dla których gruzińskie wino cieszy się tak dużym uznaniem koneserów.
W regionie Kachetii działa także Ruispiri Biodynamic – jedyna w Gruzji winiarnia biodynamiczna, która rezygnuje z nowoczesnych praktyk rolniczych na rzecz m.in. pługów konnych oraz nawozów z kory drzew, pokrzyw i lilii.
Na południowym krańcu Gruzji, blisko granicy z Turcją i Armenią, gruzińskie winiarstwo przeżywa swój prawdziwy renesans. Po latach okupacji osmańskiej a potem sowieckiej, nieco ponad dekadę temu młody zapaleniec Giorgi Natenadze zaczął wędrować po lasach Samcche-Dżawachetii w poszukiwaniu unikatowych gatunków winorośli. Odkrył 40 rzadkich odmian dzikich meschetyjskich winogron, z których zidentyfikował 24 gatunki. Udało mu się też rozmnożyć dzikie krzewinki, dzięki czemu przywrócił prastare uprawy tarasowe i produkcję wina zgodnie z meschetyjską tradycją, której nie kultywowano tu od 500 lat!
Region winiarski Imeretia na zachodzie Gruzji to miejsce, w którym wyrabia się głównie wina białe i musujące, a najpopularniejszą apelacją jest Sviri. Można ich skosztować w Kutaisi w działającym tu kultowym Sacnacheli Wine Bar, u winiarza Gaioza Sopromadze z miasteczka Baghdati, ok. 30 km od Kutaisi czy nieopodal Baghdati we wsi Obcha, w winnicy Baia Abuladze Wine Cellar. Właścicielka tej ostatniej, młoda Gruzinka, postanowiła kontynuować rodzinną tradycję i szybko znalazła się w prestiżowym rankingu magazynu Forbes „30 under 30”, zdobywając ważne nagrody na festiwalach winiarskich.
Region Racza-Leczchumi, na północy Gruzji, bywa nazywany gruzińską Szwajcarią. Wśród ośnieżonych szczytów, lodowców, zielonych łąk, wodospadów, pięknych jezior, potoków i rzeki Rioni jest też miejsce na plantacje lokalnie uprawianych winogron. Warto odwiedzić winiarnię Royal Khvanchkara - jest otwarta dla turystów i zaprasza na zwiedzanie z degustacją.
Podczas przemierzania winiarskich szlaków Gruzji nie ma nic przyjemniejszego niż osobiste spotkania z regionalnymi winiarzami, dające możliwość obejrzenia ich winnic i zdegustowania win, często serwowanych w towarzystwie miejscowych smakołyków oraz inspirujących anegdot. Szczególną radość budzi powrót do winiarskich korzeni widoczny w młodym pokoleniu – nie brakuje Gruzinów i Gruzinek, którzy z dumą sięgają po winiarskie dziedzictwo rodziców, dziadków, pradziadków.
Najbardziej znane gruzińskie wina to:
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*