Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

W Gruzji wyrabiano wino dużo wcześniej niż w Europie. Mówi się, że Gruzja płynie winem niezmienne od 8 tysięcy lat! Tutejsza metoda wyrobu wina, unikalna na skalę światową a licząca sobie 6 tysięcy lat, została w 2013 r. wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Na czym polega jej unikalność?

Szlaki winiarskie Gruzji

Kaukascy winiarze uznają, że wino zyskuje najlepszy, wyrazisty smak, gdy owoce fermentują razem, bez oddzielania soku od moszczu (pulpy z wytłoków i pestek) – w glinianych, zakopywanych w ziemi naczyniach kwewri (gruz. ქვევრი).

Niektórzy badacze są zdania, że słowo „wino” pochodzi od gruzińskiego ghvino, co tylko podkreśla rangę gruzińskiego trunku na arenie międzynarodowej.

To co – ruszamy na winiarskie szlaki Gruzji?

Wędrówki winiarskimi szlakami Gruzji prowadzą przez 6 regionów: Kachetię, Kartlię, Imeretię, Raczę-Leczchimi, Meschetię i wybrzeże Czarnomorskie. Wiele winiarni jest udostępnionych do zwiedzania: traficie zarówno do klimatycznych winnic o wieloletnich tradycjach, jak i tych otwartych stosunkowo niedawno, aby pielęgnować tradycje przodków. 

W Gruzji uprawiało się ponad 500 gatunków winogron – opowiada Krzysztof Nodar Ciemnołoński z Biura Podróży Tamada Tour, w żyłach którego płynie krew polska i gruzińska. - W wyniku najazdów tureckich oraz później na rozkaz Stalina większość szczepów została doszczętnie zniszczona, do czasów obecnych przetrwało około 30 odmian dopuszczonych do produkcji wina. W Gruzji mawiamy, że każdy mężczyzna powinien posiadać winnicę i wyrabiać swoje wino, by mieć czym wznosić toasty za radość chwili, ojczyznę, przyjaźń.

To co – ruszamy na winiarskie szlaki Gruzji?

Wine tour po Kachetii

Jednym z najsłynniejszych winiarskich regionów Gruzji jest Kachetia, położona na wschód od Tbilisi. Stąd pochodzi 70% krajowej produkcji wina, a najstarszą (i oczywiście nie jedyną) kachetyjską fabryką wina jest Kindzmarauli Corporation w miejscowości Kwareli. Można tu poznać pełen proces produkcji wina, od fermentacji po butelkowanie, obejrzeć amfory kwewri, stare sprzęty do wytwarzania wina a także posmakować tych samych win produkowanych metodą europejską oraz gruzińską i od razu zaopatrzyć się w najlepsze gruzińskie trunki. Bo co do tego, że wybierzecie właśnie wersję gruzińską, nie ma najmniejszych wątpliwości - wyraźne różnice w smaku nie pozostawiają złudzeń co do powodów, dla których gruzińskie wino cieszy się tak dużym uznaniem koneserów.

Szlaki winiarskie Gruzji

W regionie Kachetii działa także Ruispiri Biodynamic – jedyna w Gruzji winiarnia biodynamiczna, która rezygnuje z nowoczesnych praktyk rolniczych na rzecz m.in. pługów konnych oraz nawozów z kory drzew, pokrzyw i lilii.

Wine tour po Samcche-Dżawachetii 

Na południowym krańcu Gruzji, blisko granicy z Turcją i Armenią, gruzińskie winiarstwo przeżywa swój prawdziwy renesans. Po latach okupacji osmańskiej a potem sowieckiej, nieco ponad dekadę temu młody zapaleniec Giorgi Natenadze zaczął wędrować po lasach Samcche-Dżawachetii w poszukiwaniu unikatowych gatunków winorośli. Odkrył 40 rzadkich odmian dzikich meschetyjskich winogron, z których zidentyfikował 24 gatunki. Udało mu się też rozmnożyć dzikie krzewinki, dzięki czemu przywrócił prastare uprawy tarasowe i produkcję wina zgodnie z meschetyjską tradycją, której nie kultywowano tu od 500 lat!

Wine tour po Imeretii

Region winiarski Imeretia na zachodzie Gruzji to miejsce, w którym wyrabia się głównie wina białe i musujące, a najpopularniejszą apelacją jest Sviri. Można ich skosztować w Kutaisi w działającym tu kultowym Sacnacheli Wine Bar, u winiarza Gaioza Sopromadze z miasteczka Baghdati, ok. 30 km od Kutaisi czy nieopodal Baghdati we wsi Obcha, w winnicy Baia Abuladze Wine Cellar. Właścicielka tej ostatniej, młoda Gruzinka, postanowiła kontynuować rodzinną tradycję i szybko znalazła się w prestiżowym rankingu magazynu Forbes „30 under 30”, zdobywając ważne nagrody na festiwalach winiarskich.

Wine tour w regionie Racza-Leczchumi

Region Racza-Leczchumi, na północy Gruzji, bywa nazywany gruzińską Szwajcarią. Wśród ośnieżonych szczytów, lodowców, zielonych łąk, wodospadów, pięknych jezior, potoków i rzeki Rioni jest też miejsce na plantacje lokalnie uprawianych winogron. Warto odwiedzić winiarnię Royal Khvanchkara - jest otwarta dla turystów i zaprasza na zwiedzanie z degustacją.

Osobiste spotkania z regionalnymi winiarzami

Podczas przemierzania winiarskich szlaków Gruzji nie ma nic przyjemniejszego niż osobiste spotkania z regionalnymi winiarzami, dające możliwość obejrzenia ich winnic i zdegustowania win, często serwowanych w towarzystwie miejscowych smakołyków oraz inspirujących anegdot. Szczególną radość budzi powrót do winiarskich korzeni widoczny w młodym pokoleniu – nie brakuje Gruzinów i Gruzinek, którzy z dumą sięgają po winiarskie dziedzictwo rodziców, dziadków, pradziadków. 

Najbardziej znane gruzińskie wina to:

  • Rkatsiteli– białe, wytrawne, z winogron Rkatsiteli, produkowane metodą gruzińską/europejską,
  • Kindzmarauli– czerwone, półsłodkie, z winogron Saperavi, produkowane metodą europejską,
  • Khvanchkara – czerwone, półsłodkie, z winogron Alexandrouli i Mujuretuli, produkowane metodą europejską,
  • Mukuzani– czerwone, wytrawne, z winogron Saperavi, produkowane metodą europejską,
  • Saperavi– czerwone, wytrawne, z winogron Saperavi, produkowane metodą gruzińską/europejską,
  • Pirosmani– białe, półsłodkie, z winogron Saperavi, produkowane metodą europejską,
  • Tsinandali – białe, z winogron Rkatsiteli i Mtsvane, produkowane metodą europejską.

Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *