Kawa pochodzi z Etiopii, a do Europy trafiła w XVI wieku. To obecnie jedna z najpopularniejszych używek i znakomite źródło kofeiny, które pobudza umysł i ciało, przyspiesza przemianę materii, ale zawiera też przeciwutleniacze zapobiegające powstawaniu wolnych rodników. Dwie-trzy filiżanki dziennie pozwalają więc zachować zdrowie i nie obciążają organizmu. Jednak kawa to nie tylko zastrzyk energii, ale także prawdziwa przyjemność dla podniebienia.
Sposobów na parzenie kawy jest naprawdę dużo i każdy ma chyba swój ulubiony. Jednym z najpopularniejszych jest zalanie gorącą wodą kawy rozpuszczalnej, jednak kawa tak przetworzona nie cieszy się dużym szacunkiem prawdziwych kawoszy. Jest co prawda znakomita na szybko, na biwaku, w warunkach, gdy nie mamy ekspresu do kawy albo dostępu do wrzątku, ale na co dzień warto jednak sięgać po lepszą - w ziarnach do mielenia lub mieloną. A mieloną kawę można po prostu zalać wrzątkiem w kubku, można też użyć specjalnego tygielka do zaparzania kawy po turecku. Popularne są także kawiarki, które razem z wodą i mieloną kawą stawia się na kuchence i czeka aż woda z dołu zagrzeje się i zacznie przechodzić do górnej części kawiarki przeciskając się przez sitko z kawą.
Popularne w naszym kraju są także przelewowe ekspresy do kawy, w których przez filtr z kawą przepływa gorąca woda prosto do dzbanka a dzbanek stoi na płycie grzewczej. Ta metoda często stosowana jest w biurach, czy w kawiarniach, w których zużycie tego czarnego, energetycznego napoju jest niezwykle wysokie.
W domach jednak coraz częściej miłośnicy kawy stosują automatyczne ekspresy do kawy. Expres do kawy ciśnieniowy sprawia, że kawa jest niezwykle aromatyczna i intensywna w smaku. Kawa z ekspresu ciśnieniowego przepuszczana jest przez sitko ze zmielonymi ziarnami pod dużym ciśnieniem, dlatego ta z expresu ciśnieniowego ma charakterystyczną, brązową piankę unoszącą się na powierzchni. Ekspres ciśnieniowy do kawy pozwala na zaparzenie 1-2 filiżanek mocnego naparu, może mieć też funkcje spieniania mleka, które dolane do esencji tworzy kawę z mleczną, gęstą pianką. Po zaparzeniu kawy trzeba jednak kolbę z sitkiem z fusami dokładnie umyć, zanim zaparzy się kolejny napój.
Rozwiązaniem dla osób, którym zależy na czasie, ale też na dobrej jakości kawie, jest ekspres do kawy automatyczny (na przykład taki https://www.dolce-gusto.pl/machines). Automatyczny ekspres do kawy to urządzenie, które za każdym razem parzy dokładnie taki samo mocny i smaczny napar, ale korzysta nie z mielonej kawy indywidualnie wsypywanej do sitka, ale z gotowych porcji zamkniętych w kapsułkach. Jest to więc ekspres ciśnieniowy, ale z niezwykle łatwą obsługą. Nie wymaga ani wiedzy dotyczącej parzenia kawy, ani dokładnego mycia po każdym zaparzeniu, a niektóre modele mają także pojemniki na zużyte kapsułki.
Wciąż jednak ekspresy automatyczne do kawy budzą wiele wątpliwości. Niektórzy miłośnicy aromatycznego napoju z kofeiną obawiają się, że kawa z takiego urządzenia nie smakuje dobrze. Nic bardziej mylnego, bo w kapsułkach stosowane są różne rodzaje ziaren i użytkownik ekspresu może je dobrać indywidualnie, kierując się własnym smakiem i swoimi upodobaniami. Automatyczny ekspres do kawy umożliwia też parzenie kaw smakowych, napojów czekoladowych, herbaty, kaw z dużą ilością mleka, albo mleczną pianką.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
Blendle jest jak iTunes dla artykułów prasowych. Czy pozwoli gazetom zarobić?
|
|
|
|
|
|