Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Probiotyki w służbie odchudzania - czy to możliwe?

17-12-2018, 09:34

Odchudzanie bywa równie pożądane, co niezrozumiane. Jest to wieloaspektowy problem, do którego należy podejść kompleksowo, uwzględniając nawet najbardziej niepozorne aspekty naszego zdrowia. Jednym z nich jest flora bakteryjna, do której na ogół podchodzimy dość sceptycznie. Czy ma ona znaczenie w kwestii odchudzania?

mat partnera

Kilka słów o naszej florze bakteryjnej

Naturalna flora bakteryjna organizmu to cały świat mikroorganizmów, który zasiedla wnętrze naszego ciała. Znajdują się zarówno na naszej skórze, jak i w jelicie, a także innych częściach organizmu. Wbrew powszechnemu lękowi, jakiego doświadcza większość z nas względem bakterii, te naturalnie występujące w naszym organizmie są niezmiernie ważne dla naszego funkcjonowania. 

Rola flory bakteryjnej jelit jest jednym z dominujących trendów we współczesnej nauce o zdrowiu. Bakteriom tym przypisuje się m.in. funkcję

  • zapobiegającą stanom zapalnym organizmu
  • chroniącą przed czynnikami chorobotwórczymi — innym, obcym organizmom, które chcą zasiedlić nasz organizm kosztem naszego zdrowia
  • odpowiadają za współtworzenie pewnych istotnych dla naszego organizmu substancji, w tym serotoniny czy witaminy K
  • regulują trawienie



Wartość flory jelitowej w naszym organizmie wciąż wielu z nas wydaje się wyolbrzymiona. Dobrym przykładem, który przeczy temu twierdzeniu, są probiotyki przepisywane przez lekarzy po terapii antybiotykowej. Leki tego typu służą niszczeniu bakterii w organizmie, a co za tym idzie, oddziałują również na te bakterie określane mianem „dobrych”. Bez zasiedlenia ich ponownie w organizmie proces regeneracji po chorobie jest utrudniony, nierzadko czujemy się osłabieni i napotykamy na różne zdrowotne problemy na porządku dziennym. To właśnie wskazuje na to, jak ważna jest flora bakteryjna w naszym organizmie. 

Wpływ flory bakteryjnej na trawienie

Odpowiednio rozwinięta flora bakteryjna praktycznie wyściela jelita człowieka. Tworzy więc najbardziej wewnętrzną warstwę, która w ogromnym stopniu będzie wpływała na to, jak przetworzone zostanie zjedzone przez nas pożywienie. 

Bakterie zasiedlające nasze jelita odpowiadają w dużej mierze za wchłanianie wartości odżywczych zawartych w spożywanych przez nas pokarmach. Jednymi z takich składników są tłuszcze (mowa o tych najbardziej wartościowych), które odpowiednio przetwarzane przez bakterie, mogą być łatwiej przetworzone w energię, a nie odkładane w postaci tkanki tłuszczowej. 

Wiele słyszy się o prozdrowotnym wpływie błonnika na nasz układ pokarmowy. Jest to w głównej mierze związane właśnie z bakteriami, bez których trawienie błonnika nie byłoby możliwe. Nie oznacza to jednak, iż powinniśmy zmniejszyć ilość spożywanego błonnika. Bakterie jelitowe w wyniku rozkładu błonnika produkują związki chemiczne korzystne dla funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz tego rosną wtedy w siłę, co indukuje wszystkie wyżej wymienione zalety wynikające z odpowiednio funkcjonującej flory jelitowej. 

Nadwaga i bakterie — czy jest tu jakiś związek?

Szczególnie w ciągu ostatniej dekady pojawiła się ogromna ilość badań skupiających się na wpływie flory bakteryjnej jelit na odchudzanie. Zauważona została zależność, zgodnie z którą osoby otyłe mają dużo bardziej ubogą florę bakteryjną w porównaniu do osób o szczupłej sylwetce. 

Wykazany został również związek jakości flory bakteryjnej oraz procesu odchudzania. Różne szczepy bakterii odpowiadają bowiem za trawienie nieco innych pokarmów. Osoby, u których większość bakterii rozkłada produkty bogate w błonnik i roślinne źródła węglowodanów, mają większą tendencję do utraty wagi, przy stosowaniu się do diety bogatej w owe związki. 

Badania zakładające pokrewną hipotezę przyniosły podobne wnioski. Modyfikacja flory bakteryjnej w taki sposób, by bardziej przypominała tę osoby otyłej, zaowocowała przybraniem na wadze, co tylko potwierdza, jak ogromne znaczenie mają bakterie w procesie odchudzania. 

W służbie bakteriom — co jeść, a czego nie jeść?

Istnieje wiele naturalnych metod na odbudowanie flory bakteryjnej jelit. Jedną z nich jest spożywanie posiłków, które zawierają korzystne dla naszego organizmu szczepy bakterii. Do najważniejszych należą zdecydowanie te mikroorganizmu, które odpowiadają za fermentację mlekową, a więc tę wykorzystywaną w procesie przetwarzania produktów mlecznych oraz wytwarzania kiszonek. 

Produktami wartościowymi w tym przypadku są: 

  • jogurty
  • kefir
  • kiszone ogórki
  • kiszona kapusta
  • kiszone buraki
  • kombucha - napój na bazie fermentowanej herbaty
  • miso - pasta otrzymywana z fermentowanej soi



Korzystnymi związkami odpowiedzialnymi za rozwój przyjaznych nam bakterii jest wspomniany wcześniej błonnik. Zawarty jest on w produktach roślinnych, w tym głównie pełnoziarnistych produktach zbożowychotrębach oraz surowych owocach i warzywach (zwłaszcza liściastych). 

Ogromny wpływ na bakterie jelitowe wywierają także tłuszcze. W zależności od dominującego rodzaju kwasów tłuszczowych w diecie, reakcje ze strony flory jelitowej mogą być pozytywne lub negatywne. Tłuszcze utwardzane i bogate w kwasy omega-6 mają większą tendencję do wywoływania stanów zapalnych jelit, a także promowania reakcji wpływających negatywnie na procesy odchudzania. 

Korzystne dla rozwoju bakterii w jelitach są kwasy omega-3 zawarte przede wszystkim w nasionachpestkacholejach roślinnychrybach czy awokado

Probiotyki na odchudzanie

Probiotykami nazywamy wyroby, które zawierają odpowiednie dla naszego organizmu szczepy bakterii, mające za zadanie odbudowanie flory bakteryjnej organizmu. Najczęściej mamy z nimi kontakt właśnie po terapii antybiotykowej. Nie oznacza to jednak, iż znajdują zastosowanie tylko w tym przypadku. 

Coraz więcej specjalistów w kwestiach żywienia sugeruje przyjmowanie odpowiednich probiotyków i suplementów diety o podobnym działaniu, w celach profilaktyki zdrowia, a nawet odchudzania. Wiele mówi się również o istocie stosowania prebiotyków, czyli preparatów bogatych w substancję sprzyjające rozwojowi bakterii oraz osłaniającymi je w drodze przez układ pokarmowy. 

Jaki preparat wybrać?

Dobrym przykładem preparatu, który łączy w sobie te dwa działania jest Probix Plus. Co to jest Probiox Plus i dlaczego jego zastosowanie ma znaczenie w odchudzaniu? Ten suplement diety ma wielopoziomowe działanie na układ pokarmowy. Zawiera zarówno substancje sprzyjające odchudzaniu samemu w sobie, jak i same szczepy bakterii, a także substancje o działaniu prebiotycznym. 

składzie tego produktu znaleźć można: 

  • substancję probiotyczną na bazie bakterii Bacillus coagulans
  • inulinę z korzenia cykorii - jest błonnikiem, który ma działanie prebiotyczne na bakterie
  • wyciąg z nasion kozieradki pospolitej - również jest prebiotykiem
  • zieloną herbatę - ma działanie detoksykujące i regulujące trawienie
  • ekstrakt z papai - ułatwia wchłanianie składników odżywczych w jelicie i wzmacnia układ odpornościowy
  • ekstrakt z opuncji figowej - zmniejsza apetyt, ułatwia rozkład tłuszczów i reguluje poziom glukozy we krwi



Preparat Probiox Plus został stworzony w ten sposób, by radzić sobie z największymi problemami ludzi, którzy planują stracić na wadze. Wspiera zarówno metabolizm, jak i florę bakteryjną, co skutkuje możliwością pożegnania się z tak nieprzyjemnymi dolegliwościami, jak wzdęcia, przewlekłe infekcje czy nadmierny apetyt.


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *              





Ostatnie artykuły: