Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Posiłki w pracy - jak podnieść efektywność pracowników?

19-11-2021, 11:15

Jest wiele sposobów na poprawę wydajności kadry pracowniczej. Dobre rozplanowanie i rozdzielanie działań, odpowiednie stanowisko pracy, właściwa ilość odpoczynku to tylko przykłady działań, które mogą pomóc osiągnąć ten cel. Jednak istotną rolę odgrywa także prawidłowe odżywianie osób wykonujących zarówno pracę fizyczną, jak i umysłową. Pracownicy bez względu na branżę, w której działają, muszą pamiętać o zbilansowanej diecie oraz zdrowych i regularnie spożywanych posiłkach, dostarczających im energię niezbędną do realizacji obowiązków zawodowych.

Posiłki w pracy – jak podnieść efektywność pracowników?

Regularne posiłki w pracy – wzrost wydajności pracowników

Spożywanie w pracy pełnowartościowych posiłków powinno w dzisiejszych czasach stawać się standardem pozytywnie przekładającym się na jakość pracy wykonywanej przez poszczególnych pracowników. Aby kadra pracownicza wyrobiła sobie tego typu nawyk, warto, aby pracodawcy okazywali im swoje wsparcie. Jedną z metod, dzięki której można osiągnąć taki cel, jest zapewnianie posiłków pracownikom lub oferowanie im dofinansowania zakupu pożywienia.

To bezpośrednia odpowiedź na jedną z podstawowych ludzkich potrzeb i wyraz dbałości o bezpieczeństwo podwładnych. Pracownicy docenią taki benefit, tym bardziej że w miejscu pracy każdego dnia spędzają oni wiele godzin. Regularne odżywianie i sięganie po zdrowe artykuły spożywcze dostarczy im energii do działania, wzmocni ich sprawność fizyczną oraz psychiczną, a także pozytywnie wpłynie na stan ich zdrowia (co w długoterminowej perspektywie może ograniczyć liczbę dni, w których będą oni przebywać na zwolnieniu lekarskim). Ponadto wspólne spożywanie posiłków przez kolegów i koleżanki z pracy w czasie przerwy pozwala im spędzić razem czas oraz zintegrować się.

Karta Lunch od Sodexo – benefit na miarę XXI wieku

Karta Lunch od Sodexo jest przykładem nowoczesnego i wygodnego w użytkowaniu benefitu żywieniowego, którego zalety są dostrzegalne zarówno dla pracodawców, jak i pracowników. Ta pierwsza grupa może czerpać z korzyści, do których należy między innymi: optymalizacja kosztów, jakimi dysponuje przedsiębiorstwo, zminimalizowanie zakresu działań związanych z organizacją wdrożenia tego benefitu oraz docenienie i zmotywowanie zespołu. Z kolei kadra pracownicza może samodzielnie decydować, kiedy i gdzie dokona płatności tą kartą oraz jaki rodzaj pożywienia wybierze (czy będzie to gotowy posiłek, czy też składniki, z których dopiero przygotuje swoje ulubione danie). Karta Żywnościowa Lunch Pass od Sodexo pozwala płacić zarówno w stacjonarnych punktach gastronomicznych, jak i podczas zamawiania przez Internet. Dodatkowym atutem jest dostęp do atrakcyjnych promocji w wielu restauracjach, które pozwalają pracownikom rozsądnie dysponować znajdującym się na karcie budżetem.

Dofinansowanie posiłków dla pracowników – czy warto?

Szukasz benefitu, który sprosta oczekiwaniom Twoich pracowników? Zanim dokonasz ostatecznego wyboru w tej kwestii, musisz koniecznie zapoznać się z rzeczywistymi potrzebami członków Twojego zespołu. Bezpośrednia rozmowa, czy anonimowa ankieta to tylko przykłady działań, w wyniku których możesz uzyskać wiedzę na ten temat. Warto jednak podkreślić, że zagwarantowanie kadrze pracowniczej dostępu do zdrowych i pełnowartościowych posiłków to pomysł, który zawsze się sprawdza. Jest to prawdziwy strzał w dziesiątkę zwłaszcza ze względu na dużą uniwersalność tego rozwiązania i możliwość wyboru przez konkretne osoby typu posiłków dostosowanego do ich diety oraz osobistych upodobań smakowych.

źródło zdjęć: freepik.com





Ostatnie artykuły:

fot. Tavex




fot. ann_zima





Tematy pokrewne:  

tag Sodexotag posiłki w pracytag nolstag DF12NFtag AWPtag Amin12