Serwowanie dań na wynos generuje potrzebę hurtowego zaopatrywania się lokali gastronomicznych w opakowania z tworzyw sztucznych. Docelowo mają one spełniać określone funkcje. Stanowią one wizytówkę restauracji lub firmy cateringowej i przechowują potrawy. Dbałość o klienta to dbałość o szczegóły. Poznaj 5 powodów, dla których warto postawić na pojemniki z polipropylenu (PP).
Prowadzenie lokalu gastronomicznego wiąże się z koniecznością wywarcia pozytywnego wrażenia na kliencie. Jego zainteresowanie jest wywoływane przez jakość usług, lokalizację, obsługę, atmosferę, ofertę i sposób podawania potraw. Ten ostatni czynnik sprawia wrażenie nieistotnego detalu, ale jego waga jest spora. Źle dobrane opakowania, które nie wytrzymują ciężaru zamówienia i nie zatrzymują ciepła, będą stanowić negatywną informację dla klienta. Najpewniej pomyśli on o skorzystaniu z usług konkurencji. Dlatego warto przemyśleć zakup jednorazowych opakowań, które cieszą się na rynku pozytywną opinią. Jednorazowe opakowania spełniają funkcję wizytówki lokalu. Są dynamiczną reklamą świadczonych przez restaurację czy firmę cateringową usług.
Promocja restauracji to nie jedyna rola, którą odgrywają jednorazowe opakowania. Przechowywana jest w nich żywność. Klienci oczekują ciepłych i świeżych posiłków, które zachowują swój wygląd i smak. Zamawiając daną potrawę na wynos, wyobrażają sobie soczyste danie, pełne aromatu. Właśnie z tego powodu zostawiają restauratorowi pieniądze. Opakowania na posiłki muszą być też trwałe. Dlatego właśnie tak dużym zainteresowaniem firm gastronomicznych i cateringowych cieszą się opakowania jednorazowe z polipropylenu. Poniżej prezentujemy ich zalety.
Nie każde tworzywo sztuczne kwalifikuje się do wykorzystania w branży gastronomicznej. Kontakt z żywnością powinien zakładać neutralny charakter tworzywa, z którego wykonywane są opakowania. Te z polipropylenu cieszą się z posiadania odpowiednich certyfikatów poświadczających bezpieczeństwo.
Polipropylen cechuje się wysoką trwałością. Sprawia to, że produkowane z tego tworzywa opakowania nie rozpadną się w transporcie do klienta. Warto przy tym podkreślić, że PP jest tworzywem lekkim, który sprawia, że opakowania z jedzeniem łatwo się przenosi.
Opakowania jednorazowe z polipropylenu mają dość szczególną cechę. W niewielkim tylko stopniu przepuszczają parę. Zachowują też temperaturę potraw, które znajdują się w opakowaniu. Decyduje to o świeżości potrawy w chwili jej dostarczenia i zachowaniu odpowiednich walorów smakowych.
Opakowania z najczystszego polimeru, jakim jest polipropylen, cechują się wysoką odpornością na działania temperatury. Dzięki temu opakowania z tego tworzywa nadają się do ogrzewania mikrofalowego.
Argumentem przemawiającym za wykorzystaniem opakowań z tego tworzywa sztucznego są jego proekologiczne właściwości. Polipropylen jest termoplastyczny, dzięki czemu można go wykorzystywać wielokrotnie. Produkty wytwarzane z tego polimeru poddawane są recyklingowi.
Opakowania z polipropylenu są najchętniej wykorzystywane w branży gastronomicznej. Sprawdzają się zarówno jako pojemniki do dań na wynos, w dietach pudełkowych czy przy realizowaniu usług cateringowych.
Foto: Materiał partnera
Źródło: Publikacja partnera
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*