Jeśli chcesz bezpiecznie przewieźć owoce i warzywa, a po pokonaniu całej trasy wciąż cieszyć się ich świeżością, musisz przede wszystkim zapewnić im odpowiednie warunki. To właściwie dobrane skrzynki na warzywa i owoce, dobry samochód oraz uważna segregacja stanowią podstawę dobrego zakończenia. Co jeszcze musisz uwzględnić?
W przewozie warzyw i owoców najważniejsze jest temperatura. Pamiętaj, by zadbać o jej właściwy, stały poziom. Każde jej wahanie może bowiem sprawić, że pogorszy się jakość przewożonych przez ciebie towarów. Łuszczki drewniane z owocami i warzywami należy włożyć do chłodni jak najszybciej po zbiorze. To istotne, by spowolnić proces oddychania i tym samym przedłużyć ich żywotność. Nic tak skutecznie nie zatrzymuje nieuchronnych zmian fizycznych lub biochemicznych, które zachodzą w roślinach. Pamiętaj, że poszczególne owoce i warzywa mają nieco inne wymagania względem temperatury. Dlatego tak istotne jest, by przygotować skrzynki drewniane w odpowiedniej ilości i skrupulatnie posegregować zbiory przed wyjazdem.
Żyjemy w wygodnych czasach, które znacząco ułatwiają nam transport owoców i warzyw. Posiadamy nie tylko porządne łuszczki i skrzynki, dzięki którym możemy dokładnie je segregować - dysponujemy również zaawansowanymi technologicznie samochodami. Nowoczesne chłodnie pozwalają na monitorowanie zmian temperatury w czasie rzeczywistym, dzięki czemu kierowca ma możliwość szybkiej reakcji na ewentualne problemy.
Zwróć uwagę, że na tempo dojrzewania owoców i warzyw ma wpływ również wilgotność względna powietrza. Dokładnie zapoznaj się z wymogami poszczególnych gatunków zanim przystąpisz do zbiorów, by przygotować łuszczki drewniane w odpowiedniej ilości. Prawidłowa segregacja będzie bowiem kluczem do tego, by twoje towary świeże dotarły na miejsce w odpowiednim stanie. Aby nie dopuścić do kiełkowania lub więdnięcia, na pewno musisz pamiętać, że:
większość towaru świeżego akceptuje wilgotność względną na poziomie 90-95%,
skrzynki drewniane z owocami zielonymi powinieneś transportować w bardzo dużej wilgotności, nawet do 100%,
łuszczki z warzywami trwałymi najlepiej przewozić w warunkach niskiej wilgotności - maks. 70%.
Pamiętaj również, że wpływ na dojrzewanie owoców i warzyw ma także etylen. To jeden z głównych czynników regulujących poziom chlorofilu. Każda roślina wydziela go w odpowiednich dla siebie ilościach, z którymi jest w stanie sobie poradzić. Jego nadmiar może prowadzić do przyspieszonego kiełkowania. Jeśli chcesz tego uniknąć, zadbaj o to, by łuszczki z towarem wrażliwszym zostały dokładnie odseparowane od tego, który wyróżnia większa odporność.
Istotne jest także to, by wszystkie przewożone łuszczki z owocami i warzywami skutecznie zabezpieczyć przed wpływem słońca. Zbyt długa ekspozycja na promienie słoneczne sprawia, że szybko dojrzewają, a nawet mogą zupełnie się zestarzeć. Wszystkie przewożone skrzynki na owoce i warzywa zabezpiecz również przed uszkodzeniami mechanicznymi, o które w trasie nie jest wcale trudno. Dlatego sprawdzą się łuszczki od zaufanych producentów.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|