Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Jeśli chcesz bezpiecznie przewieźć owoce i warzywa, a po pokonaniu całej trasy wciąż cieszyć się ich świeżością, musisz przede wszystkim zapewnić im odpowiednie warunki. To właściwie dobrane skrzynki na warzywa i owoce, dobry samochód oraz uważna segregacja stanowią podstawę dobrego zakończenia. Co jeszcze musisz uwzględnić?

Transport owoców i warzyw - co jest najważniejsze?

W przewozie warzyw i owoców najważniejsze jest temperatura. Pamiętaj, by zadbać o jej właściwy, stały poziom. Każde jej wahanie może bowiem sprawić, że pogorszy się jakość przewożonych przez ciebie towarów. Łuszczki drewniane z owocami i warzywami należy włożyć do chłodni jak najszybciej po zbiorze. To istotne, by spowolnić proces oddychania i tym samym przedłużyć ich żywotność. Nic tak skutecznie nie zatrzymuje nieuchronnych zmian fizycznych lub biochemicznych, które zachodzą w roślinach. Pamiętaj, że poszczególne owoce i warzywa mają nieco inne wymagania względem temperatury. Dlatego tak istotne jest, by przygotować skrzynki drewniane w odpowiedniej ilości i skrupulatnie posegregować zbiory przed wyjazdem.

Żyjemy w wygodnych czasach, które znacząco ułatwiają nam transport owoców i warzyw. Posiadamy nie tylko porządne łuszczki i skrzynki, dzięki którym możemy dokładnie je segregować - dysponujemy również zaawansowanymi technologicznie samochodami. Nowoczesne chłodnie pozwalają na monitorowanie zmian temperatury w czasie rzeczywistym, dzięki czemu kierowca ma możliwość szybkiej reakcji na ewentualne problemy.

 

łuszczki drewniane

Zwróć uwagę, że na tempo dojrzewania owoców i warzyw ma wpływ również wilgotność względna powietrza. Dokładnie zapoznaj się z wymogami poszczególnych gatunków zanim przystąpisz do zbiorów, by przygotować łuszczki drewniane w odpowiedniej ilości. Prawidłowa segregacja będzie bowiem kluczem do tego, by twoje towary świeże dotarły na miejsce w odpowiednim stanie. Aby nie dopuścić do kiełkowania lub więdnięcia, na pewno musisz pamiętać, że:

  • większość towaru świeżego akceptuje wilgotność względną na poziomie 90-95%,

  • skrzynki drewniane z owocami zielonymi powinieneś transportować w bardzo dużej wilgotności, nawet do 100%,

  • łuszczki z warzywami trwałymi najlepiej przewozić w warunkach niskiej wilgotności - maks. 70%.

Pamiętaj również, że wpływ na dojrzewanie owoców i warzyw ma także etylen. To jeden z głównych czynników regulujących poziom chlorofilu. Każda roślina wydziela go w odpowiednich dla siebie ilościach, z którymi jest w stanie sobie poradzić. Jego nadmiar może prowadzić do przyspieszonego kiełkowania. Jeśli chcesz tego uniknąć, zadbaj o to, by łuszczki z towarem wrażliwszym zostały dokładnie odseparowane od tego, który wyróżnia większa odporność.

Istotne jest także to, by wszystkie przewożone łuszczki z owocami i warzywami skutecznie zabezpieczyć przed wpływem słońca. Zbyt długa ekspozycja na promienie słoneczne sprawia, że szybko dojrzewają, a nawet mogą zupełnie się zestarzeć. Wszystkie przewożone skrzynki na owoce i warzywa zabezpiecz również przed uszkodzeniami mechanicznymi, o które w trasie nie jest wcale trudno. Dlatego sprawdzą się łuszczki od zaufanych producentów.


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *              





Ostatnie artykuły:


fot. Samsung



fot. HONOR







Tematy pokrewne:  

tag nols