Przepisy na ciasta i wypieki znaleźć można praktycznie wszędzie. Trudno wyłowić pośród nich najciekawsze propozycje, przez co większość pozostaje nieodkryta i niewykorzystana. Niektóre z kulinarnych pomysłów zasługują jednak na szczególną uwagę. Jakie ciasta i wypieki warto zrobić i gdzie można znaleźć do nich przepisy?
Jednym z najbardziej tradycyjnych wypieków jest murzynek - niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Charakteryzuje się niemałą puszystością, a jednocześnie pozostaje delikatny i lekko wilgotny. Murzynek wspaniale rozpływa się w ustach, zwłaszcza po posmarowaniu wzdłuż kremem, powidłami lub dżemem. Przepis na murzynka bardzo często przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu jego zalety poznają kolejni miłośnicy czekoladowych wypieków. Wynika to po części z faktu, że w cieście tym nie ma konieczności stosowania wyszukanych składników. Murzynek doskonale smakuje np. w towarzystwie kawy. Ciastem również uwielbianym przez amatorów słodkości jest bez wątpienia malinowa chmurka. Posiada kruchy spód, zestawiony z kremem, bezą, galaretką oraz malinami. W przepisie tym najlepiej sprawdzają się świeże owoce, jednak poza sezonem zastosować można mrożone. Malinowa chmurka to ciasto stosunkowo pracochłonne, dlatego jego przygotowanie warto rozłożyć na dwa dni. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po złożeniu, kiedy beza przestaje pękać i wchłania część kremu.
Niezwykle smacznym wypiekiem są chrupiące gofry. Smakołyk ten ma formę chrupkiego lub pulchnego wafla, upieczonego w gofrownicy. Przepis na gofry może zakładać różne kształty gotowego przysmaku - zwykle jest kwadrat lub prostokąt, z charakterystyczną kratownicą. Najlepiej smakują na słodko, np. z owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Można też serwować gofry z lodami lub bez żadnych dodatków. Smakołykiem uwielbianym zarówno przez dzieci, jak i dorosłych są be wątpienia także racuchy. Warto przygotować je bez drożdży, wykorzystując jako bazę sodę oczyszczoną. Racuchy te są wyjątkowo puszyste, dzięki czemu idealnie smakują z cukrem pudrem lub konfiturą. Do ich przygotowania nie jest potrzebny mikser, a poszczególne składniki są ogólnodostępne i bardzo tanie. Racuchy bez drożdży najlepiej zrobić na maślance.
Coraz większą popularnością cieszą się serowe oponki, czyli charakterystyczne pączki twarogowe. Są niezwykle puszyste, lekkie i smaczne. W przeciwieństwie do oponek drożdżowych, nie wymagają odstawienia do wyrośnięcia - rosną same, na etapie smażenia. Oponki serowe to doskonały przysmak np. podczas świętowania Tłustego Czwartku. Jako rozwiązanie bardziej dietetyczne, idealnie sprawdzą się fit ciasteczka owsiane. Ich uzupełnieniem mogą być banany, masło orzechowe, sezam czy ziarna słonecznika. Te niezwykle chrupiące ciasteczka wykonać można nawet bez użycia jajek. Do przygotowania wykorzystywane są płatki owsiane każdego typu, w tym zwykłe, błyskawiczne czy górskie. Coraz częściej poszukiwane są również proste przepisy na desery. Przykładem może być bananowy przysmak ze śmietaną, budyniem, cukrem waniliowym oraz sosem toffi.
Przepisy kulinarne znaleźć można w prasie i telewizji, a także internecie. Pomysły na najróżniejsze smakołyki zamieszczane są chociażby w dużych serwisach wielotematycznych i na stronach producentów żywności. Autorzy interesujących przepisów coraz intensywniej działają także w blogosferze - zarówno zawodowo, jak i prywatnie. Strony dotyczące kulinariów bogate są w różne kategorie tematyczne, w tym te dotyczące ciast oraz innych wypieków. Dotyczy to również Kulinarneprzeboje.pl, gdzie znaleźć można mnóstwo sprawdzonych przepisów na pyszne słodkości. Pośród wielu pomysłów warto wyróżnić zarówno tradycyjne ciasta, jak i bardziej finezyjne wypieki.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|