Jeszcze nie tak dawno temu, ulice polskich miast wypełniał wyłącznie zapach pieczarek i sera. „Nieśmiertelne” zapiekanki, które w czasach Polski Ludowej zmonopolizowały miejską strefę kulinarną, dziś stanowią już relikt minionej epoki. Społeczeństwo ewoluuje, zmieniają się też nasze gusta i oczekiwania. Polacy nie kierują się już zasadą „byle tłusto, byle suto”, doceniamy za to wyrafinowane kompozycje smakowe, a najczęściej szukamy ich w kuchni włoskiej.
Wspaniała pizza, aromatyczna pasta i niebiańskie desery – bez cienia wątpliwości można stwierdzić, że specjały włoskiej kuchni stanowią fenomen na skalę światową. Żadne inne dania nie podbiły serc, a właściwie podniebień, tak wielu osób. Potrafisz wymienić specjały kuchni syczuańskiej lub wietnamskiej? Nie? Za to z całą pewnością wymienisz przynajmniej pięć tradycyjnych potraw włoskich.
Jeszcze kilka lat temu, działające w Polsce włoskie restauracje można było policzyć na palcach obu rąk, a niemal wszystkie zlokalizowane były w obrębie największych miast. Dziś sytuacja ta wygląda zgoła inaczej. Lokale serwujące specjały włoskiej kuchni wyrastają jak grzyby po deszczu i nie mamy tu na myśli wyłącznie małych „knajpek” podających pizzę, którą z oryginalnym daniem ze słonecznej Italii łączy tylko nazwa. To już nie przejdzie, Polacy oczekują więcej i dostają więcej. W niemal każdym dużym i średnim mieście obecna jest już przynajmniej jedna włoska restauracja lub prawdziwa pizzeria.
Włoskie specjały zadomowiły się w kraju nad Wisłą do tego stopnia, że coraz częściej wypierają nasze rodzime przysmaki. Zamiast schabowego z ziemniaczkami wybieramy duszoną jagnięcinę i verdure, spaghetti i lasagne goszczą na naszych stołach zdecydowanie częściej niż bigos i pierogi, a desery nieodłącznie kojarzą się z tiramisu lub pardulas.
Fenomen włoskiej kuchni, bo bez cienia wątpliwości możemy mówić tu o fenomenie, tkwi przede wszystkim w świeżych składnikach, aromatycznych ziołach i... w oliwie z oliwek, która stanowi nieodłączny dodatek do wielu włoskich dań. Wyrafinowany smak bierze się z ogromnej miłości, jaką Włosi darzą gotowanie. Uczucie to jest wyczuwalne w dosłownie każdej potrawie, a wie to każdy, kto choć raz miał przyjemność skosztować prawdziwych włoskich potraw.
Warto zdać sobie sprawę z tego, że we włoskiej kulturze bardzo silnie zakorzenione są tradycje rodzinne, a wspólny stół to w tamtejszym przekonaniu najlepsze miejsce do spędzania wolnego czasu. Gotowanie jest więc niemal czcigodnym rytuałem a nie tylko codzienną, wykonywaną mechanicznie czynnością.
Jest jeszcze jeden aspekt, o którym nie sposób nie wspomnieć. Mowa o prostocie. Dania włoskiej kuchni nie wymagają wiedzy, jakiej nie powstydziłby się szef kuchni w pięciogwiazdkowej restauracji, o nie. Złożone przepisy? Gotowanie z termometrem? Zapomnij o tym! To wszystko zostawmy miłośnikom kuchni francuskiej, we Włoszech ważne jest przede wszystkim celebrowanie chwili przy doskonałym, aczkolwiek prostym posiłku, podawanym z obowiązkowym kieliszkiem wina. Włoska kuchnia opiera się na prostych zasadach, przyprawionych ogromną dawką miłości i pasji.
Bardzo cieszy nas fakt, że Polacy coraz częściej doceniają kunszt wspaniałej kuchni. Włoskich restauracji przybywa i jest już coraz więcej miejsc, w których możemy poczuć wyjątkowy smak Italii. Czy to jedynie chwilowa moda? Z całą pewnością nie, a jest na to cała masa dowodów. Włoskie restauracje nie narzekają na brak klientów, przeciwnie – lokale serwujące włoskie specjały zwykle wypełnione są do ostatniego stolika. To mówi samo za siebie, czyż nie?
Artykuł poleca restauracja włoska z Poznania http://pinco-pallino-pizza.pl
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|