Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Na lato zawsze czekamy z utęsknieniem. Długie dni, przyjemnie wysokie temperatury, wakacyjna atmosfera i… te niesamowite smaki! Soczyste truskawki, maliny, jagody, apetyczne brzoskwinie, morele, wyjątkowo aromatyczne warzywa… aż chce się jeść! Czy kiedy lato dobiegnie końca, pozostaje tylko czekać na kolejne? Nie - smaki lata możesz zachować na dłużej! Sprawdź, jak.

Typowe letnie przysmaki w środku mroźnej zimy? Tak, to możliwe - pod warunkiem, że w odpowiedni sposób je przechowasz. Czyli jak? Do Twojej dyspozycji jest kilka rozwiązań.

W świecie przetworów

Najbardziej tradycyjnym sposobem „konserwowania” letnich pyszności jest ich przetworzenie. Aby tego dokonać, potrzebne Ci są:

  • Twoje ulubione letnie owoce – np. jagody czy maliny,
  • słoiki - czyste i suche,
  • cukier – przydatny może się okazać również cukier żelujący (jeśli zdecydujesz się przygotować np. dżem),
  • inne składniki, które będą wymienione w przepisie.

Owoce możesz przetwarzać na kilka sposobów. Stwórz z nich np.:

  • powidła i konfitury,
  • dżemy,
  • kompoty,
  • soki,
  • sosy typu chutney (z malin i pomidorów to czysta poezja smaku!),
  • nalewki.

Pamiętaj, że tego typu przetwory możesz przechowywać nawet przez kilka lat – pod warunkiem, że w prawidłowy sposób je zawekujesz lub zapasteryzujesz. Dobrym pomysłem, który zapobiegnie rozwojowi bakterii, będzie również przechowanie ich w chłodziarce lub w spiżarni.

Gotowy słoik możesz otworzyć w każdym momencie, a kryjące się w nim przysmaki zaserwować np. podczas rodzinnego spotkania czy imprezy z przyjaciółmi.

Zamrażarka szufladowa, czyli zamroź letnie pyszności

Samodzielne mrożenie owoców i warzyw dopiero zyskuje na popularności. Powoli przekonujemy się, że to, co zamrozimy samodzielnie może smakować lepiej niż mrożonka ze sklepu. Wystarczy dobra, domowa zamrażarka szufladowa, najlepiej z systemem SmartFrost lub NoFrost, aby utrwalić letnie smaki w pełni.

Jak przystąpić do mrożenia?

  • Wybieraj tylko zdrowe i nieuszkodzone warzywa oraz owoce – starannie przyjrzyj się im i odrzuć te, które budzą Twoje wątpliwości.
  • Duże owoce, np. jabłka czy gruszki, pokrój na kawałki, drobne – jak maliny, truskawki czy poziomki możesz mrozić w całości.
  • Przed zamrożeniem umyj dokładnie produkty i osusz je ręcznikiem papierowym.
  • Istotny jest krótki czas mrożenia. Upewnij się więc, że Twoja zamrażarka szufladowa ma wysoką zdolność zamrażania – te oferowane przez Liebherr pozwalają zamrozić nawet więcej niż 20 kg produktów na dobę.
  • Mrożone produkty umieść np. w specjalnych workach do mrożenia lub pojemnikach przystosowanych do niskich temperatur.

Pamiętaj, że mrozić możesz również musy owocowe i warzywne. A jeśli proces mrożenia przebiegnie poprawnie, po wyjęciu z zamrażarki Twoje letnie przysmaki zachowają pełnię aromatu. Z powodzeniem wykorzystasz je więc do przygotowania letnich ciast, deserów czy pysznych pierogów z owocami. Smacznego!


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *              



Ostatnie artykuły:

fot. Freepik



fot. Freepik










fot. Freepik


Tematy pokrewne:  

tag komunikat firmy