Chłodzenie napojów z użyciem suchego lodu wygląda nieco inaczej niż wówczas, gdy wykorzystuje się do tego celu powszechnie spotykany lód wodny. Pomimo konieczności użycia specjalnych akcesoriów takich jak mieszadełka czy szklanki z podwójnym dnem, efekt wart jest wszelkiego wysiłku – z napojów unosić się będzie gęsta biała mgła, która zrobi nie lada wrażenie na gościach. Co warto wiedzieć, zanim zamówi się suchy lód na własną imprezę?
Suchy lód, podobnie jak tradycyjny, który w temperaturze pokojowej topnieje i zamienia się w płynną wodę, podczas imprez wykorzystywany jest głównie do schładzania napojów. Często spotkać go można na weselach, przyjęciach, lub w wytwornych restauracjach, ponieważ jest w stanie nadać niepowtarzalny charakter nawet najprostszym drinkom. Nie roztapia się on do stanu ciekłego, a od razu przechodzi w stan gazowy, ulatniając się w formie zimnej, gęstej, białej mgły. Proces ten nazywa się sublimacją. Biała mgła powoli opada na blaty stołów, po chwili całkowicie znikając, gdy temperatura dwutlenku węgla wyrównuje się z powietrzem w pomieszczeniu.
Suchy lód można podawać ze wszelkiego rodzaju napojami, w tym także alkoholowymi, poza jednym drobnym, choć zupełnie niegroźnym wyjątkiem – napoje gazowane w kontakcie z suchym lodem momentalnie stracą wszystkie bąbelki, mogą też gwałtownie się pienić.
Suchy lód, czyli zestalony dwutlenek węgla, to substancja w pełni naturalna i nieszkodliwa. Nie powinno się jej wdychać, a więc najlepiej nie przebywać stale w oparach chłodnej mgły rozlewającej się po stole, jednak w rzeczywistości musiałoby jej być naprawdę bardzo wiele, aby zagrozić zdrowiu. Podczas różnych imprez czy przyjęć zwykle nie używa się nawet takiej ilości suchego lodu.
Jedyne, co naprawdę może okazać się groźne, to wyjątkowo niska temperatura suchego lodu, osiągająca dokładnie -78,5 stopnia Celsjusza. Bezpośredni kontakt skóry z czymś tak zimnym może powodować poważne odmrożenia. Z tego powodu suchy lód nie może pływać swobodnie w szklance z napojem – należy ograniczyć możliwość jego kontaktu ze skórą. Wykorzystuje się do tego akcesoria takie jak mieszadełka do napojów lub kieliszki z podwójnym dnem, pozwalające na w pełni bezpieczne serwowanie eleganckich drinków.
Suchy lód jest bardzo wydajny, szczególnie gdy porównuje się go z tradycyjnym topniejącym lodem wodnym. Z jednej strony jego rekordowo niska temperatura potrafi w zaledwie moment schłodzić każdy napój, z drugiej natomiast może być przechowywany w warunkach izolacji termicznej bez dodatkowego źródła chłodzenia i nie tracić wiele na swojej objętości. Warta uwagi jest także niewielka cena suchego lodu, która, w porównaniu do kosztów wielu popularnych na imprezach i weselach atrakcji, jest właściwie niezauważalna. Piękny efekt otoczonych mgłą napojów będzie natomiast świetnie widoczny na zdjęciach i z pewnością na długo zapisze się w pamięci wszystkich zaproszonych gości.
Napoje z suchym lodem często serwuje się w szklankach i kieliszkach z podwójnym dnem, w których zimny granulat zostaje zamknięty w dolnej części naczynia. Inną możliwością jest wybór mieszadełka, do którego mieści się niewielka ilość suchego lodu. Częstą dekoracją imprez okolicznościowych są także kociołki z butelkami, z których unosi się gęsta mgła. W tym celu do dużego naczynia wkłada się zwykle klatkę wypełnioną suchym lodem, którą następnie przykrywa się lodem mokrym i napojami w butelkach.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|