Jesteś miłośnikiem naprawdę dobrej, aromatycznej herbaty, a filiżanka naparu to dla ciebie ważny element dnia? Być może słyszałeś o herbacie skalnej, a także że taką herbatę można zalewać kilkukrotnie, a ona wciąż zachowuje wspaniały smak i właściwości. Herbata skalna to napój wyjątkowy, mający ogromny potencjał – choć wciąż jeszcze nie tak popularny. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj tę niezwykłą herbatę, którą bez wątpienia można zaliczyć do grona herbat z prawdziwego zdarzenia. Nic dziwnego, pochodzi przecież prosto z Chin.
Herbata skalna — skąd ta nazwa? Pewne rodzaje herbat rosną wśród skał i o takich właśnie tutaj mowa. A dokładnie o herbatach Oolong pochodzących z rezerwatu przyrody Wuyishan w Chinach. Jest to jedno z najczystszych miejsc w Chinach, objęte specjalną ochroną i opieką UNESCO. Region ten, jego wysokość i mikroklimat stwarzają idealne warunki dla wieloletniego porostu krzewów najwyższej jakości herbaty.
Teren rezerwatu jest górzysty, bogaty we florę i faunę. Gleba niezwykle żyzna. Bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów sprawia, że oolongi z tego regionu są wysoce cenionymi herbatami nie tylko w Chinach, ale i na całym świecie. Rezerwat to miejsce porostu herbaty, ale także wielu innych, leczniczych roślin.
Yan Cha, czyli po chińsku herbata skalna, występuje w kilku rodzajach. Wśród nich króluje Yan Cha Da Hong Pao, która często uznawana jest za najcenniejszą herbatę wydaną przez chińską ziemię. Ważni politycy przybywający do Pekinu jako prezent otrzymują właśnie Da Hong Pao. Charakteryzuje się ona delikatnym smakiem prażonych orzechów, przeradzając się później w długo odczuwalny, owocowy posmak brzoskwini.
Herbaty skale cechują się dobroczynnym oddziaływaniem na układ krwionośny człowieka. Wspierają także działanie układu odpornościowego. Pozytywnie wpływają na stan skóry, kości i zębów. Herbaty skalne redukują stres, a tym samym niwelują zmęczenie. Wspomagają regulację flory bakteryjnej w jelicie grubym. Świetnie sprawdzają się jako wsparcie w procesie odchudzania.
Herbata skalna w dużej mierze zawdzięcza swoje właściwości tradycyjnemu sposobowi produkcji rzemieślniczej. Dzięki ręcznie dokonywanym zbiorom oraz ręcznej produkcji z herbaty wydobywane jest to, co najlepsze — wspaniałe walory smakowe i właściwości zdrowotne. Oczywiście, ogromne znaczenie ma też miejsce, w którym herbata rośnie — bogaty w minerały i unikalne mikroelementy teren chińskiego rezerwatu.
Jeśli jeszcze nie miałeś przyjemności skosztowania prawdziwej chińskiej herbaty skalnej, możesz odwiedzić sklep ze zdrową żywnością Artiunici.com, gdzie wśród unikalnych herbat i kaw, znajdziesz przede wszystkim najwyższej jakości herbatę skalną Da Hong Pao prosto z rezerwatu Wuyishan.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|