Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Gdzie kupić oscypki? Czym różni się prawdziwy oscypek od serków górskich?

04-02-2023, 19:38

Turyści przybywający w polskie góry od lat cieszą się wyjątkowym smakiem oscypków. Góralskie serki można spotkać niemal na każdym straganie na Podhalu. Te owcze wyroby stanowią doskonałą, zdrową przekąskę oraz smaczny dodatek do wielu potraw. Niestety nie każdy serek góralski to tradycyjny oscypek z certyfikatem. W naszym artykule podpowiadamy, jak rozpoznać ten prawdziwy i gdzie kupić najlepsze oscypki prosto z Podhala?

konto firmowe

reklama


Prawdziwe oscypki z certyfikatem, gołki oraz korbacze i inne sery góralskie znajdziesz w sklepie online Schronisko Bukowina. Te wyjątkowe produkty to oryginalne sery z Podhala, które dostarczą Ci niezapomnianych doznań smakowych. Dzięki nim poczujesz się tak, jakbyś był w górach!

Czy to na pewno oscypek?

Co roku miliony turystów udających się na wycieczkę w Tatry zajada się wyśmienitymi serami podhalańskimi. To przysmak, który nie tylko można znaleźć w Zakopanem na Krupówkach, ale także w drodze do Doliny Chochołowskiej, czy Kościeliskiej. Jednak oscypek i sery góralskie mają niewiele wspólnego. Jak to możliwe? Klasyczny oscypek ma wrzecionowaty kształt, jest wędzony i produkowany z minimum 60 % z mleka owczego i w 30 % z mleka krowiego. Ten tradycyjny przysmak wyrabiany przez górali, który można nabyć na przydrożnych straganach, powstaje zazwyczaj głównie z mleka krowiego. Jeśli chcesz zjeść oscypka oryginalnego, kup go w certyfikowanych bacówkach lub sprawdzonym sklepie internetowym z tradycyjnymi góralskimi produktami. 

oscypek schroniskobukowina.pl

Kiedy można kupić prawdziwy oscypek?

Z racji tego, że oryginalny oscypek wytwarzany jest w głównej mierze z mleka owczego, to czas jego dostępności uzależniony jest od wypasu owiec. Dlatego też certyfikowane oscypki można kupić w okresie od maja do września, kiedy to zwierzęta te wypasane są na halach przez baców. Te górskie smakołyki produkowane są od lat w ten sam tradycyjny sposób. Owcze mleko cedzi się przez lniane płótno i dodaje się do niego klag, czyli podpuszczkę. Kiedy mleko się zetnie, tworzy się masa serowa i serwatka. Masa serowa jest ręcznie odciskana, a następnie maczana w gorącej wodzie i formowana we wrzecionowate oscypki z wytłoczonymi wzorami. Tak przygotowane serki maczane są w solance, a później leżakują na półce i są wędzone dymem z drewna bukowego.

Gdzie można kupić prawdziwy oscypek?

Jeśli masz ochotę skosztować prawdziwego oscypka, to lepiej unikaj targowisk. Są one nastawione na turystów i niestety, ale nie znajdziesz na nich serków chronionych nazwą pochodzenia o wymiarach od 17 do 23 cm. Jeśli zależy Ci na autentyczności produktu, zrób zakupy w sklepie internetowym Schronisko Bukowina, gdzie dostępne są najlepsze oryginalne sery góralskie. Pochodzą one od sprawdzonych, lokalnych producentów serów i można nabyć je od początku maja do połowy października. Zaletą prawdziwych oscypków ze Schroniska Bukowina jest nie tylko to, że doskonale smakują - dzięki temu, że są pakowane próżniowo, można cieszyć się nimi jak najdłużej.

korbacze serki

Inne sery góralskie warte spróbowania

W ofercie sklepu online Schronisko Bukowina można znaleźć nie tylko wyjątkowe, klasyczne oscypki, ale także inne regionalne rarytasy - bryndzę, serki górskie, czy słynne nitki - korbacze. Podhalańskie przysmaki wytwarzane ze świeżego mleka owczego i krowiego uświetnią niejedną potrawę, ale najlepiej będą smakowały samodzielnie lub zaserwowane na ciepło z konfiturą żurawinową. 

---

Przeczytaj również artykuł: 

Zestawy świąteczne dobrym sposobem na budowanie relacji w firmie


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *              



Ostatnie artykuły:


fot. DALL-E



fot. DALL-E



fot. Freepik



fot. DALL-E



fot. DALL-E