Kawa to bez wątpienia jeden z ulubionych napojów na świecie. Jednak większość osób nie wie o niej zbyt wiele. Krąży wiele nieprawdziwych informacji na temat właściwości, smaku oraz wyglądu kawy. W naszym artykule dowiesz się więcej o tym niezwykłym napoju. Ułatwimy Ci wybór ulubionej mieszanki i rozwiejemy Twoje wątpliwości na temat kawy.
Jeśli chodzi o korzyści oraz złe konsekwencje picia kawy, istnieje wiele różnych teorii. Większość informacji, które napotkasz, to mity. Nie obawiaj się, że picie kawy podwyższa ciśnienie, czy przyczynia się do zawału serca lub udaru. Badania naukowe to wykluczają. Efekt podniesienia ciśnienia po wypiciu kawy jest tylko chwilowy.
Nie ma również dowodów na to, że picie kawy przyczynia się do rozwoju osteoporozy czy nowotworów. Wręcz przeciwnie - istnieją podejrzenia, że kawa może mieć działanie zapobiegawcze jeśli chodzi o raka prostaty, piersi, czy przewodu pokarmowego.
Udowodniono również, że kofeina wspomaga działanie przeciwbólowe i przyspiesza metabolizm tłuszczu. Warto także wspomnieć, że kawa pomaga przy poprawie koncentracji i poprawia szybkość reakcji.
Przez lata reklamodawcy utrwalali w nas przekonanie, że dobrej jakości kawa składa się w 100% z ziaren Arabiki. Ta odmiana zawiera więcej olejków i może pochwalić się bardziej bogatym aromatem. Wiele osób kojarzy Robustę z kwaśnym, niepożądanym posmakiem.
W rzeczywistości espresso zaparzone z Arabiki również posiada owocowe, kwaskowe nuty. To wynika z wielu czynników uprawy ziaren. Jeśli lubisz bardziej zbalansowane smaki, zachęcamy Cię do wyboru mieszanek obu ziaren.
Zielona kawa stała się w ostatnich latach bardzo popularna. To zasługa zawartych w niej antyoksydantów. My polecamy taką mieszankę również ze względu na silne właściwości pobudzające. Zielona kawa jest dostępna zarówno w postaci całych ziaren, jak i mielonych. Pamiętaj jednak, że surowiec nie jest palony, a napój nie zawiera tak bogatego aromatu, jak tradycyjna kawa.
Kawa rozpuszczalna ma wielu przeciwników. Główny argument, który podają to szkodliwy skład takiego produktu, obejmujący tłuszcze trans oraz emulgatory. W rzeczywistości kawa rozpuszczalna jest wysuszonym ekstraktem wcześniej zaparzonej kawy. Napój nie zawiera tyle walorów smakowych, co prawdziwa palona kawa, ale jest bezpieczny dla zdrowia. Radzimy jednak unikać saszetek 3w1 oraz 2w1. Napoje kawowe tego typu rzeczywiście posiadają niekorzystny skład i warto ich unikać.
Wiele osób myli kwasowość z kwaśnym smakiem kawy. Pierwsza cecha jest jak najbardziej pożądana i nadaje napojowi owocowy aromat i posmak. Jeśli pijąc kawę odczuwasz kwaśny smak, prawdopodobnie wynika to z nieodpowiedniego sposobu przyrządzenia mieszanki, złej jakości ziaren lub nieczystości zalegających w ekspresie.
Większość z nas uważa, że najmocniejszy napój kofeinowy to espresso. W rzeczywistości jednak, jeśli zależy nam na dużej zawartości kofeiny oraz mocnym pobudzeniu, warto zwrócić uwagę na inny czynnik. Ważny jest czas ekstrakcji. Im dłużej ziarna mają kontakt z gorącą wodą, tym większa ilość kofeiny przeniknie do napoju. Urządzenie przelewowe przygotuje o wiele mocniejszą kawę niż ekspres ciśnieniowy.
Niestety wiele mieszanek kaw obecnych na rynku jest sztucznie aromatyzowana. Najczęściej znajdziesz kawy o sztucznym aromacie orzechów, czekolady, owoców, czy karmelu. My polecamy szukać kawę, której zapach powstał w wyniku naturalnej obróbki. Na aromat oraz smak kawy wpływa przede wszystkim stopień palenia. Ziarna ciemno palone charakteryzują się czekoladową nutą. Odmiany średnio palone są bardziej zbalansowane i często dają lekko miodowy aromat. Jasno palona kawa najczęściej posiada owocowy posmak. Popróbuj każdej z mieszanek i wybierz odpowiednią dla siebie.
Być może należysz do tych osób, które uważają, że espresso powinno być w kolorze głębokiej czerni. W rzeczywistości to cecha, która świadczy o nieprawidłowym sposobie przyrządzenia napoju. To oznaka, że przeprowadzono zbyt drobne mielenie ziaren lub ustawiono zbyt wysokie ciśnienie w trakcie parzenia. Analogicznie barwa espresso nie powinna być zbyt jasna. Wtedy możemy przypuszczać, że ziarna były zmielone zbyt grubo i użyto za niskiego ciśnienia. Idealne espresso poznasz po puszystej piance o orzechowym posmaku. Crema powinna utrzymać się przez cały czas picia napoju. Ta cecha espresso dużo powie Ci na temat umiejętności baristy.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
Szkło ochronne i etui do Galaxy S20 Ultra - które produkty warto kupić a których unikać?
|
|
|
|
|
|