Opakowania cukiernicze pełnią bardzo istotną funkcję w każdej cukierni - to od nich zależy, w jakim stanie wyrób dotrze do klienta. Pojemniki niskiej jakości często doprowadzają do powstania nieprzyjemnych sytuacji, takich jak uszkodzenie, a nawet upuszczenie wypieku. Jak się okazuje, jednorazowe opakowania cukiernicze mogą także wpływać na wizerunek firmy. Decydując się na produkty ekologiczne nie tylko dbamy o środowisko, ale i zyskujemy uznanie w oczach klientów. Czy jednak takie rozwiązanie sprawdzi się w każdej cukierni? Zapraszamy do lektury!
reklama
Jeszcze do niedawna to plastikowe opakowania cukiernicze cieszyły się największą popularnością w branży. Nic w tym dziwnego - są trwałe, umożliwiają bezpieczny transport wypieków, a także pozwalają na ich estetyczną prezentację. Ze względów środowiskowych, częstotliwość wykorzystywania plastikowych pojemników zaczęła stopniowo spadać. Chociaż wykonuje się je z politereftalanu etylenu (PET), który można poddać recyklingowi, cały proces jest niezwykle skomplikowany i kosztowny. Z tego powodu to właśnie opakowania ekologiczne zaczęły zyskiwać coraz większą popularność.
Ekologiczne opakowania cukiernicze to takie, który powstały na bazie naturalnych materiałów. Najczęściej wytwarzane są z kartonu lub papieru, z niewielką domieszką PLA - polimeru uzyskiwanego z surowców roślinnych. Opakowania te są w pełni biodegradowalne. Co to oznacza? To, że w odróżnieniu od plastiku, po określonym czasie ulegają naturalnemu rozkładowi, nie zaśmiecając przy tym środowiska naturalnego. Zarówno karton, jak i papier są całkowicie bezpieczne dla zdrowia i mogą mieć styczność z żywnością. Każda dobra hurtownia opakowań cukierniczych powinna mieć ekologiczne pojemniki jednorazowe w swojej ofercie.
W dzisiejszych czasach, dzięki swobodnemu dostępowi do internetu znalezienie interesującej nas firmy lub usługodawcy nie stanowi większego problemu. Wystarczy wiedzieć jak korzystać z wyszukiwarki Google - i to wszystko. Jeśli interesują nas ekologiczne opakowania cukiernicze, wpiszmy, na przykład: “ekologiczne pojemniki jednorazowe hurtownia”, bądź też “hurtownia opakowań cukierniczych eko”. Uzyskane wyniki powinny być satysfakcjonujące.
Jednorazowe pojemniki cukiernicze wykonane z materiałów biodegradowalnych znajdą wiele zastosowań. Najczęściej przybierają one formę opakowań do ciast i tortów - występują w wielu kształtach oraz rozmiarach, dzięki czemu bez problemu można znaleźć pojemnik dopasowany do konkretnego wypieku. Niekiedy wyposażone są one w specjalne uchwyty, ułatwiające przenoszenie i transport wyrobów. Do tego praktyczne zaczepy umieszczone po bokach zapobiegają niekontrolowanym otwarciom pudełka.
Ekologiczne pojemniki na torty i ciasta są często wybierane nie tylko ze względów środowiskowych. Materiał, z którego są wykonane - najczęściej jest to tektura falista - cechuje się wyjątkową wytrzymałością. Proces ich składania jest prosty, a przed złożeniem nie zajmują wiele miejsca - bez problemu można mieć przygotowanych nawet kilkaset pudełek czekających na zapleczu cukierni.
Foto: Pexels.com. Źródło: materiał partnera
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*