Sushi staje się coraz bardziej popularną potrawą w Polsce. Tendencja taka zaczęła się jakiś czas temu i cały czas utrzymuje się jej wzrost. Na ulicach widzimy coraz więcej barów, które w swoim menu oferują dania kuchni azjatyckiej – w tym właśnie sushi. Nie zawsze jednak sushi smakuje tak, jak powinno. Jest kilka, w gruncie rzeczy bardzo prostych zasad, którymi należy się kierować, jeśli chodzi o przyrządzenie takiego dania. Są to absolutne podstawy – coś, na co powinien zwracać uwagę właściciel każdej restauracji, która w swoim menu ma właśnie sushi.
Przede wszystkim – odpowiednio przygotowany ryż
Nie ma chyba nic gorszego, niż źle przygotowany ryż do sushi. Ideą przygotowania tej potrawy, jest zawijanie odpowiednio skomponowanych rolek. Żeby jednak wykonać ten proces prawidłowo, musimy mieć składnik, który będzie nam we właściwy sposób sklejał taką rolkę. W przypadku sushi, jest to właśnie ryż. Nie może być to ryż, który kupimy w pierwszym lepszym dyskoncie. Po pierwsze dlatego, że możemy napotkać spory problem, jeśli chodzi o jego ugotowanie i tym samym – uzyskanie jego odpowiedniej konsystencji. Po drugie zaś – wbrew pozorom – ryż do sushi ma też bardzo specyficzny smak. Jeśli zatem zależy nam na przygotowaniu smacznego sushi, powinniśmy zacząć od tego, aby kupić właściwy do tego celu ryż. To jednak dopiero początek drogi.
Technika gotowania
Kiedy wybierzemy już taki ryż, który będzie przeznaczony do przyrządzenia z niego sushi, musimy tez wiedzieć, w jaki sposób prawidłowo go ugotować. I tutaj jest jedna, bardzo ważna kwestia: gotując taki ryż w „zwykłym” garnku, możemy mieć spory problem, jeśli chodzi o uzyskanie odpowiedniej konsystencji ryżu. Najlepiej zatem, jeśli rzeczywiście chcemy przyrządzić sushi, któremu najbliżej będzie do tego, serwowanego w Japonii, zaopatrzyć się w specjalne urządzenie, jakim jest rice cooker. Gotując ryż w takim urządzeniu, mamy gwarancję po pierwsze tego, że ryż się nie przypali, zaś po drugie, uzyskamy właściwą jego konsystencję.
Nie samym ryżem człowiek żyje, czyli co włożyć do środka?
Sushi, przede wszystkim kojarzy nam się z surową rybą i zasadniczo jest to baza do stworzenia tej potrawy (zaraz po ryżu). Nie oznacza to jednak, ze może być ono podawane tylko i wyłącznie z rybą. Do wypełnienia środka sushi, możemy użyć świeżego ogórka, papryki, awokado czy mango – jeśli chcemy, aby było ono bardziej słodkie. Doskonałym połączeniem jest także ryba maślana (może być lekko wędzona) z truskawkami. Jeśli mamy taką ochotę, możemy wypełnić także nasze rolki sushi np. owocami morza, takimi jak paluszki surimi czy krewetki. W przypadku tych drugich, warto jest je jednak wcześniej odpowiednio przygotować.
Aby jednak dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego, jak powinno wyglądać i smakować naprawdę porządnie przygotowane sushi, polecamy odwiedzić stronę http://sushicorner.pl/. Z pewnością okaże się ona w tym aspekcie bardzo pomocna.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|