Czarny bez to dość popularna roślina w Polsce, która jest powszechnie doceniana za swoje dobroczynne właściwości. Kiedy kwitnie, zachwyca białymi, drobnymi kwiatami, które mogą być piękną ozdobą domu. Co jednak istotne, nie tylko kwiaty, ale także jego owoce są stosowane choćby przy walce ze stanami grypowymi, przeziębieniami, chorobami przebiegającymi z gorączką oraz stanem zapalnym górnych dróg oddechowych.
Czarny bez znany w Polsce jako bez lekarski, bez apteczny, bez pospolity, dziki bez oraz bzowina czarna to roślina, którą można powszechnie spotkać jako rozrastające się krzewy czy stosunkowo niskie drzewa osiągające maksymalnie 10 metrów wysokości. Co ciekawe, czarny bez ma dość niewielkie wymagania glebowe, dlatego można go spotkać niemal we wszystkich zakątkach świata – od Ameryki Północnej i Południowej, przez Europę, Afrykę, aż po daleką i egzotyczną Azję.
Kiedy czarny bez kwitnie (co przypada na maj i czerwiec), pojawiają się na nim drobne, białe kwiaty o bardzo intensywnym zapachu. Późnym, latem roślina obradza w małe, okrągłe i mięsiste owoce, które dojrzewając, zyskują ciemnofioletowy kolor, przez co łudząco przypominają jagody.
Przeziębienia czy osłabienie organizmu spowodowane sezonowym spadkiem odporności – to dobre powody, dla których warto pomyśleć o sięganiu po produkty na bazie owoców lub kwiatów czarnego bzu. Pamiętaj o tym zwłaszcza wiosną, jesienią i zimą, kiedy układ odpornościowy wymaga szczególnego wsparcia. Preparaty na bazie czarnego bzu, a więc napary, inhalacje, wywary, soki czy syropy (np. https://sambucol.pl/produkt/sambucol-original-formula-syrop/), które mają go w swoim składzie mogą być zatem ciekawą propozycją dla osób, którym zależy na wspomaganiu swojego układu immunologicznego.
Czarny bez znany jest jako jedna z najstarszych roślin o właściwościach leczniczych. Cenne właściwości mają zarówno kwiatostany, owoce, liście, korzenie, jak i kora tej rośliny. Najczęściej jednak, do wspomagania odporności wykorzystuje się kwiaty oraz dojrzałe, ciemnofioletowe owoce.
Napary z kwiatów czarnego bzu wykazują działanie napotne, przeciwzapalne, a także moczopędne i wykrztuśne – są więc szczególnie polecane przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, a także w chorobach, którym towarzyszy gorączka. Taki napar dobrze sprawdzi się także przy anginie (jako naturalna płukanka) czy w stanach zapalnych gardła.
W kwiatach czarnego bzu można znaleźć m.in. flawonoidy wykazujące działanie antyoksydacyjne, sterole, fenolokwasy i olejki eteryczne.
Owoce czarnego bzu to prawdziwe bogactwo cennych składników bioaktywnych takich, jak: kwasy organiczne, witaminy (C i witaminy z grupy B: B2, B6), niacyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy i węglowodany.
Czarny bez działa:
Warto zatem sięgać po preparaty na bazie owoców i kwiatów czarnego bzu – zwłaszcza w przejściowych okresach obniżonej odporności, czyli jesienią i zimą. Aby czerpać z nich jak najwięcej dobroczynnych korzyści, niezbędny jest umiejętny proces ich obróbki i podawania w odpowiedniej, przemyślanej formie np. pod postacią syropów i naparów.
Bibliografia:
---
Fot: Adobe
Źródło: Artykuł sponsorowany
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|