Każda gospodyni domowa posiada wiele sprawdzonych przepisów, które doskonale odnajdują się w sytuacji, gdy potrzebujemy przygotować coś wyjątkowego. Taka sytuacja zdarza się, gdy zapowiedzą się do nas goście, gdy zbliżają się święta lub inne uroczystości lub gdy po prostu pragniemy przygotować coś wyjątkowego dla naszych najbliższych.
W zależności od sytuacji, doskonale sprawdzą się przepisy na ciasta, przepisy na dania główne lub desery. Przygotowanie wybranej potrawy zależy przede wszystkim od tego, ile czasu na przygotowanie posiadamy. Jeżeli sytuacja jest awaryjna i goście mają zjawić się za kilka minut, to najlepiej skorzystać z błyskawicznych przepisów. Innym rozwiązaniem jest przygotowanie dania z półproduktów. Dobra gospodyni wie, że zawsze warto mieć w domu awaryjne produkty, które doskonale sprawdzą się w przypadku najazdu gości. Kawałek zamrożonego ciasta lub ciasto w proszku może zawsze czekać na swoją kolej.
Jeżeli jednak dysponujemy odpowiednią ilością czasu i do tego posiadamy wszystkie niezbędne składniki, to możemy pokusić się o przygotowanie czegoś bardziej pracochłonnego i wymagającego czasu. Jednym z takim ciast, które potrzebuje czasu aby zachwycało swoim smakiem, jest ciasto drożdżowe. Dobre ciasta drożdżowe powinny wyróżniać się lekkością i słodyczą. Ale aby to osiągnąć, ciasto potrzebuje czasu na wyrośnięcie.
Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzeba kilku składników. Przepis na ciasto drożdżowe mówi, że na sam początek należy przygotować zaczyn. Składniki na zaczyn to: pół szklanki ciepłego mleka, łyżeczka cukru, pół kostki drożdży oraz niecała szklanka mąki. Wszystkie te składniki należy połączyć i odstawić w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien spokojnie rosnąć około dwudziestu minut.
Po tym czasie należy przygotować ciasto właściwe. Do jego przygotowania potrzebne będą: cztery szklanki mąki, szklanka mleka, osiem żółtek, szklanka cukru, pół kostki masła. Wszystkie składniki należy połączyć, zaczynając od tych sypkich. Do wymieszanych składników sypkich dodajemy ciepłe mleko, rozpuszczone masło oraz zaczyn. Całość należy wyrabiać dość długo, tak aby ciasto zaczęło odchodzić od rąk. Trwa to zazwyczaj około dziesięciu minut. Można skorzystać z miksera z nakładkami do ciasta drożdżowego.
Po wyrobieniu ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż wyrośnie podobnie jak zaczyn. Czas wyrastania ciasta zależy głównie od tego, jak będą pracowały drożdże. Trwa to zazwyczaj około pół godziny. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu wkładamy ciasto do formy i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|