Kawa najlepiej smakuje i jest najbardziej aromatyczna, kiedy jest świeżo zmielona. Nawet ta przechowywana w hermetycznie zamykanym opakowaniu lub w puszce z czasem traci swoje właściwości. W domu, a tym bardziej w kawiarni powinno się stosować kawę mieloną przed zaparzeniem, a nowoczesne młynki elektryczne do kawy gwarantują idealne i szybkie zmielenie nawet dużej ilości ziaren.
Pierwsze ziarna kawy mielono w młynku ręcznym. Także dzisiaj można je kupić, ale należy pamiętać, że młynek ręczny wymaga około 70 obrotów korbą, by otrzymać odpowiednią porcję dobrze zmielonych ziaren do zaparzenia kawy. W młynku ręcznym umieszczony jest zwykle żeliwny mechanizm tnący, chociaż zdarzają się też mechanizmy ceramiczne. Mają one kształt ślimaka uruchamianego za pomocą korby.
Zdecydowanie szybciej zmielimy kawę młynkiem elektrycznym. Proces ten trwa bowiem kilkadziesiąt sekund i nie wymaga żadnego wysiłku. Ziarna kawy wsypuje się do pojemnika i naciska guzik. W nowoczesnych modelach można też ustawić pożądaną grubość ziaren, a nawet wykorzystać programator czasowy. Młynki elektryczne dzielą się na udarowe i żarnowe.
Młynek udarowy, czyli nożowy, posiada dwuramienny stalowy nóż, który obracając się, tnie ziarna kawy. Można go wykorzystać także do mielenia zbóż, przypraw i orzechów. Ma on jednak jedną niezwykle istotną wadę: podgrzewa ziarna, dlatego kawa z takiego młynka nie jest idealnie aromatyczna. W młynkach żarnowych mechanizm mielący wykonany ze stali lub ceramiki jest stożkowy lub płaski, zbudowany z dwóch elementów, które obracają się i miażdżą ziarna kawy. Taka kawa nie jest podgrzewana i nie traci swoich walorów, a grubość ziaren można regulować, zbliżając lub oddalając od siebie żarna.
Młynek do kawy ręczny stosowany w domach posiada żeliwny lub ceramiczny mechanizm, który pozwala na ustawienie stopnia zmielenia kawy. Do przygotowania naparu w kawiarce, ekspresie przelewowym lub ciśnieniowym można przygotowywać ziarna zmielone na różną grubość, za każdym razem otrzymując mniej lub bardziej intensywny napar. Mielenie ręcznym młynkiem nie nagrzewa ziaren, dlatego aromat kawy jest intensywny. Niektórzy miłośnicy młynków do kawy ręcznych twierdzą, że sam proces mielenia ich uspokaja, nie jest to jednak rozwiązanie dla osób, które spieszą się do pracy albo przygotowują kawę dla kilku osób jednocześnie. To młynek dla prawdziwych miłośników kawy, którzy wyczuleni są na jej smak, a przygotowanie naparu traktują jak codzienny, odprężający rytuał.
Ponieważ młynek żarnowy jest młynkiem automatycznym, a do tego dokładnie i bez podnoszenia temperatury mieli kawę, jest on polecany osobom prowadzącym kawiarnie, restauracje i inne rodzaje punktów gastronomicznych, a także właścicielom sklepów z kawą, którzy oferują klientom usługę mielenia wybranych ziaren. Młynki żarnowe dzielą się na stalowe oraz ceramiczne. Młynki stalowe mają bardzo wysoką wytrzymałość, dzięki czemu mogą mielić przez długi czas bardzo duże ilości ziaren. Minusem tego typu młynków jest jednak hałas, jaki wydają podczas pracy. Ciszej działają natomiast młynki ceramiczne, ale za to uważane są za mniej odporne na uszkodzenia. Jednak właściwie wykorzystywane i montowane w wysokiej klasy urządzeniach markowych, posłużą przez wiele lat.
Wybierając młynek żarnowy do gastronomii lub do sklepu z kawą, warto zwrócić uwagę na jego parametry: moc, szybkość i dodatkowe funkcje. Im moc wyższa, tym więcej ziaren młynek zmieli za jednym razem. Modele ze średniej półki mają moc 150W, są przyzwoite, ale można znaleźć także urządzenia o większej mocy. W mieleniu liczy się także prędkość. Ponieważ młynki żarnowe nie podnoszą temperatury ziaren, mogą pracować szybko bez szkody dla aromatu i smaku, a im szybciej mielą, tym są bardziej wydajne. W opisie młynków producenci podają, ile gramów kawy młynek zmieli w ciągu minuty. Dobrej jakości urządzenia do mielenia kawy pozwalają na ustawienie grubości mielenia, dlatego ziarna można wykorzystać do parzenia w kawiarce i w różnych ekspresach do kawy. Niektóre modele mają programatory czasowe, liczniki kaw i funkcję automatycznego wyłączania urządzenia.
Cena młynka żarnowego uzależniona jest od jego mocy, dodatkowych funkcji, wielkości. Najtańsze, takie do użytku domowego, kupimy za 50-500 zł. Duże, profesjonalne młynki żarnowe dla gastronomii kosztują od około 1000 zł. Są to urządzenia o wysokiej mocy, które zmielą w krótkim czasie duże ilości ziaren i zapewnią kawie głęboki aromat oraz wyjątkowy smak.
Świetnym rozwiązaniem do domu i do lokalu gastronomicznego może być ekspres ciśnieniowy z młynkiem. Taki automat posiada podajnik na ziarna kawy i mieli je tuż przed zaparzeniem. Zaawansowany ekspres ciśnieniowy do kawy z młynkiem może przygotować espresso, americano, latte czy cappuccino odpowiednio dobierając ilość ziaren i mieląc je na określoną grubość. Dzięki temu osoba, która obsługuje ekspres, nie musi mieć żadnego doświadczenia i żadnej wiedzy związanej z przygotowywaniem kawy. Ekspres taki eliminuje też konieczność samodzielnego mielenia ziaren. W większości tego typu urządzeń stosowane są młynki żarnowe, dzięki czemu kawa mielona jest błyskawicznie.
Jeśli kupisz do domu, do wymarzonej kawiarni, baru czy sklepu młynek do kawy, masz gwarancję, że zaparzone ziarna pozwolą uzyskać głęboki smak i aromat, który klienci docenią. Szeroki wybór profesjonalnych młynków do kawy z dozownikiem znaleźć można na stronie https://www.goga-gastro.pl. Firma specjalizuje się w sprzedaży urządzeń i akcesoriów dla gastronomii, dlatego tutaj właśnie można liczyć na profesjonalne doradztwo i dostawę zakupów pod wskazany adres.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|