Niewątpliwie powinniśmy szczególną uwagę zwracać na smak potraw i tego trzymać się przede wszystkim. Nie sposób jednak zapomnieć o magicznej otoczce lub jej braku, czyli stylu, w jakim został udekorowany stół. Jaką rolę odgrywają na nim takie elementy jak np. sztućce?
Szeroko pojęty savoir-vivre w rzeczy samej odnosi się również do zagadnień związanych z zachowaniem się przy stole, a także ułożeniem na nim wybranych przedmiotów. Powszechnie obowiązujące zasady dobrze byłoby przestrzegać nie tylko podczas oficjalnych uroczystości, ale także i w domowym zaciszu. Dzięki temu posiłki spożywane w szerszym gronie nabiorą zupełnie innego charakteru.
Zanim goście zasiądą w ogóle do stołu, konieczne będzie jego przygotowanie w zależności od tego, z jakim posiłkiem będziemy mieć do czynienia. To naturalne, że zastawa obiadowa będzie różnić się pod pewnymi względami od kolacji, czy kameralnej imprezy okolicznościowej. Po założeniu obrusu i zgromadzeniu wokół stołu odpowiedniej liczby krzeseł można przejść do dalszych czynności. O ile ułożenie talerzy nie sprawia nikomu problemów, o tyle nie każdy ma pojęcie o tym, gdzie powinny znaleźć się wybrane sztućce.
Najlepszym sposobem, by uniknąć faux-pas, jest poszerzenie wiedzy na temat savoir-vivre. Dzisiaj dostęp do wiedzy jest na tyle prosty, że bez trudu można zagłębić się w tajniki tej sztuki. Przybory służące nam do jedzenia w pierwszej kolejności powinny zostać wypolerowane. Istotnym faktem jest to, by wszystkie pochodziły z tego samego kompletu. Zakładając, że liczba sztućców jest wystarczająca dla wszystkich zaproszonych gości, przychodzi moment, kiedy trzeba je rozmieścić we właściwy sposób. Po prawej stronie winien znaleźć się nóż obiadowo-deserowy, łyżka do zupy, a także nóż stołowy. Miejsce z lewej zarezerwowane jest dla widelca do dań głównych oraz dla zakąsek. W przypadku widelczyków do ciast oraz łyżeczki do kawy nie ma jednomyślnego stanowiska. Jedni uważają, że powinny być wcześniej na stole, drudzy natomiast polecają dołożyć je w odpowiednim momencie.
Podobnie jak w przypadku innych elementów zastawa stołowa może różnić się od siebie nie tylko wyglądem. Nie należy jednak zapominać o istotnej roli prezencji. Aspekty wizualne z pewnością mają znaczenie wszędzie tam, gdzie dba się o najwyższą jakość detali. Z grona wielu kompletów dostępnych na rynku na uwagę zasługują np. sztućce philipiak.
Ceniony włoski producent postawił na klasyczny, minimalistyczny styl, który istotnie może się podobać. Nie od dziś wiadomo, że piękno tkwi w prostocie i nie sposób się z tym twierdzeniem nie zgodzić. Jednak w przypadku przyborów służących do jedzenia równie istotne jest to, jak w praktyce leżą one w dłoni. Wyważenie sztućców philipiaka to akurat klasa sama w sobie i wzór dla innych producentów jak powinni to robić.
Szczegółowe informacje na temat kompletów wykonanych ze szlachetnej stali nierdzewnej choromowo-niklowej sygnowanej logiem Philipiak można znaleźć m.in. tutaj: http://www.philipiaksalony.pl/philipiak-gotuj-zdrowo. Są dostępne zarówno w zestawach dla sześciu, jak i też dla dwunastu osób.
Niewiele trzeba, by uczynić posiłek spożywany we wspólnym gronie wydarzeniem na miarę królewskiej ceremonii. Wystarczy przyłożyć się do przygotowań tak, by nie pominąć żadnego, kluczowego detalu. Dobrze jest ponadto posiadać wysokiej klasy zastawę, w tym najwyższej jakości sztućce, pełniące nie tylko funkcję praktyczną, ale i ozdobną.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|