Transport produktów na duże odległości wymaga odpowiedniej logistyki, ale największy problem stwarzają produkty, które muszą być przechowywane w niskiej temperaturze. Nie można ich załadować do każdej naczepy. W jaki sposób powinny być transportowane produkty o wymagającym charakterze?
Czy każda firma poradzi sobie z transportem chłodniczym?
Transport żywności lub innych szybko psujących się produktów najlepiej powierzyć firmie wyspecjalizowanej w tej dziedzinie, która jest wyposażona w nowoczesną i dostosowaną do potrzeb flotę. Pracownicy muszą być przeszkoleni w zakresie przepisów dotyczących przewozu towarów w temperaturze kontrolowanej. W grę wchodzi nie tylko transport chłodniczy, ale również mroźniczy. W przypadku produktów, które muszą być przechowywane w określonej, stałej temperaturze organizacja całego transportu wiąże się z zadbaniem o najmniejsze detale. Równie duże znaczenie ma moment załadunku i rozładunku. Należy pamiętać, że towar musi zachować właściwą temperaturę na każdym etapie przewozu. Konieczne jest również zaplanowanie możliwie najkrótszej trasy przejazdu. Firmy zajmujące się transportem chłodniczym zapewniają spełnienie wszystkich wymogów.
Naczepy niezbędne do transportu towarów w temperaturze kontrolowanej
Nie wszystkie firmy transportowe mogą zagwarantować transport mroźniczy, ponieważ potrzebny jest do tego tabor samochodów ciężarowych spełniający odpowiednie warunki. W temperaturze kontrolowanej muszą być przewożone produkty żywnościowe takie jak: mięso, ryby, mrożonki czy produkty nabiałowe. Niskich temperatur wymagają również niektóre kosmetyki i farmaceutyki. Produkty można przewozić nawet w temperaturze -30°C. Jeżeli konieczny jest transport towarów, które wymagają różnych temperatur nie trzeba korzystać z kilku naczep, o ile ilość jest taka, że zmieszczą się w jednej, ponieważ naczepy są wyposażone w przesuwne ściany grodziowe. Ściany ustawia się odpowiednio, wyodrębniając komory, w których można utrzymywać różne temperatury. Uzyskanie odpowiedniej przestrzeni na towar nie przysparza większych problemów. Temperatura jest kontrolowana w każdej z komór przez cały czas transportu. Kompleksową obsługę transportu chłodniczego zapewnia Dasko. Niektóre produkty takie jak kwiaty można przewozić w chłodniach typu doppelstock. Są wyposażone w podwójną podłogę, co umożliwia stworzenie drugiego poziomu gwarantującego optymalny transport towaru.
Monitoring temperatury na całej trasie
Stała temperatura podczas transportu jest zapewniana przy pomocy zautomatyzowanego systemu monitoringu. Pojazdy są wyposażone w termografy i jest dostępna opcja wydruku temperatury. Dzięki temu klient może sprawdzić, w jakich warunkach faktycznie jest przewożony jego towar. Stosowane urządzenia spełniają wymogi zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności (Dz. U. z 2003 r. Nr 21 z dnia 10.02.2003r , poz. 179).
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|