Garcinia Cambogia, zwana również tamaryndowcem malabarskim to roślina pochodząca z Indonezji, uprawiania natomiast jest w całej Azji południowo – wschodniej, oraz w centralnej i zachodniej Afryce.
Żółte owoce rośliny kształtem przypominają małe dynie. W medycynie naturalnej Garcinia Cambogia stosowana jest od tysięcy lat, a jej działanie szeroko doceniane. Owoc ten wykorzystywany jest także jako składnik wielu leków. Największą jednak popularność przyniosły roślinie jej właściwości odchudzające, dzięki dużemu stężeniu kwasu hydroksycytrynowego HCA, który powoduje szybsze spalanie tłuszczów oraz węglowodanów. Kwas HCA powoduje uczucie sytości i zmniejsza apetyt.
Garcinia Cambogia właściwości
Owoce Garcinii Cambogii bogate są w fosfor, żelazo, wapń, tiaminę, ryboflawinę, oraz niacynę. Oprócz właściwości odchudzających spożywanie tej rośliny pozwala obniżyć zły cholesterol, obniża także ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Co więcej spożywanie rośliny pozwala obniżyć gorączkę, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Garcinia Cambogia stosowana jest także jako środek zwalczający biegunkę, hemoroidy, wrzody i wszelkie pasożyty. Idealna jest zatem na choroby układu moczowego, wszelkie pleśniawki, a także świetnie rozprawia się z zapaleniem stawów.
Garcinia Cambogia – skąd się wzięły właściwości odchudzające?
Tak jak wspomniałam wyżej, wszystko za sprawą kwasu hydroksycytrynowego HCA. To on hamuje apetyt i przyśpiesza spalanie tłuszczów. Kwas HCA działa na poziomie komórkowym. Ogranicza syntezę nowych kwasów tłuszczowych, a nasila utlenianie obecnych. Powoduje uczucie sytości, hamuje apetyt dzięki czemu może być ogromnym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Osoby stosujące suplementy bogate w owoc Garcinii Cambogii przyznają, iż znacznie szybciej udaje im się zrzucić zbędne kilogramy, oczywiście w połączeniu ze zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną. Badania wykazały, iż wprowadzenie do diety produktów zawierających kwas hydroksycytrynowy powoduje utratę masy ciała (około pół kilograma na tydzień).
Garcinia Cambogia – zastosowanie
Garcinię cambogię stosuje się do walki z:
otyłością
starzeniem się organizmu
utratą jędrności skóry
napadami głodu
leniwym metabolizmem
problemami trawiennymi (zespół jelita drażliwego)
wysokim cholesterolem
problemami skórnymi
uczuciem zmęczenia
bolącymi stawami
brakiem energii i ospałością
Garcinia Cambogia występuje w postaci suplementów, których stosowanie nie jest kłopotliwe, a systematyczność ich przyjmowania szybko przynosi efekty. Wszelkie właściwości tego wspaniałego owocu, a zwłaszcza właściwości odchudzające zostały potwierdzone przez naukowców i dietetyków. Kwas HCA zwiększa wykorzystanie zapasów tkanki tłuszczowej, stymuluje utlenianie lipidów hamując tym samym zużywanie glikogenu, znajdującego się w wątrobie i mięśniach. Wystarczy niewielki wysiłek fizyczny, aby uruchomić ten proces. Dzięki temu efektywnie ćwiczyć może także osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z treningami. Utrata zbędnych kilogramów stanie się łatwiejsza, a ćwiczenia znacznie bardziej efektywne. Co ważne liczne badania kliniczne wykluczyły skutki niepożądane tamaryndowca.
Aktualności
|
Porady
|
Gościnnie
|
Katalog
Bukmacherzy
|
Sprawdź auto
|
Praca
biurowirtualnewarszawa.pl wirtualne biura w Śródmieściu Warszawy
Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.
*
|
|
|
|
|
|