Apple Facebook Google Microsoft badania bezpieczeństwo patronat DI prawa autorskie serwisy społecznościowe smartfony

Ekologiczna żywność – co warto dodać do swojej diety, by czuć się zdrowo i energicznie?

25-01-2019, 07:44

Sklepów z ekologiczną żywnością powstaje jak grzybów po deszczu. To dobry znak – polscy konsumenci zaczęli zwracać uwagę na to co wkładają do garnka i przez to popyt na zdrową żywność oraz na naturalne suplementy diety jest z roku na rok większy. W jakie produkty warto inwestować, by czuć się lepiej, mieć energię do działania każdego dnia i odpowiednio odżywiać swój organizm? Oto propozycje ekologicznej żywności, która z miejsca poprawi wasze zdrowie!

mat partnera

Ziarna, rośliny strączkowe i suszone owoce 

Najtańsze i zdecydowanie niedoceniane w kategorii zdrowej, ekologicznej żywności są wszelkiej maści ziarna. W tych drobnych produktach ukryta jest moc mikroskładników, witamin oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Wiele ziaren oraz roślin strączkowych to bardzo bogate źródło aminokwasów, dlatego warto dodać je do swojej diety, gdy stronimy od potrwa mięsnych. Ziarna w to bodaj najtańsze produkty w sklepach z ekologiczną żywnością i przy odrobinie wiedzy, co potrzebne jest nam do prawidłowego funkcjonowania, możemy zaopatrzyć się w te produkty w niemal w każdym markecie spożywczym (zobacz sklep ekologiczny Ekoflos.pl).

Suszone owoce to świetna przekąska dla osób, które chcą jadać zdrowo. Ekologiczne produkty spożywcze z tej kategorii to oczywiście popularne suszone jabłka, śliwki czy morele, dostępne na wagę w wielu miejscach. Lepiej wyposażone sklepy z eko żywnością posiadają w ofercie mniej oczywiste propozycje, jak suszony ananas, banan czy żurawina. Każdy z nich ma sporą dawkę błonnika, który oczyszcza jelita i wspomaga procesy trawienne. Są też bardzo bogatym źródłem cukrów prostych, przez co kilka suszonych owoców przekąszonych w trakcie dnia, to dawka zdrowej energii i naturalne pobudzenie. Idealny substytut niezdrowych słodyczy dla dzieci.

 

Super foods – algi z niekończącą się listą zalet

Spirulina i chlorella szturmem zdobyły rynek zdrowej żywności. Trzeba przyznać, że lista mikroskładników, jakie w sobie kumulują  te suszone algi robi wrażenie. Olbrzymie ilości żelaza, magnezu, witamin, przeciwutleniaczy, a także szalenie cennych aminokwasów egzogennych to tylko część z nich. Spirulinę i chlorellę łatwo dodać do swojej diety – sproszkowane algi można dozować do zdrowych koktajli, naleśników i wielu innych codziennych potraw czy przekąsek (trzeba jednak pamiętać o ich słonawym smaku). Suplementy diety spirulina lub chlorella dostępne są też w formie przystępnych kapsułek. To świetna i bardzo kompleksowa forma urozmaicenia ubogiej diety, jaka prześladuje przepracowanych i wiecznie narzekających na brak czasu ludzi XXI w.

 

Liposomalne witaminy – super efektywne suplementy diety

W sklepach z ekologiczną żywnością nie może oczywiście zabraknąć super przyswajalnych witamin liposomalnych (www.ekoflos.pl/186-liposomalne-witaminy). Są to takie formy suplementów diety, które zamknięte są w tłuszczowej otoczce, zwanej liposomem. Pozwala to ochronić witaminę, zamkniętą w kulistej barierze przed trawieniem i dawka, jaką połykamy praktycznie w całości trafia do komórek naszego organizmu i w pełni je odżywia. Liposomalna witamina C to bestseller minionego roku w swojej kategorii – w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę oraz przeziębienia to najbardziej skuteczna forma profilaktyki.


Aktualności | Porady | Gościnnie | Katalog
Bukmacherzy | Sprawdź auto | Praca


Artykuł może w treści zawierać linki partnerów biznesowych
i afiliacyjne, dzięki którym serwis dostarcza darmowe treści.

              *              

Następny artykuł » zamknij

Cyberprzestępcy celują w API





Ostatnie artykuły:

fot. Freepik



fot. DALL-E



fot. Sophos




fot. Freepik



Tematy pokrewne:  

tag Tebimtag komunikat firmytag Ekoflos